Tabanı düşürdüler!

Tabanı düşürdüler!
Çifçti, TMO'nun, 'nem faktörü' gerekçesiyle taban fiyatın altında alım yapmasından şikayetçi

ÇİFTÇİ FİYAT ŞOKUNU YAŞIYOR

Binbir emekle yetiştirdikleri buğdayı hasadın ardından Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satmaya götüren çiftçiler, buğdayın belirlenen taban fiyatının altından alındığını öğrenince büyük şok yaşıyor. TMO önünde sıra bekleyen çiftçiler, geçtiğimiz yıl olduğu gibi taban fiyatının altında alım yapıldığını belirterek, alım fiyatıyla tarladaki bir yıllık masrafı karşılamakta dahi zorluk çektiklerini ifade etti.

 

TABAN 55 KURUŞ İKEN, 51'DEN ALIM!

Acıdort Köyü’nden buğdayını satmak için TMO’ya gelen çiftçi Ahmet Özkadef, taban fiyatının 55 kuruş olarak açıklanmasına rağmen en kaliteli buğdayın dahi 51-52 kuruştan alındığını aktardı. Özkadef, “Buğdayda yüzde 14 nem var deyip fiyatı düşürüyorlar, yüzde 8 nem olduğunda da kuru deyip yine düşük fiyattan buğday alıyorlar. Bu durumu biz de anlamıyoruz. Açıklanan taban fiyatını istiyoruz” dedi.

 

Çiftçi Özgür Tömek de kilo başına en yüksek fiyattan TMO’nun aldığını fakat alım fiyatının çiftçinin masraflarını karşılamaya yetmediğini bildirdi. Borsa'da buğdayın 40-50 kuruş arasında TMO’da da 49-55 kuruş arasında alındığını ifade eden Tömek, “Fiyat dengesizliği bizi çok fazla mağdur ediyor. TMO çiftçiyi mağdur etmeyerek ürünleri taban fiyatından almalıdır” diye konuştu.

 

Ellerindeki buğdayı satmak için TMO’ya götüren çiftçiler, ofisin nem faktörünü öne sürerek taban fiyatının altından alım yapması dolayısıyla yine mağdur edildiklerini söylüyor

 

Bir yıl boyunca bin bir emekle yetiştirdikleri buğdayı hasadın ardından Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satmaya götüren çiftçiler, buğdayın belirlenen taban fiyatının altından alındığını öğrenince büyük şok yaşıyor. Özelikle bu yıl Konya Ticaret Borsası’ndaki esnafların da yoğun bir şekilde buğday alması fiyatlardaki dengesizliği giderek arttırıyor. Bu durum karışsında ise çiftçiler en uygun fiyata buğdayını satmanın derdine düşüyor. Buğdayını satmak için Toprak Mahsulleri Ofisi önünde sıra bekleyen çiftçiler, geçtiğimiz yıl olduğu gibi taban fiyatının altında alım yapıldığını belirterek, alım fiyatıyla tarladaki bir yıllık masrafı karşılamakta dahi zorluk çektiklerini ifade etti.

ÇİFTÇİ ALIM FİYATLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

Acıdort Köyü’nden buğdayını satmak için TMO’ya gelen çiftçi Ahmet Özkadef, taban fiyatının 55 kuruş olarak açıklanmasına rağmen en kaliteli buğdayın dahi 51-52 kuruştan alındığını aktardı. Buğdaydaki nem oranını bahane edilerek düşük fiyattan buğday alındığını dile getiren çiftçi, Ahmet Özkadef, “Buğdayda yüzde 14 nem var deyip fiyatı düşürüyorlar, yüzde 8 nem olduğunda da kuru deyip yine düşük fiyattan buğday alıyorlar. Bu durumu biz de anlamıyoruz. Çiftçiler olarak açıklanan taban fiyatından buğday alınmasını istiyoruz. 400 dekarda 90-100 ton arası ürün kaldırdım. Bu ürünün yetişmesinde gübresinden mazotuna kadar masraflarım oldu. Bu durum ortadayken TMO’ya kilogramı 51,4 kuruştan buğdayımı sattım. Bu alım fiyatı sadece masraflarımı ucu ucuna karşılıyor. Çiftçi bu şekilde mağdur edilmemeli” dedi. Bu yıl buğdaydan iyi verim aldıklarını da açıklayan Özkadef, şöyle konuştu: “Yağmurların da yeterince yağması verimi arttırdı. Fakat köylünün bakır sattıran dediği buğdayın olgunlaşmaya başladığı mayıs ayında kuzeyden esen ve kurutucu etkisi olan yel nedeniyle verimde biraz düşüş oldu. Yel nedeniyle başakların bir kısmının yatıp, çürümesine rağmen kalite son derece iyi oldu. Buna rağmen TMO düşük fiyattan buğday alıyor. Tercihimizi borsadan yana kullanacak olursak, daha düşük meblağlar bizleri bekliyor. Ofisin 51-52 kuruş verdiği buğdaya borsada en fazla 48-49 kuruş veriyorlar. Sözün özü, her yıl olduğu gibi bu yılda çiftçiler olarak mağdur ediliyoruz.”

ÇİFTÇİLER MAĞDUR EDİLMEMELİ

Çiftçi Özgür Tömek de kilo başına en yüksek fiyattan TMO’nun aldığını fakat alım fiyatının çiftçinin masraflarını karşılamaya yetmediğini bildirdi. Borsa da buğdayın 40-50 kuruş arasında TMO’da da 49-55 kuruş arasında alındığını ifade eden Tömek, “Fiyat dengesizliği bizi çok fazla mağdur ediyor. Ürünü nereye satacağımız konusunda kararsız kalıyoruz. Borsaya sattığımız zaman paramızı peşin alıyoruz, ofiste ise belli bir süre sonra alıyoruz. Onun için TMO çiftçiyi mağdur etmeyerek ürünleri taban fiyatından almalıdır. Bu yıl Ticaret Borsasında esnafların da çok fazla ürün almasıyla ofis önünde çok fazla sıra beklemiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda temmuz ayıyla birlikte ofisinin önü kamyonlarla dolu olurdu ve 2-3 gün sıra beklerdik. 1-2 saat içinde işimizi bitiriyoruz. Ancak buğdayın taban fiyatının altından alınması çiftçiler olarak bizi üzüyor” diye konuştu.

NAKLİYECİLER İŞLERİNDEN MEMNUN

Buğday satışlarından en karlı çıkan ise nakliyeciler oluyor. Nakliye ücreti olarak kilometresine göre 250-350 TL arasında ücret alan nakliyeciler işlerinden memnun olduklarını belirtiyor. Sarıcalar Köyü’nden kamyonuyla buğday getiren Zühtü Bezirci, “Hasat zamanında ortalama 30 sefer yapıyorum ve her seferde 250 TL alıyorum. Ayrıca ofiste beklediğim her bir gece için de 100 TL alıyorum. Geçtiğimiz yıl herkes ürününü ofise getirdiği için işlerimiz iyiydi. Çünkü ürünü getirdiğimiz gibi yoğunluktan 2-3 gün sıra bekliyorduk. Böylece artı para alıyorduk. Bu yıl ise çiftçiler çeşitli yerlere ürünlerini sattı. Bu nedenle ofis önünde yoğunluk olmadığı için ürünü hemen teslim edebiliyoruz” dedi.

HASAN AYHAN Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.