TURİZMDE AKSARAY’IN ŞANSI ALTINOK
Yer yüzünün bilinen sayısız ilkler ve teklerinin merkezi olan şehirlerin atası Aksaray’ımız coğrafi konumu ve bu konumundan gelen jeolojik yapısı nedeniyle dünyada akla gelebilecek tüm yer üstü ve altında olanları yönünden artılara sahiptir.
Sahip olmasına sahiptir de bu artıların sağlayacağı tüm ekstra, ekstraların hiç birisi şimdiye kadar hakkıyla değerlendirilemediğinden hamallığından başka bize bir faydası yok.
Diğer sahip olduğu zenginliklerin yanı sıra turizm potansiyeli yönüyle de akla gelebilen tüm turizm dallarına hitap edecek zenginliklere de her yönüyle de sahip olan Aksaray maalesef diğer sahip olduklarının %99’unun bilinmemesi ve bilinmesi içinde şimdiye kadar ciddi bir çaba sarf edilmemesi nedeniyle turizm yönünden de sahip olduklarının yüzde biri dahi bilinmediği gibi bilinenler ininde yüzde birinden bile halen faydalanılamamaktadır.!!!
1977 DE BİLİNENLERİN ÜSTÜNE BİR TAŞ DAHİ KONAMADI!
AKSARAY’I ZİYARET EDEN TURİST SAYISI İSE 1978’İN BİLE GERİSİNDE!
Aksaray’ın sahip olduğu Tarihi ve Turistik yerleri ciddi olarak 1989’dan bu yana gelen Valilerin hiç birinin yerini dolduramadığı efsane mülkiyeli Aksaray’ın 1973-78 yılları arasındaki Kaymakamı Yüksel Özden ve o dönemin Turizm Müdürü Abdullah Karakaya nın samimi iş birliği ve gönül birliğiyle bilinir hale getirilip, buralardan faydalanılması çalışmalarına başlandı.
O zamandan bu yana Aksaray’ın bilinen tarihi ve turistik yerleri konusunda ciddi, hatırı sayılır yeni ilaveler yapılmadığından aradan geçen 35 senede bu konuda bir taş daha konamadığından yerimizde saymaya devam ediyoruz.
Merhum Yüksel Özden’in haftanın iki gününü Abdullah bey ve bizimle birlikte sürekli olarak Ihlara başta olmak üzere tarihi ve turistik yerlerimizde geçirmesi ve onun vesilesiyle Benim Günaydın gazetesi ve bağlı gazetelerde,yine merhum Çapan Tekeli ve merhum Ahmet Öztürk’ün Hürriyet Gazetesi ve bağlı gazetelerde, Mustafa Doğruer’in ise kendisi adına Tercüman, eşi Türkan abla adına ise Milliyet gazetesinde yapılan yüzlerce haberle TRT’nin ilgisinin çekilmesiyle Abdullah Karakaya beyin gözetiminde Ihlara vadisinde yapılan çekimlerin yayınlanmasıyla Ihlara ilk defa ciddi olarak Türkiye genelinde tanındı!
Bu yayından sonra o zamana kadar yıllık binlerle ölçülen Ihlara Vadisini ziyaret edenlerin sayısı çeyrek milyonu geçerken, Güzelyurt, Sultan hanı ve diğer turistik yerler ile Aksaray merkezini ziyaret edenlerinde ilavesiyle Aksaray genelini ziyaret edenlerin ise sayısı yarım milyon civarındaydı.
Şimdilerde ise bu konudaki ihmalkârlık nedeniyle şehir merkezimize neredeyse hiç turist gelmez iken, turistik yerlerimizi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı ise maalesef 1978’inde gerisinde.
VALİ ALTINOK’UN SERİK TECRÜBESİ TURİZMİN GELECEĞİ İÇİN ŞANS!
Vali Selemi Altınok’un sahil turizminin yanı sıra Aspendos ve Silyon gibi tarihi yerler, Zeytinli taş mağarası,Uçan su Şelalesi,Köprülü kanyon ve Toros dağları gibi yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi ile gezdikleri Serik ilçesinde göreve yapması.
Bu ilçemizde bulunan tarihi ve turistik yerler bizim sahip olduklarımızla bire bir aynı olmasa da benzerlikleri hayli fazla.
Vali beyi Aksaray 68 Gazeteciler Cemiyeti olarak hoş geldin ziyaretine gittiğimizde bu konudaki tecrübelerini bizimle paylaşması ve afaki hayali vaatler yerine ayağını yere basacak çalışmalardan bahsetmesi döneminde yapacağı çalışmalar hakkında kamu oyu ile birlikte benide umutlandırdı.
MUSTAFA DOĞAN’IN SAMİMİYETİ
VALİ BEYİN ÇALIŞMALARINA İVME KAZANDIRIR!
Vali beyin Serik tecrübesi başta olmak üzere mülki amirlik görevi esnasındaki diğer tecrübeleriyle iyi niyetinin yanı sıra Aksaray’ın sahip olduğu yer altı ve üstü tarihi ve turistik yerlerinin bilinenden daha fazlasının öğrenilmesi.
Mevcut olanlarla, döneminde bilinir hale gelecek olanlardan ilimiz ve ülkemizin ekonomisi için maksimum şekilde faydalanmasının sağlanması yönüyle Vali bey Aksaray Turizmi için bir şanstır.
En Azından kendisinin konuşmalarından dolayı ben öyle görüyorum ve öylede olmasını umuyorum.
Vali beyin umduğum çalışmasının başarısı Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan‘ın samimiyetiyle dahada mümkün hale gelecektir.
Mustafa beyin göreve başladığı günden şimdiye kadar bir taraftan Aksaray’ın Tarihi ve turistik bilinenlerin sayısını arttırma, mevcut bilinenlerin ise korunması ve tanıtımıyla restorasyonu konusundaki çalışmaları.
Yine Aksaray’ın tarihi ve kültürünün bilinmesi konusundaki eserlerin bastırılmasıyla geçmişimizin ve sahip olduğumuz kültürün daha fazla bilinir hale gelmesi çalışmalarının yanı sıra sahip olduğumuz tarihi ve turistik yerleri gösteren levhaların döneminde misli misline arttırılması.
Başta Ihlara vadisi olmak üzere tarihi ve turistik yerlerimiz için yapılan rehabilitasyon çalışmaları, çevre düzenlemesi ve temizliği konusundaki çalışmaları samimiyetinin başarısını gösteriyor.
Serik tecrübesi nedeniyle Aksaray’ın Turizmi için şans olan Vali Altınok’un ulaşmak istediği hedefe Yunus Emre kutlamalarındaki Taptuk Emre’nin programa konmaması eleştirim saklı kalmak üzere diğer çalışmalarıyla samimiyetini ispatlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan’ın bu samimiyetininde motivasyonuyla döneminde öncelikle ilimizin sahip olduğu yer altı ve üstü tarihi ve turistik yerlerinin bilinenlerinin sayısının arttırılması ve sahip olduklarımızdan ise maksimum şekilde faydalanılmasının sağlaması dileğiyle.
Cuma’nız Mübarek Olsun.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.