Tarihi külliye restore edildi

Tarihi külliye restore edildi
Osmanlı döneminin en önemli eserlerinden birisi olan Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından eksiksiz bir şekilde restore edilerek hizmete sunuldu. Restorasyon için 3 milyon 650 bin civarında harcama yapıldı


Ilgın’da bulunan ve Osmanlı külliyeleri içinde önemli bir yer tutan Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576-1584 yılları arasında Mimar Kocasinan’a yaptırıldı. İstanbul-Bağdat yolu üzerinde bulunan Ilgın’ın coğrafi konumunu gözler önüne seren Lala Mustafa Paşa Külliyesi, konaklama ve ticari amaçlı yapıldı. Vakfiyesinde külliye; cami, sıbyan mektebi, imaret, tabhane adları, çarşı (arasta), iki han fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkanlar, çeşme - şadırvan sebil, samanlık, odunluk ve görevli odalarından oluşuyor.
KÜLLİYE EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE RESTORE EDİLDİ
Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar ayakta kalan Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nin çarşı kısmı 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edildi. Cumhuriyet ve yakın dönemde zaman zaman küçük çaplı restorasyonların olduğu külliyede bitirici çalışma bir türlü yapılamamıştı.
2008 yılında külliyenin eksiksiz bir şekilde restore edilmesi için ihaleye çıkan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ilk olarak belirsiz olan kısımlar için araştırmalar yaptı ve bunun ışığında projesini çizdirdi. Bu yüzden süre olarak uzayan restorasyon nihayet tamamlandı.
RESTORASYON İÇİN 3 MİLYON 650 BİN LİRA HARCANDI
Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Osmanlı mimarisinin en önemli külliyelerinden biri olan Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nin restorasyonu için 3 milyon 650 bin lira harcandığını söyledi. Restorasyon kapsamında yapılan çalışmaları anlatan İbrahim Genç, “Şadırvan değişmişti, tamamen yeniden yapıldı. Cami tamamen ele alındı. Avlusundaki imaret, medrese kısımları ve onlarla bağlantılı han bitti. Müştemilatlar yapıldı. Çarşı kısmı tamamen bitirildi. Çevresiyle birlikte bir eksiği kalmadı” dedi. İbrahim Genç, ilçe belediyesinin de daha geniş alanı kapsayan bir çevre düzenlemesi yapacağı mesajını da verdi.
2 yılda tamamlanan restorasyon sayesinde Ilgın’ın en önemli tarihi eserlerinden bir tanesinin ortaya çıktığına vurgu yapan İbrahim Genç, külliyenin daha güzel bir yüzle insanlara hizmet vereceğini aktardı. İbrahim Genç, cami avlusu ve han kısmının önümüzdeki dönemde Ilgın’ın ihtiyaçlarına cevap verecek ve tarihi yapıya uygun düşecek şekilde kiraya verileceğini de sözlerine ekledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.