Prof. Nasr: İç Güzelliğini Görebilen İnsan Her Şeyi Görebilir

Prof. Nasr: İç Güzelliğini Görebilen İnsan Her Şeyi Görebilir
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Mevlana’da Sanat ve Güzellik Konferansı”nda konuşan dünyaca ünlü ilim adamı Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, Hazreti Mevlana’nın içinde ilahi güzelliği görmediği hiçbir şeyi temaşa e

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Musiki, Sema, Mevlevi Kültürünü Araştırma Derneği’nin birlikte düzenledikleri, dünyaca ünlü düşünür ve ilim adamı Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr’ın konuşmacı olarak katıldığı “Mevlana’da Sanat ve Güzellik Konferansı” yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda düzenlenen konferansa Başbakanlık Baş Danışmanı İbrahim Kalın, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Memiş Kütükcü, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.

Konferans öncesi konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Memiş Kütükcü, Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr’ın İslam'ın Batı’da doğru anlaşılması için önemli çalışmalar yaptığını hatırlatarak, konferansa katılımları nedeniyle teşekkür etti.

Neyzen Muhammed Ceylan’ın ney dinletisinin ardından “Mevlana’da Sanat ve Güzellik” konulu konferansına başlayan George Washington Üniversitesi İslam Araştırmaları Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr’ın tercümanlığını Başbakanlık Baş Danışmanı İbrahim Kalın yaptı.

GÜZELLİK, İLAHİ GÜZELLİĞİN TECELLİSİDİR

Mevlana’yı güzellik teorisinin en önemli isimlerinden biri olarak tarif eden Prof. Nasr, bu teoriyi ortaya çıkarabilmek için 25 bin beyitlik Mesnevi’nin tamamının elden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Hazreti Mevlana için güzelliğin ilahi güzelliğin bir tecellisi olduğunu kaydeden Nasr, Mevlana’nın içinde ilahi güzelliği görmediği hiçbir şeyi temaşa etmediğini vurguladı.

MEVLANA’NIN MESAJINI DOĞRU ANLAMAK GEREK

Güzelliğin hem Allah’ın yarattığı güzel bir varlık olan insandaki güzellik, hem de bu insanın ürettiği güzellik olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, “Dini ve ahlaki manada erdemli yaşamakla estetik manada güzel bir hayat yaşamak arasında güzel bir ilişki vardır. Ama maalesef bugün İslam dünyasında üçüncü sınıf batı sanatını taklit ederek güzel olduğumuzu zannediyoruz. Bu çirkinlik havuzundan kurtulmak için Mevlana’nın mesajını doğru anlamamız gerekiyor” dedi.

İÇ GÜZELLİĞİNİ GÖREBİLEN İNSAN HER ŞEYİ GÖREBİLİR

Mevlana’nın estetiğinin arkasında suret ve mana kelimeleri olduğunu vurgulayan Nasr, burada temel noktanın insanın kendi iç güzelliğini görebilme yeteneği olduğunu, kendi iç güzelliğini görebilen insanın aslında her şeyi görebileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.