Okumak şart!

Okumak şart!
Avrupa’da insanların okuma alışkanlıklarının çok yüksek seviyelerde olduğunu belirten Nimet Çubukçu Türkiye’de okuma kültürünün çocuk yaşlarda kazandırılması gerektiğine dikkat çekti

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Selçuk Üniversitesi ve Konya Valiliği tarafından gerçekleştirilen ‘Konya’daki ilköğretim ve ortaöğretim okullarının kütüphanelerine destek projesi’ kapsamında 60 bin adet kitap dağıtımının yapılacağı programa katıldı. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan programda ayrıca ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin okuma alışkanlıklarının raporları sunuldu. Kitapların en az hava, su ve ekmek kadar gerekli olduğunu, okuma kültürüne ilişkin anlamlı bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Nimet Çubukçu, ülkemizde okuma alışkanlığına ilişkin verilerin her ne kadar umut ve mutluluk verici olmasa da bu alışkanlığı geliştirmeye dönük çabaların gelecek adına umut verici olduğunu söyledi. Nimet Çubukçu, kitap okumanın önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin kitap okuma alışkanlığı konusunda birçok ülkenin gerisinde bulunduğunu söyledi. Çubukçu, “Türkiye’de okuma alışkanlığı ailede başlamalı, okuma alışkanlığına sahip olmamamızın sebeplerinden en büyüğü ailede başlıyor. Anne ve babanın kitap okumamasının çocukları etkilediği ortaya çıkmıştır. Okuma alışkanlığı küçük yaşlarda başlamalıdır. Okuma alışkanlığı kazandırılması ve daha çok kitap okuyan nesillerin yetişmesine katkı yapmak için oluşturulan bu proje daha çok küçük yaştaki çocuklara yöneliktir. Her yaştan çocuğa uygun olarak uyarlanan kitaplar çocuklar için çok önemli yer teşkil ediyor. Konya’nın da görüldüğü gibi toplumsal projelerde bir bütün olarak hareket etmesi bir Konyalı olarak beni de mutlu ediyor” dedi.
BİN KİŞİDEN 1'İ OKUYORToplumda okuma alışkanlığını belirlemeye yönelik birçok araştırmada, Türkiye'nin, kitap okuma konusunda birçok dünya ülkesinin gerisinde olduğunun ortaya konulduğunu dile getiren Çubukçu, ''Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, ABD'de yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de durum yüzde 0.1, yani binde 1 düzeyindedir'' dedi. Bakan Çubukçu, evlerde kütüphane bulunmayışı, anne babaların ve öğretmenlerin kitap okuma konusunda çocuklara model olmaması, teknolojik araç gereçlerin çocukların ilgisini daha çok çekmesi, velilerin evde okumaya ilişkin neler yapabilecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması gibi pek çok faktörün okuma alışkanlığının gelişmemesine yol açtığını söyledi.
OKUMAK ŞAŞKINLIKLA KARŞILANIYOR Okuma kültürünün yeterince gelişmiş olmamasının en çarpıcı ve üzücü sonuçlarından birinin toplumun geniş bir kesiminde kitap okumamanın değil, okumanın şaşkınlıkla karşılanması olduğuna dikkati çeken Çubukçu, bunun da ötesinde anne ve babaların gözleri bozulacak kaygısıyla çocuklarının kitap okumasını istemediğini belirtti. Kitapların hayatı zenginleştirdiğini, sayısız pencereler açtığını ve farklı bakış açıları kazandırdığını anlatan Çubukçu, ''Hepsinden önemlisi, bir insanın kendini anlama, tanıma, anlatma ve diğer insanlarla ilişki kurmasının dolaysız aracı olan dilimizi doğru kullanma ve zenginleştirmenin yolu kitaplardan geçmektedir” dedi.
E-KİTAP OKUMA DEVRİGerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından okuma kültürü kazandırma ve söz varlığını geliştirmeye yönelik bir eğitim programı ve bu programda belirlenen becerileri gerçekleştirmeye yönelik destekleyici eğitim materyalleri hazırlanacağını ifade eden Çubukçu, ''Okuma kitaplarının ve eğitim materyallerinin öğrenciye ulaştırılmasında, elektronik imkanlardan da yararlanılacak. I-pad'ler aracılığıyla bu kitaplar öğrencilerle buluşturulacak, e-kitap okuma devri başlatılacak. Böylece çocuklarımız iyi birer e-kitap okuyucusu olarak yetişecektir'' dedi.
HEDEF, BİLİNÇLİ OKUR KİTLESİÇubukçu, amaçlarının, öğrenci, öğretmen ve ailelerden başlayarak toplumun her kesimini kapsayan bilinçli bir okur kitlesi oluşturmak olduğunu vurgulayarak, okumanın bir yaşam biçimi haline getirilmesini istediklerini söyledi. Türk ve dünya klasiklerinden oluşan 30 kitaplık setler okul müdürlerine dağıtıldı. Programa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile öğrenciler katıldı. ANT TARTIŞMASINA BAKAN’DAN CEVAP
AK Parti Konya İl Başkanlığını ziyaret ederek, İl Başkanı Ahmet Sorgun ve diğer partili yetkilileriyle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Konya teşkilatının her zaman çok çalışan bir teşkilat olduğunu ifade etti. Çubukçu, ''12 Haziranda yapılacak seçime de gayretli bir şeklide çalışacağınızdan eminim. Rehavete kapılacağınızı düşünmüyorum'' diye konuştu. Konuşmasının sonunda bir gazetecinin, BDP Milletvekili Sırrı Sakık'ın bugün gazetelere yansıyan ilköğretimde okutulan andımız ile ilgili açıklamalarını hatırlatarak ''Andımız ile ilgili Bakanlık olarak bir çalışma yapacak mısınız?'' sorusuna, şu yanıtı verdi: “'Milli Eğitim Şurası'nda alınmış bir karar yok, bu konuda verilmiş bir önerge söz konusu. Önergeyi Genel Kurul üyelerinden bir öğretmen verdi. Genel Kurulda da bir oylama yapıldı. Andımızın kaldırılması yönünde verilen önerge Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda kabul edilmedi, bu konuda bir tavsiye kararı çıkmadı. Bu konu üzerinde çok fazla tartışma oldu, bu kadar fırtına ve gürültü koparılması çok anlamlı değil. Andımız 1937 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından kaleme alınmış, 12 Eylül ihtilalinde bir takım eklemeler yapılmış bir and, çok da dünyada örneği yok.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.