Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Hıdırellez (Bahar Bayramı)!

Bahar bayramı olarak bilinen Hıdırellez her yıl Mayıs ayının 6. Günü tüm yurtta çeşitli etkinlikler ile kutlanır. Bu yılda bu  hafta  sonu Cumartesi günü bahar bayramı tüm yurtta kutlanacak…

Nedir Hıdırellez?

Herkesin bildiği, Fakat hatırlatmakta fayda olduğunu düşündüğüm Hıdırellez’i şöyle bir hatırlayalım;

Hıdırellez, "Hıdır İlyas", "Hızır Günü", "Hızır Bayramı", gibi isimlerle anılan bir bahar bayramı. "Hızır" ve "İlyas" isimleri, halk ağzında "Hıdırellez" kelimesi, Hızır ve İlyas kelimelerinin birlikte kullanılmasıyla ortaya çıkmış, birleşik isimdir. Hızır ve İlyas her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gecede buluşup doğaya can vermek üzere sözleşirlermiş. İki kardeş 6 Mayıs tarihinde yeryüzünde buluştuğu gün olarak dile getirilir. Bundan sonra tüm ekinler başak tutar, bitkiler çiçek açarmış. Bu buluşma günü Hızır ve İlyas için bir bayrammış. Ağaçların yapraklanması, havaların ısınması, günlerin uzaması, yağmurların yağması gibi doğa olayları Hıdırellez'in, dolayısıyla baharın habercisi olarak bilinir. Hıdırellez ile ilgili bazı inanışlar da dile getirilir.

Son yıllarda bu geleneksel bahar bayramı maalesef pasif geçiyor Artık bu bayram insanlarımız için çokta ilgi uyandırmıyor. Vaktimizi dünyevi duygular nefsimizin isteklerini odaklanmış, tek düşüncemiz 'nerede, nasıl ne kadar para kazanacağız düşüncesine odaklanmış durumdayız. Dostluklar sınırlı, akrabalık bağları bitme noktasına gelmiştir. Kısaca insanlar doğal güzelliklerden uzaklaşmıştır.

Hâlbuki eski adetler, görenekler, gelenekler, kültürler o toplumu, o milleti dik tutar, nesiller arasındaki bağı kuvvetlendirir ve pekiştirir. Yeni nesil ile yetişkinler arasındaki bağın güçlenmesine vesile olacaktır.

BU BAYRAMI ESKİYE DÖNDÜRMEK İÇİN NELERYAPABİLİRİZ

Hıdırellez Bayramı’nın resmî bir hüviyeti olmaması sebebiyle, bu gün çoğu insanımız işinin başındadır. Ancak buna rağmen, zaman ve mekân bakımından fırsatı olanlar çoluk-çocuğumuzu alıp piknik alanlarına çıkmalı; eğlenmeli, yemeli, içmeli, Bu günün önemine dikkat çekmeliyiz.

İlçemizde Hıdırellez

İlçemizde Hıdırellez’i Küçük Bozcamahmutlular bu yıl 12. sini düzenleyecekleri her yıl Hıdırellez deyip Konya’dan tutup Adını da “Türkmen Şenlikleri” koydukları Mayıs ayının Hıdırellez gününü takip eden ilk Pazar günü köylerinde toplanarak kutluyorlar.

Şenlikleri bayram havasında geçiyor, Baharın gelişini doyasıya kutluyorlar, Şenliklerinde kendilerine has oyunları, çocukları sevindirecek hediyeler ile İlçemiz gündemine oturmayı başarmış durumdalar. Oldukça da ilgi çekiyor. Bu Yılda 12. Türkmen şenliklerini Küçük Bozcamahmut Şenlik Alanında 07 Mayıs Pazar günü Saat 10:00’da yapacaklar. Bu organizasyonu her yıl tertip eden İbrahim Türker hocama, katılımcılara ve tüm emeği geçenleler böyle güzel bir geleneği yaşattıkları için teşekkür ediyorum.

Bizde bu yıl akrabalarımızla Akrabalar Buluşuyor ’un dördüncüsünü yapıyoruz. Bu yıl büyüklerimizin katkıları ile havanın yağışlı olabileceğini dikkate alarak Geçen yıl 2 adet çadır. Sandalye masa aldık. Bu yılda 06 Mayıs Cumartesi günü Yüksel Bozdağ ve Ramazan Bozdağ Önderliğinde  “Büyük Bozcamahmut Şehit Recep Bozdağ Parkında Bozdağlar ve birinci derece akrabaları toplanmak için geniş bir katılım ile gerçekleştireceğiz” Bu buluşmaya akrabalarımızın katılımlarını bekliyorum. Davetim ide buradan tekrar yineliyorum.

Bu yazı toplam 1610 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.