Kütükcü'den Merkez Bankası'na Faiz İndirimi Çağrısı

Kütükcü'den Merkez Bankası'na Faiz İndirimi Çağrısı

KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Merkez Bankası’na faiz indirimi konusunda daha cesur davranması çağrısında bulundu.

KSO 2015 yılı Ocak ayı Meclis Toplantısı, Tahir Şahin’in Meclis Başkanlığı’nda yapıldı. 2015 yılının ilk meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, 2014 yılının iş dünyası için zor bir yıl olarak geride kaldığını, ancak sanayicilerin her şeye rağmen ülkesine güvenerek yatırımlarıyla, ihracatlarıyla Türkiye’yi büyüttüklerini söyledi. Uzun bir aradan sonra faizleri 0.50 puan indiren Merkez Bankası’na daha cesur davranması çağrısında bulunan Kütükcü, “Faizlerin daha yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi Türkiye’nin üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejisine omuz verecektir” diye konuştu.
REFORMİST BAKIŞ AÇISI MEMNUN ETTİ
İş dünyası olarak Başbakan Prof. Dr. Davutoğlu tarafından açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programlarını ve diğer reformları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Kütükcü, “Dünya ekonomisinin yönünü tayin etmeye çalıştığı bu dönemde bizleri en çok mutlu eden, Türkiye’nin reformist bakış açısının devam etmesidir. Ekonomide üretimi ve sürdürülebilirliği öne çıkaran bu bakış açısını asla kaybetmememiz gerekiyor. Böylesi küresel dalgalanmaların yaşandığı zamanlarda, ülkenin sanayiyi ve üretimi öncelemesi, yatırımcı iştahını koruması krizlerden pozitif ayrışmanın en temel kuralıdır” şeklinde konuştu.
Meclis üyelerine Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Başkan Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi 4’üncü kısım genişleme alanındaki fabrikaların bir bir üretime geçmeye başladığını, önümüzdeki günlerde bölge içerisindeki yolların asfalt ve tretuar ihalesinin yapılacağını, bu yaz sezonunda yolların asfaltlama çalışmalarının da tamamlanacağını sözlerine ekledi.
İŞ DÜNYASINA KUR DALGALANMASI UYARISI
Toplantıda konuşan Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan ise, iş dünyasını döviz kurundaki dalgalanmalara karşı uyararak, “2015 yılında kurdaki dalgalanmalara karşı daha dikkatli olmalıyız. Dalgalanma aralıkları büyüyebilir. Bu durum Türkiye ile ilgili değil, tüm dünyada doların güçlenmesiyle ilgili” dedi.
Küresel ekonomide ve Türkiye’de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Özcan, artık yeni bir dünyanın olduğunu, son aylarda reform paketleri açıklayan Türkiye’nin bu yeni dünyayı okuyabildiğini söyledi. 2015 yılında Türkiye’nin yüzde 3,5-4 aralığında büyüyeceğini ifade eden Özcan, bu büyümeye iç tüketimin daha fazla destek vereceğini belirtti.
“TÜRKİYE, YENİ DÜNYAYI OKUYABİLİYOR”
Konuşmasında ABD ekonomisinden olumlu sinyaller geldiğini ancak buna karşın Avrupa ekonomisi konusunda endişeli olduğunu aktaran Özcan, “Çin büyüme trendini kaybetti. Japonya tüm önlemlere rağmen büyüyemeyen bir ekonomi. Brezilya’da siyasi istikrarsızlık var. Rusya petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerden dolayı sıkıntılı. Hindistan ve Endonezya nispeten daha iyi, ancak Avrupa konusunda endişeliyim. Bu dönemde uyguladığı doğru politikalarla ABD ekonomisi diğer dünya ekonomilerinden net bir şekilde pozitif ayrıştı. İşte böyle bir dönemde Türkiye reform paketleri açıklayarak, yeni dünyayı doğru okuyabildiğini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
Rusya’daki finansal krizin de derinleşebileceğini ifade eden Özcan, Afrika ve Asya-Pasifik pazarlarının sanayiciler için gelecek vaat ettiğini bildirdi. Özcan, düşen petrol fiyatlarında kısa vadede sert bir yükseliş beklemediğini, bu durumun özellikle Türkiye’nin cari açığının düşmesine ciddi katkılarda bulunacağını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1328 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi