Torba Yasanın Getirdikleri
Kamu alacakları yeniden yapılandırıyor. 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile trafik ve idari para cezaları, sigorta primlerinin de aralarında bulunduğu pek çok kalemdeki alacakları kapsayan geniş düzenlemeler yapılmıştır.
Vergi ve prim alacakları, TEFE ve ÜFE oranında faiz eklenmek suretiyle yeniden hesaplanacak. Alacakların faizi silinecek. Alacaklar ikişer aylık dönemler halinde, 18 eşit taksitte ödenebilecek. Ödemeler kredi kartıyla da yapılabilecek.
Çiftçilerimizi ilgilendirmesi bakımından Tarım Kredi, Tedaş borçlarının da bu kapsama dahil olduğunu belirtelim.
Tebliğ edilmemiş olan 120 liradan az idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Tabi bunun içine en önemlisi trafik cezaları girmektedir. Ancak sigara tüketimiyle ilgili idari para cezaları bu hükmün dışında tutulacak.
Vergi mükellefleri geçmiş beş yıla ait matrah ve vergilerini kanunda belirtilen oranlarda arttırdıkları takdirde, geçmişe dönük olarak vergi incelemesine tabi tutulmayacaklardır.
Kamu alacaklarına ilişkin düzenlemelerden yararlanmak için kanunun resmi gazetede yayımlandığı (25 Şubat 2011) tarihi izleyen ikinci ayın (Nisan 2011) sonuna kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor.
SGK’nın genel sağlık sigortası uygulamasında çıraklar, stajyer öğrenci ve avukatlar da bu kapsama alınacak.
Üniversiteden atılma artık tarihe karıştı. Bunan sonra kimse üniversiteden atılamayacak.
İşsizliği azaltma politikası çerçevesinde 31 Aralık 2015’e kadar ilk defa işe alınacak sigortalının işverene ait sigorta primi, işsizlik sigortası fonundan ödenecek.
Trafik kazaları sebebiyle tedavi edilenlerin faturaları, sosyal güvence olup olmadığına bakılmaksızın SGK tarafından ödenecek.
Trafik cezalarının % 30’u belediyelere trafik düzenlemesi noktasında katkı amacıyla aktarılacak.
Eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.
Erken doğum yapan kadın işçi, kullanamadığı doğum öncesi iznini doğum sonrasında kullanabilecek.
İşyerlerinde vergi levhası ve prim belgesini asma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Son olarak meslektaşlarımı ilgilendiren önemli bir düzenlemeyi hatırlatmak isterim. Avukat büroları bu yasayla birlikte işyeri açma ve çalıştırma ruhsatından muaf olmuştur. Serbest muhasebeci ve mali müşavirler de aynı kapsama alınmıştır. Yine mesken niteliğindeki taşınmazlarda avukatlık bürolarının, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin faaliyetlerine devam edebilecekleri 634 sayılı yasaya eklenmiştir.