Eskil Oklava Hanı Tübitak Olimpiyat oyunlarında anlatılacak!

Eskil Oklava Hanı Tübitak Olimpiyat oyunlarında anlatılacak!
Lise 10. sınıf öğrencileri Emir Karakaya ve İbrahim Cengiz hazırladıkları proje çalışmasında tarih katliamının yapıldığını fark ettiklerini söyledi.

Tarih dersi kapsamında TÜBİTAK Olimpiyatları için yaptıkları saha araştırması çalışmalarında Oklağı ve Obruk Han’a sahip çıkılmadığını gördüklerini söyleyen öğrenciler, “Anadolu sahip olduğu değerler bakımından dünyanın sayılı bölgelerinden biridir. Anadolu’da kurulmuş medeniyetlerden biri de Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Türkiye Selçuklu Devletidir. Türkiye Selçuklu Devleti’ne altın devirlerini yaşatan Alâeddin Keykubat da dahil olmak üzere bütün Selçuklu Sultanları İpek Yolu’nun canlı tutulmasına önem vermiş ve bu amaca yönelik kervansaraylar yaptırmıştır. İpek Yolu’nda önemli hatlardan biri de Aksaray-Konya hattıdır. Özellikle Türkiye Selçuklu Sultanları Kayseri’den Konya’ya gidiş gelişte bu hattı kullanır, Aksaray’da bulunan hanlarda ise konaklardı. Selçuklu Devleti’nden bugüne kadar gelmiş olan tarihi eserlerimize sahip çıkılmamış durumda. Tarihi öneme sahip olan hanlarımız yok olmak üzere” dedi.

Aksaray’ın Eskil ilçesi Oklava köyünde bulunan Oklağı Hanı incelerken hanın yöre halkı tarafından yıkıldığı gördüklerini de belirten Emir Karakaya ve İbrahim Cengiz, “Oklağı Han taşlarının camilerin minarelerinde, ev ve ahır yapımında kullanıldığını gördük. Handan geriye sadece hanın bulunduğu yerde korunmayı bekleyen taşlar kalmış durumda. Bu projeyi hazırlamadaki amacımız bu kervansarayların ülke turizmine kazandırılması ve halka tarihi miraslarımızı koruma bilincini aşılamaktır. Biz bunu bir borç olarak görüyoruz. Biz bunu görev edindik ve yetkilileri bu hanları korumaları için göreve çağırıyoruz. Hanın bulunduğu yerde korunmayı bekleyen taşlar bulunuyor. Biz tarihi mirasımıza sahip çıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum