Nüfus cüzdanına dikkat!
Özel hayatın unsurlarından birisi de kişiye ait nüfus bilgileri olup, bu bilgilerin de hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, bir başkasına verilmesi ve ele geçirilmesi suç teşkil etmektedir.
Mevzuattaki düzenlemeler özel hayata ve özel hayata dair verilere ne derecede önem verildiğini göstermektedir.
Peki ya kendimiz gerekli önemi veriyor muyuz?
Haberlerde çokça rastladığımız üzere kimliğini kaybeden veya çaldıran kişilerin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemektedir.
Akıl almaz yöntemlerle nice insanın hayatı kararmaktadır. Sahte kimliklerle piyasaya yüklü borçlanma işlemleri yapılıyor. Kredi kartları alınıyor, çekler düzenleniyor, şirketler kuruluyor, olmadık bir sürü pis iş yapılıyor. Tabi bunun faturası asıl kimlik sahibine yansıyor. Vatandaş devasa borçlarla karşı karşıya kalıyor. Bunun yanında çeklerden veya kimliğin suç mahallinde kullanılmasından dolayı gıyabında hapis cezaları alıyor. Dava ve avukat masraflarını bulabilirse borçlanmalar için belki yüzlerce dava açmak zorunda kalacak. Tabi hacizlerden elinde avucunda bir şey kalırsa. Yine suçsuzluğunu ispatlayıncaya kadar kim bilir ne kadar hapis yatacak.
Bütün bunlar yurdumuzda yaşandı ve halen de yaşanmaktadır. Bu tür kötü sonuçlara maruz kalmamak için kimliğimizi kaybetmemek veya çaldırmamak için azami derecede özen göstermek kaçınılmazdır. Sadece kimlik değil kimlik bilgilerinin de kötü amaçla kullanılması ihtimali yüksek olduğundan bu hususa da dikkat edilmelidir.
Yukarıdaki saydığımız kötü senaryolara bir güzel haberle noktayı koyalım:
Yakın zamana kadar nüfus cüzdanın kaybedenlerin vergi dairesine başvurup kimliğini kaybettiğini beyan etmesi gerekiyordu. Beyan edildiği takdirde vergi dairesi kayıtlarına işleniyor ve kötü niyetli başvuruların önüne geçilebiliyordu.
Ancak Maliye Bakanlığı bir genelge yayınlayarak vatandaşı bu zahmetten kurtardı.
Yeni sisteme göre vergi daireleri vatandaşın herhangi bir başvurusuna gerek kalmadan kayıp/çalıntı kimlikleri tespit ediyor. Sadece nüfus müdürlüklerine kayıp/çalıntı olayının bildirilmesi yetecek.
Maliye’nin çalışması kimlikten kaynaklanan mağduriyetlerin azalmasında çok etkili olacağa benziyor.
Ama her şeye rağmen nüfus cüzdanımıza sahip çıkmakta fayda var.