İslam"Hem Maddi Hem de Manevi İlimleri" Emrediyor!
Bir çok İslam büyüğü insanların hem ahiret hemde dünyasına çalışmasını ve iki aleminde eşit tutulmasını,bunun için verilen örnekte dinin iki ucu olan bir sopa olduğunu ,dünyaya haddinden fazla çalışılması halinde bu sopanın dünya ucunun kalkacağını,ahir et ucunun iyice aşağıya düşeceğini,ahrete çok fazla ağırlık verildiğinde ise bu defada ahi ret ucunun yükseleceği,bununla da yine dengenin sağlanamayacağını belirtirler.
İlimede bu şekilde bakıldığında Yüce dinimiz İslam ilim derken sadece maddi veya sadece manevi ilmi kast etmiyor.
Dinimiz iki iliminde öğrenilmesi ve bu öğrenilenlerle Hakkın rızası için halka hizmet edilmesini emrediyor.
Bu konularda birçok İslam kaynağında verilen bilgide ”İlim, dinden ayrı değildir. İslam ilimleri ikiye ayrılır:1- Akli ilimler,2- Nakli ilimler.”
“Fizik, kimya, matematik, edebiyat gibi tecrübi ilimlere akli ilimler” denir.
“ Tefsir, kelâm, hadis, fıkıh gibi ilimlere de nakli ilim veya din ilimleri” denir.
"İslamiyet, ilmi, fenni emreder" demek bile yanlış anlaşılabilir.
İslamiyet'in kendisi ilimdir. Fen ilimleri, İslamiyet'in bir koludur. Din [İslamiyet] denince, içine ilim de girer. Bunun için, dini ve ilmi demek yanlıştır. Fen, dinden ayrı değildir.
"Dini, ilmi, edebi ve ahlaki yayın" gibi tabirler kullananlar, böyle konuşup yazanlar, ya dinimizi iyi bilmiyorlar veya mezhebi kabul etmiyorlar. Bütün ilimler, İslam bilgileri içinde incelenir. Dini, ilimden ayıranlar, Batılı yazarların tesiri altında kalan kimselerdir.
Dinimizde ahlak da var, edep de var, edebiyat da... Bu bakımdan "Dini, ilmi, edebi, ahlaki yayın" tabiri doğru değildir. Dini denilince, diğerleri kullanılmaz. Dini kelimesi kullanılmadan diğerlerinin hepsini kullanmakta mahzur yoktur.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki ”Fen ve sanat müminin kaybettiği malıdır. Nerede bulursa alsın/alınmalıdır” [İbni Asakir],”İlim Çin'de de olsa talep edin! Öğrenin! [Beyheki]
Çin, eskiden olduğu gibi(Peygamberimiz döneminde de) yine Müslüman değildir. Çin'den alınacak ilim, elbet fen ilmidir. Her türlü teknolojidir. Bu bakımdan hiç kimsenin, İslamiyet'in ilme, tekniğe karşı olduğunu söylemesi mümkün değildir.
"Kadın ve erkeğe farz olan ilimler nelerdir?Dinimizde farz olan ilimler ikiye ayrılır: Farz-ı kifaye, Farz-ı ayn olan ilimler.,Dünya işlerini tanzim için gereken tıp, ziraat, terzilik, siyaset gibi ilimler, farz-ı kifayedir.
Bu ilimleri bilen kâfi miktarda insan varsa, diğer insanların bu ilimleri öğrenmesi farz olmaz. Yani bu ilimleri bilmediği için diğer insanlar mesul olmazlar.
Farz-ı ayn olan ilimleri her müslümanın bilmesi farzdır.
Mesela Namaz, Oruç gibi ibadetleri her müslümanın bilmesi farzdır.
En başta da Ehl-i sünnet itikadını öğrenmek her Müslüman’a farz-ı ayındır.
Ancak Zekat verecek zenginin zekat ilmini bilmesi farz-ı ayn iken, fakirin bilmesi farz değildir.
Evlenecek kimsenin evliliğe ait lüzumlu bilgileri bilmesi farzdır. Evlenmeyecek kimsenin evliliğe ait bilgileri bilmesi farz değildir. (Hadika)
"Dinimi daha iyi öğrenebilmem için çok çeşitli kitap okumanın zararı olur mu?" “Çok kitap okumak, çok ilim öğrenmek yerine faydalı ilim öğrenmek gerekir.” Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:”Allahü teâlâdan faydalı ilim isteyin ve fayda vermeyen ilimden Allahü teâlâya sığının.) [İbni Mace]
HARAMLARDAN SAKINDIRMAYAN İLİM
ALLAH(C.C.)’IN GAZABINI ARTTIRIR
İlmin faydası, ibadetleri doğru ve makbul yapmakla görülür. Haramlardan sakındırmayan, zühdü artırmayan ilim, ancak Allah’ü telânın gazabını artırır. [Deylemi],”İlmi çoğaldığı halde, ahlakı düzelmeyen kimse, Allah’ü teâlâdan uzaklaşır. [Deylemi]’dede belirtildiği gibi asıl olanın ilim öğrenmek,fakat bundan dahada asıl olanı ise öğrendiğiyle amel edilmesidir.
Tüm Müslüman kardeşlerimizle birlikte bu yazıyı okuyan ve yazanında gerekli ilmi öğrenmesi, fakat bundan daha önemlisi ise öğrendikleriyle amel ederek Cehennem ateşiyle arasına mesafe koymasına ilmini vesile etmesi dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.