Prof. Dr. Mustafa Pehlivan

Prof. Dr. Mustafa Pehlivan

Jeotermal Enerjinin Önemi

Jeotermal Enerjinin Önemi

Jeotermal, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır.

Jeotermal Enerji ise bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanmayı kapsamaktadır. Yerkabuğunun derinliklerinde var olan bu ısı kaynağı, henüz soğumasını tamamlamamış bir mağma kütlesi veya genç bir volkanizma ile ilgilidir. Yerkabuğunun kırık ve çatlaklarından derinlere süzülen meteorik sular bu ısı kaynağıyla ısıtıldıktan ve mineralce zenginleştikten sonra yoğunluk farkı ve basınç nedeni ile yükselirler. Hidrotermal sistem olarak bilinen bu sistemde, akışkan, kırıklar aracılığı ile yeryüzüne ulaşarak termal kaynakları oluşturur; ya da sondajlarla çıkartılarak ekonomik kullanıma dönüştürülür.

Jeotermal akışkanı oluşturan sular, meteorik ve jüvenil kökenli veya her ikisinin çeşitli oranlarda karışım ile oluştuklarından, yerkabuğundaki hazneler sürekli olarak beslenmekte ve kaynak yenilenebilmektedir. Beslenmedeki mevsimsel ve yıllık değişimlerin genellikle etkisi olmakla birlikte, pratikte beslenmenin üzerinde bir tüketim olmadıkça jeotermal kaynakların tükenmesi söz konusu değildir.

Jeotermal Enerjinin Özellikleri Jeotermal enerji yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağıdır. Türkiye gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir özkaynak teşkil eder, temiz ve çevre dostudur. Yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi; konutlarda, serada, tarımda, endüstride ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamalar için ideal enerji kaynağıdır. Rüzgâr, yağmur, güneş gibi meteorolojik şartlardan bağımsızdır. Kullanıma hazır niteliği ile fosil enerji veya diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuzdur. Arama kuyuları doğrudan üretim tesislerine ve bazen de reenjeksiyon alanlarına dönüştürülebilir. Yangın, patlama, zehirleme gibi risk faktörleri taşımaz, güvenilir enerjidir. Üretiminde (hidroelektrik, güneş, rüzgâr, fosil enerji)’nin aksine tesis alanı ihtiyacı asgari düzeydedir.

 Yerel niteliği nedeniyle uluslararası konjonktür, krizler, savaşlar gibi faktörlerden etkilenmez. Jeotermal enerji, konutlara fuel-oil, mazot, gaz, kömür, odun taşınması gibi problematikler içermediği için yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Mustafa Pehlivan Arşivi