Konya Ovası’nda kuraklık endişesi zirve yaptı

Konya Ovası’nda kuraklık endişesi zirve yaptı

Beklenilen yağışın düşmemesi sebebiyle kritik eşik aşıldı. Bazı çiftçinin pancarı tarlada kaldı. Toprak hazırlığının yapıldığı, ekimlerin yavaş yavaş başladığı bu dönemde çiftçiyi büyük bir karamsarlık sardı.

Meteorolojik verilere göre Konya'da yaklaşık 2 haftalık bir süreç içinde de etkili bir yağış beklenmiyor. Toprak hazırlığının yapıldığı ve ekimlerin başlayacağı bu dönemde ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçi bir de kuraklık sebebiyle kara kara ne yapacağını düşünüyor.

4-1.jpg

AKBULUT: “OLUMSUZLUĞUN EŞİĞİNE GELDİK”

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, güzlük ekim döneminin başladığını, Ekim ayının 15'inden itibaren ekimlerin hız kazanacağını dile getirdi. Toprağın hazırlık durumunda olduğunu, bu süreçte yağışa ciddi ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Akbulut, ekiliş sonrasında da yağış olmaması durumunda düzenli çıkışın sağlanamayacağını belirtti. Tohumlarda gerekli çimlenmenin sağlanması gerektiğini söyleyen Akbulut, şunları kaydetti: “Şuan için her şey bitmiş değil. Önümüzdeki günlerde belli bir yağış alabilirsek, kayıpların telafisi olabilir. Önümüzdeki 1 ay içinde ova yağış almazsa, kışa çok zorlu gireceğiz. Yağışın beklenilen gibi düşmemesi durumunda özellikle kıraç alanlarda ciddi rekolte kayıpları olur. Konya Ovası'nın 3'te ikisi kıraç alanlardan oluşuyor. Kıraç alanlarda kuraklığın telafisi pek söz konusu değil. Olumsuzluğun eşindeyiz.” dedi.

4-3-murat-akbulut.jpg

KORKTUĞUMUZ NE VARSA BAŞIMIZA GELDİ!

Çiftçinin kuraklık endişesinin bir ay öncesine göre zirve yaptığını aktaran Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, havaların sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirtti. “1 ay önce söylemiştik, hava sıcaklıklarının bu seviyede gitmesi durumunda çiftçinin içinden çıkılmaz bir hale gireceğini ifade etmiştik. Korkulan da oldu” diyen Kavuneker, “Pancar tarlada kalacak. Kuyusu olmayanların pancarlarında sıkıntılar zaten baş göstermişti. 1 ay önce 10-15 gün içinde havzaya su aktarılması gerektiğini söylemiştik etmiştik. Mavi Tünel'den, diğer barajlardan, Beyşehir Gölünden su getirilmesinin ne kadar önemli olduğunu dile getirmiştik. Meteorolojik verilere göre son günlerde zaten yağış da görülmüyordu. 'Toprak kuru olursa, pancar tarlada kırılır' dedik, bu tablo da gerçek oldu. Kuyu suları zaten çekiliyor. Kuraklığın zirve yapmasıyla birlikte çiftçinin enerji maliyeti de artacak. Çiftçi, gerçekten çok sıkıntılı. Bu sıkıntıların üzerine bir de kuraklık eklendi. Durum çok daha vahim bir hâl aldı. Korktuğumuz ne varsa, başımıza geldi. Felaket tellallığı yapmak istemiyoruz ama Allah, yardımcımız olsun. Eylül ayının 29'unda sert rüzgâr esti. Mısırda da ciddi zarar var. Kayıplar çok fazla. TARSİM'in önemi bir kez daha anlaşıldı. Her çiftçiye TARSİM zorunlu olmalı. Kayıpların önüne ancak böyle geçilebilir” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL Merhaba

Bu haber toplam 9081 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.