Şimdiden yok satıyor

Şimdiden yok satıyor
Konya İl Genel Meclisinin şubat ayı 4. toplantısına katılan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Şeb-i Arus gecesi için koltukların şimdiden dolma noktasına geldiğini söyledi

RASİM ATALAY

KOLTUKLAR 1,5 AYDA DOLDU
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2010 yılında yaptığı faaliyetleri değerlendiren Mustafa Çıpan, 2010 yılında Şeb-i Arus törenlerinin beklenildiği gibi geçtiğini ifade etti. 2011 yılında yapılacak olan faaliyetler için de rezervasyonların şimdiden başladığına işaret eden Çıpan, “2010 yılındaki Şeb-i Arus’un üzerinden sadece bir buçuk ay geçmesine rağmen, 2011 yılının son gecesi için şimdiden 4 bine yakın rezervasyon yapıldı” dedi.

KÜLTÜREL FAALİTLERDE ÜÇÜNCÜYÜZ
Türkiye’nin en büyük coğrafi yapısına sahip olan Konya’nın 6 farklı medeniyetin de doğup büyüdüğü yer olması nedeniyle birçok tarihi ve kültürel değere sahip olduğunu söyleyen Çıpan, “Konya’nın bu özelliği Konya’yı bir kültür başkenti yapmıştır. Bugün Konya, İstanbul ve Ankara’nın ardından en çok ziyaret edilen iller arasında üçüncü sıradadır. Daha iyi yerlere gelmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

TURİST SAYISI YÜZDE 11 ARTTI
Vuslat Yıldönümü, Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri, Beyşehir Yamaç Paraşütü etkinlikleri gibi ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan faaliyetlerin Konya’ya gelen turist sayısının artmasında etkili olduğunu vurgulayan Çıpan, 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 11 daha çok turist geldiğini bildirdi. Çıpan ayrıca bu yıl ilk defa Uluslararası Çocuk Şenliği’ne de ev sahipliği yapacaklarını açıkladı. 
 
İl Genel Meclisi Şubat ayının 4. toplantısını dün İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ve Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin de katıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya’da 2010 yılında yapılan kültür ve turizm faaliyetlerini değerlendirerek, 2011 yılına ilişkin yapmayı planladıkları faaliyetleri anlattı.
1,5 AYDA KOLTUKLAR DOLDU
2010 Şeb-i Arus törenlerinin verimli geçtiğini ve 2011 yılı için de şimdiden bir önceki yıldan daha iyi geçeceğinin sinyallerini aldıklarını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, şimdiden yapılan rezervasyonlarla 2011 Şeb-i Arus etkinlikleri için koltukların şimdiden dolduğunu ifade etti. Çıpan, “2010 Şeb-i Arus etkinliklerinin üzerinden bir buçuk ay gibi kısa bir süre geçtikten sonra 4 bin kapasiteli koltuk neredeyse tamamen doldu” dedi.
KONYA, KÜLTÜREL FAALİYETLERDE 3. SIRADA
Türkiye’nin en büyük coğrafi yapısına sahip olması ve 6 farklı medeniyetin doğup büyüdüğü yer olması nedeniyle Konya’nın bir kültür başkenti olduğunu söyleyen Mustafa Çıpan, Konya’nın kültürel faaliyetlerde İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada olduğunu söyledi. Konya ve ilçelerinde kendi öz değerlerine münhasır ulusal ve uluslararası düzeyde birçok faaliyet gerçekleştirildiğini ifade eden Çıpan, “Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri, Akşehir Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri, Beyşehir Uluslararası Yamaş Paraşütü etkinliği gibi birçok etkinlik yıl içerisinde rutin olarak yaptığımız faaliyetler arasındadır. Bunun yanında bu yıl ilk defa Konya’da Uluslararası Çocuk Şenliği düzenleyeceğiz. Yaptığımız bu etkinlikler tüm dünyada takip ediliyor. Biz de bu etkinliklerin sürekliliğini sağlamak için ilimizdeki çeşitli kurum ve kuruluşlarla organize halinde projeler geliştiriyoruz. Yaptığımız çalışmaları basılan eserlerle kalıcı hale getiriyoruz” dedi.
GELEN TURİST SAYISI YÜZDE 11 ARTTI
Konya’da faaliyet gösteren 89 seyahat acentesi bulunduğunu, bunun da turizm açısından çok önemli olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Çıpan, “Konya’da bin 727 yatak kapasiteli otelimiz, 16 tane 1. sınıf restorantımız var. Yaptığımız istatistiklerde Konya’ya çeşitli dönemlerde en çok Japonya’dan, daha sonra sırası ile Almanya, Fransa, ABD, İran, İtalya, Güney Kore ve Portekiz’den turist geldiğini tespit ettik. Geçen yıl 1 milyon 600 bindi, bu yıl 1 milyon 803 bin 375 kişiye çıktı. Geçtiğimiz yıla oranlar Konya’ya gelen turist sayısı yüzde 11 arttı” diye konuştu.
HALK KÜTÜPHANESİ NİSAN’DA AÇILACAK
Turizm faaliyetlerinin yanında kültürel değerlerin korunup geliştirilmesi, yenilerinin eklenmesi, kültürel değerlerinin bilinirliğinin artması ve eğitim düzeyinin yükselmesi için de çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Mustafa Çıpan, “Bu kapsamda İl Halk Kütüphanesi için yeni bir bina yapımına başlanmıştı. Binanın Nisan ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Tamamlandığında Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir kütüphane olacak. Bugün mevcut kütüphaneye günlük ortalama sadece bin kişi geliyor. Bu da bizim eksik yönümüzü gösteriyor. Halk kütüphanesi her yaş grubundan insana hizmet verebilmelidir” dedi.
Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nin de şimdilerde yeni bir statüye kavuştuğunu dile getiren Mustafa Çıpan, “8 bin 500 cilt yazma esere, 20 binin üzerinde basılmış esere sahip olan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, Türkiye’ye örnek olabilecek bir sistemle çalışıyor. Süleymaniye’den sonra en çok yazma esere sahip olan kütüphanemizde tüm yazma eserler dijital ortama aktarılmış durumda. İsteyene de 3 dakika gibi kısa bir süre içerisinde basılmış hali temin ediliyor. Diğer kütüphanelerde bu süreç 3 ayı bulabiliyor” diye konuştu.
2011 yılında da kültür ve turizm faaliyetlerini artırmaya yönelik çalışmaların hızlanacağını kaydeden Çıpan, “Mevlana Müzesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları 2011 yılında da devam edecek. Kılıçarslan Köşkü’nde yapılan kazılara olumsuz hava koşulları nedeniyle ara verilmişti. Şartlar iyileştiğinde çalışmalara devam edilecek. Camilerdeki tarihi halı ve kilimler tespit edildi. Yaklaşık 300 halı müzelerde sergilenecek” ifadelerini kullandı.
Mustafa Çıpan’ın sunumunun ardından söz alan il genel meclisi üyeleri de şehirde genel bir yönlendirme sorunu olduğunu, Konya’da bulunan Selçuklu sultanlarının mezarlarının aleni olarak bilinmediğini söyleyerek, bunların da gün yüzüne çıkarılması için çalışma yapılması gerektiğini bildirdi. merhaba
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.