Şimdi proje zamanı!

Şimdi proje zamanı!
Yatırım, Üretim, İhracat-İthalat, Satış ve Pazarlama, Finans, ARGE ve Markalaşma kısaca bulunduğunuz her konumda, ihtiyaç duyulan Devlet Teşvikleri ve Destek Uygulamalarında sürekli olarak yenilikler gerçekleşmektedir.

Ülkemizde bu güne kadar farklı kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yüzlerce destek programı uygulanmış ve binlerce kurum, kuruluş, işletme ve şahıs desteklerden faydalanmıştır.  Ülke olarak son yıllarda yaşanan sürekli büyüme trendi ülkemizde yeni yatırımların önünün açılması adına yeni destek programlarının oluşturulmasını zorunlu hale getirmektedir. Halen ülkemizde onlarca destek programı uygulanmakta ve bu programlardan yararlanılması adına gerekli çalışmaların yapılıp proje fikri olanların ilgili kurumlara müracaat etmeleri gerekmektedir.

Özellikle bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanında yaşanan yapısal dönüşümün ve sürdürülebilir kalkınmanın en önemli kurumları arasında yer alan “Kalkınma Ajansları” Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. TR71 Bölgesi (Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde)kapsamında kurulan Kalkınma Ajansı AHİLER kalkınma ajansı olup bölgemizin kalkınması adına destek programlarının yürütücüsü olacaktır. 2010 yılı içerisinde 3 farklı mali destek programı ile kurum, kuruluş ve işletmelere hibe desteği çağrısında bulunan Ahiler Kalkınma Ajansı artık her yıl farklı destek programları ile bölgesel kalkınmanın sağlanması adına çalışmalar yürütecektir.

İlçemiz Eskil, Aksaray iline bağlı olması nedeniyle TR71 Düzey 2 Bölgeleri içerisinde yer almaktadır. TR71 Düzey 2 Bölgesi Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerini kapsamaktadır. Bölgemizde uygulanan destek programlarının birçoğu ilimizi ve ilçemizi de içerisine alacağı için TR71 Bölgesi içerisinde uygulanan destek programlarının proje fikri olan kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Özellikle son zamanlarda uygulanan programların sosyal içerikli olması nedeniyle ilimiz ve ilçemiz kurum ve kuruluşları tarafından düzenli bir şekilde takip edilmeli ve uygun projeler için destek müracaatında bulunulması gerekmektedir.

Kar amacı güden işletmeler için uygulanan destek programları ise ilimiz ve ilçemiz firmaları tarafından takip edilmelidir. İlimiz ve ilçemizin tarım bölgesi içerisinde bulunması kırsal kalkınma programlarının takip edilmesini gerektirmektedir. Özellikle Avrupa Birliği tarafından uygulanan Katılım Öncesi Mali Destek Programı içerisinde yer alan Kırsal Kalkınma bölümü olan IPARD, 2011 yılından itibaren 4 yıl boyunca Aksaray ilinde de uygulanacaktır. IPARD Programı ülkemizde Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülmektedir. 4 başlıkta hibe verecek olan programda Et Et Ürünleri, Süt Süt Ürünleri, Meyve Sebze ve Balıkçılıkla ilgili faaliyetleri bulunan şahıs ve firmaların projelerine %65’e varan hibe verilecektir. Özellikle ilçemizde faaliyet gösteren şahıs ve işletmelerin program hakkında bilgi sahibi olup proje çağrısının yapıldığı andan itibaren proje hazırlıklarına başlamaları hibeden yararlanmaları adına avantaj elde etmelerini sağlayacaktır. 2011 yılı için yapılacak proje çağrısı 2011 yılının ortaları olarak tahmin edilmektedir.

Halen ilimiz ve ilçemiz için en önemli 2 program Kalkınma Ajansı ve IPARD programı olarak görülmektedir. Bunlar dışında KOSGEB, TÜBİTAK, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) vb. programların takip edilmesi gerekmektedir.

Naci Türker

Proje Uzmanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum