Kamuoyunda ÖSS olarak bilinen ve bu yıl iki aşamalı olmak üzere ilk aşaması 11 Nisanda yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi türbelerde üniversite adayı yoğunluğu yaşanmaya başladı. Özellikle Mevlana Müzesi, Şeyh Sadrettin Konevi Türbesi ve Şems-i Tebrizi Türbesinin önü, YGS’ye girecek olan öğrenciler ve velilerle dolup taştı.
YATIRDAN MEDET UMMAYIN
Yaşanan yoğunlukla ilgili uzmanlar ise, vatandaşların hurafeler peşinde koşmaması uyarısında bulundu. Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Allahtan başka varlıktan yardım istemenin dinle bağdaşmayacağını belirterek, “Allahtan başka hiçbir varlıktan yardım dilemek dinimizce doğru değildir. Türbelerde dua ederek yardım dilemek dinimizle bağdaşmaz” dedi.
KENDİNİZİ BOŞA YORMAYIN Eğitim uzmanları ise dua etmenin sınav öncesi sadece motive edebileceği ve öğrencinin psikolojisiyle ilgili olduğuna dikkati çekti. Eğitim Uzmanı Yrd. Doç Dr Abdurrahman Dinç, “Dua edebilir ama bu da olayın psikolojik boyutudur. Bunu da abartmak, sınavdan önceki gün türbe türbe gezmek öğrencileri yormaktan başka bir şeye yaramaz” diye konuştu.
Kamuoyunda ÖSS olarak bilinen ve bu yıl iki aşamalı olmak üzere ilk aşaması 11 Nisanda yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi türbelerde üniversite adayı yoğunluğu yaşanmaya başladı. Özellikle Mevlana Müzesi, Şeyh Sadrettin Konevi Türbesi ve Şems-i Tebrizi Türbesinin önü, YGS’ye girecek olan öğrencilerle dolup taştı. Sınava girecek olan öğrenciler ve bazı öğrenci velilerinin yatırlar önünde dua ederek başarıla olmayı diledikleri gözlendi. ALLAH’TAN MEDET UMUN Yaşanan yoğunlukla ilgili uzmanlar ise, vatandaşların hurafeler peşinde koşmaması uyarısında bulundu. Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, insanların türbelerden, yatırlardan medet ummak yerine Allahtan yardım beklemeleri gerektiğini söyledi. Allahtan başka varlıktan yardım istemenin dinle bağdaşmayacağını kaydeden Özbuğday, “Her vakit namazının her rekatında okuduğumuz Fatiha Suresinde ‘Ancak sana ibadet eder, senden yardım dileriz’ diyoruz. Allahtan başka hiçbir varlıktan yardım dilemek dinimizce doğru değildir. Özellikle yatırlarda ve türbelerde dua ederek yatan kişiden yardım dilemek İslam inancıyla bağdaşmaz. Türbeleri ziyaret etmek dinimizce yasaklanmamıştır ve ölülere dua etmek dinimizce meşrudur. Fakat bu dua yardım dileme amacı taşımamalıdır” dedi. Müftülük olarak bu tür olaylarla ilgili vatandaşın bilgilenmesi amacıyla türbe ve yatırlara bilgilendirici levhalar koyduklarını kaydeden Özbuğday, “Müftülük olarak Konya’da bulunan türbe ve yatırlara ziyaret usulünü levhalar asmıştık. Buna rağmen üniversite adayları ve velileri gidip yatırlardan medet umuyorsa hata yapıyorlar. Bu kişiler dileklerini sadece Allahtan istemeleri, Allahtan başka kimseden yardım ummamaları dinimizce kesin bir dille açıklanmıştır” diye konuştu. OLAYIN PSİKOLOJİK BOYUTUDUR Eğitim uzmanları ise dua etmenin sınav öncesi sadece motive edebileceği ve öğrencinin psikolojisiyle ilgili olduğuna dikkati çekti. Eğitim Uzmanı ve Yaşam Koçu Yrd. Doç Dr Abdurrahman Dinç, “Öğrenciler tabii ki dua edebilir ama bu da olayın psikolojik boyutudur. Bunu da abartmak, sınavdan önceki gün türbe türbe gezmek öğrencileri yormak ve daha da germekten başka bir şey yapmaz. Bu yıl ilk kez yapılacak YGS sınavı genel anlamda dikkat ve yorum sorularının ağırlıkta olacağı, bu bakımdan sadece iyi olanın değil dikkatli olanın barajı geçeceği bir sistem. Bir yıl boyunca planlı programlı çalışanın ve çok kitap okuyanların daha başarılı olacağı bir sınav şeklinde olacaktır. Öğrencilere en önemli tavsiyemiz sakin ve stresten uzak huzurlu bir son hafta geçirmeleridir. Sadece kendilerine inansınlar, güvensinler ve bu sınavı bir ölüm kalım savaşı gibi görmesinler. Aileler de lütfen bu hafta gençleri serbest bıraksınlar. Sadece çocuklarını güvendiklerini ve daima yanlarında olduklarını hissettirsinler” ifadelerini kullandı. anadolumanşet
|
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.