Hz. Mevlana ve Tur Dağı

Mevlana hazretleri halkın kalabalığından sıkıldığı zamanlarda hamama giderdi. Hamamda da kalabalıktan kurtulamayınca hamamın hazinesinde sıcak suya girerdi. Bir defasında tam üç gün  üç gece boyunca hamamın hazinesinde kaldı ve hiç kimseye gözükmedi. Tecellilere ve vuslat şimşeklerine gömülmüştü. Üçüncü gün Çelebi Hüsamettin arkadaşlara yüzünü göstermesi için yalvararak ricada bulundu.

Mevlana hazretlerinin mübarek mizacını son derece zayıf görünce gözyaşlarını yanaklarından akıtıp “Hüdavendigar’ın latif mizacı son derece zayıflamıştır. Biz zayıf kulların  hatırı için bir şerbetle iftar etse ve bir an dinlense ne olur” diye feryatlar etti. Mevlana hazretleri “Tur dağı bütün vücudu ile Allah (CC)’ın cemalinin bir nazarına tahammül edemedi de paramparça oldu”

 

“O Allah tarafından parçalandı, dağ yarıldı. Siz dağın deve gibi raksettiğini gördünüz mü ?”   

Mesnevi

 

“Benim miskin ve zayıf olan vücudumun üzerine ise üç gün üç gecede on yedi defa Celal güneşi’nin parıltısı vurdu ve cemal nurlarının şimşekleri çaktı. Vücudum buna nasıl güç yetirir, dayanır ve o parlaklıktan nasıl olur da hiç yüz çevirmez” buyurdu ve şöyle dedi :

 

“Allah erlerinin bedenleri, O’nun kudretiyle, O’nun keyfiyetten münezzeh olan nuruna tahammül etti.. Tur’un zerre kadar tahammül edemediği şeye Allah’ın kudreti sırçadan bir mekan yaptı. Kaf ve Tur dağlarının dayanamayıp parçalandığı bir nur bir lambalığı (mişkatı) ve bir şişeyi yer edindi. Onların vücutlarını lambalık, gönüllerini de (bu lambalığın içine konulmuş) şişe bil. Bu lamba arş ve felekler üzerine ışıldamış”.

 Mesnevi

Hemen o anda kalktı ve sema’ya başladı. Yedi gün yedi gece fasılasız sema ettiği söylenir.

Bu yazı toplam 3552 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.