Eskil'de buğday rekoltesinde düşüş

Eskil'de buğday rekoltesinde düşüş
Eskil ve bölgesi kurak bir sezonu geride bırakırken, hasadı devam eden buğdayın rekoltesinde geçen yıla oranla ciddi bir düşüş mevcut.

Eskil'de geçtiğimiz kış döneminde kar yağışının olmaması rekolte düşüşüne sebep oldu. Beklenen verimin olmadığı ovada arpa hasadı sona ererken, buğday hasadı da yüzde 90 oranında tamamlandı.

“Soğuk havalar ve don buğdaylarda uç boşluklarına, tane boşluklarına neden oldu”

Hasat döneminde buğday rekoltesinde geçtiğimiz dönemlere göre verim kaybı olduğunu ifade eden Eskil Ziraat Odası Başkanı Gazi Mutlu, “Eskil Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda, bölgemizde arpa hasadından sonra buğday hasadı da şu anda sürüyor. Hasadın yüzde 90'lık kısmı tamamlandı. Havaların aşırı sıcak gitmesi, buğday hasadını da hızlandırdı. Hasadın süresinde normalde 15 günlük erkene gelme durumu var. Bu da tabii ki iklimsel kaynaklı nedenlerden dolayı oluyor. Özellikle bahar yağışları arpadan ziyade buğdaya yaramıştı. Arkasından mayıs ayında gelen çiçeklenme dönemindeki don ve soğuk havalar buğdaylarda uç boşluklarına, tane boşluklarına neden oldu. Bu da verimde çok ciddi anlamda düşüşe neden oldu. Hububat fiyatlarında aradığı rakamı bulamayan, üreticiye bir darbeyi de verimde yaşadı.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum