Türkiye’de neden petrol yok?

Aslında var. Şu çok ilginçtir ki Türkiye’ye komşu olan ülkelerin hepsinde petrol ve doğal gaz vardır. Hatta ve hatta ganimet gibi kaynıyor. Ne yazık ki bizim sınırımızı öyle bir çizmişler ki koskocaman toprakların içinde ne bir doğalgaz var ne de bir petrol var.

Bir tarihçi olarak bunun böyle olmadığını iddia etmekteyim. Petrol dünyası dünyanın siyasi haritasına şekil veren bir hazinedir. Öyle bir hazine ki seni zenginde edebilir fakir de. Tamam diyeceksiz zengin olmayı anladık da bu kadar kıymetli bir hazine içerisinde fakir olmak anlamsız gelebilir bazılarına. O anlamsız düşüncelere diyecek tek sözümüz bu hazineyi kullanamaz da başka devletler tarafından sömürgeye maruz kalırsan işte fakirliğin en büyük kanıtını ortaya koymuş oluruz. Ve buna en güzel örnek Afrika kıtasını verebiliriz.

Biz cennet vatanımız Türkiye ye bakalım. Biz ülke olarak nerelerdeyiz. Adana depremiyle Ceyhan sallanmış ve bunun sonucun da 210 metreden soysallı köyünden adeta ben buradayım dercesine petrol fışkırmıştı. Bizim bildiğimiz petrol 2 ya da 3 bin derinlikten sondajla çıkarılır. Ama diyorum ki size 210 metreden petrol gözümüze parmağını sokarcasına ben buradayım diye bağırıyor. Daha öncesine de bakacak olursak malum biz tarihçiyiz daha öncelerine bakmak mecburiyetindeyiz. Bu Ceyhan mevkisinde yabancı firmalar petrol aramış ama ne tesadüfse bulamadan kuyuları kapatıp gitmişler. Ee adamlar bulup sana hediye edecek hali yoktu ki. Tabi bulsa bile seni zengin etmek ister mi? Etmez tabi o nedendir ki buldukları kuyulara bile burada petrol yok damgası vurarak kuyuları kapatıp gitmişler. Zaten dünyaya da fazla değil birazcık bakıversek dünyanın petrol politikası vardır. Firmalar da buna göre hareket etmek zorundadırlar.

Onları aklımızın bir uçunda tutalım. Bizimkilere bakalım. Bizimkilere gelince: Türkiye’nin sınırlarını jeoloji mühendislerine çizdirmişler. Yani komşu ülkeler de var, bizde yok. Üniversitelerimiz, devlet, Türkiye petrolleri anonim ortaklığı hep bunu söylemiştir. Sizce bu mümkün mü? Ben bu saçmalığı kabul etmiyorum. Kim ne derse desin bizim ülkemiz de petrol de var doğalgazda. Bir bakın Marmara’ya. Doğalgaz kaynıyor adeta. Doğalgazın olduğu yerde petrol kesinlikle ve kesinlikle vardır. Bir jeoloji mühendisi diyor ki: Artvin ve Rize’de petrol yok. Sanki gidip araştırmış gibi. Ders kitaplarından kalma ezberlerinde ki bilgileri tekrar ediyor bence. Zaten o ders kitapları da İngilizceden çevrilmiş kitaplardan ibarettir. Hemen burnumuzun dibinde Gürcüsta’nın Batum şehrinde petrol var. Rize ve Artvin’de neden olmasın. Bugüne kadar Rusya buralarda petrol aramamıza izin vermedi.  Belki bundan sonra arayabiliriz. Rusya Aras nehrine de baraj yapmamıza engel oluyordu. Belki hatırlarsınız. Ben kitaplardan okuduğum ve hatırımda kaldığı kadarıyla Rize Samsun yolu yapılırken Amerika’nın kendisine ait donanmaları Karadeniz’e çıkıvermişti. Neden? Neden olacak kendisi için bu yolu tehlikeli olarak görüyordu da ondan. Petrol haritasına şöyle bir baktığımız da Rize’den Adana’ya doğru bir hat çizersek, doğuda kalan bölgenin altı petrol doludur. Amma petrol bir ülkenin baş belasıdır. Nihayetinde paradır çünkü. Paranın düşmanı çoktur ve o yüzden zırhlı araçlarla ve çelik kasalarla taşınmaktadır. O yüzden petrol de çok kıymetlidir. Dünyanın gözü petrolün üzerindedir. Onu koruyacak ve değerlendirecek kadar iyi değilsek bu bizim felaketimiz olur demektir. Doğu Anadolu dünyanın en zengin yörelerinden biridir kuşkusuz. Pkk’nın doğuda çıkma sebeplerinden bir tanesi de budur bence. Türkiye o kadar zengin bir ülke ki keşfedilmeyi bekleyen güzellikler gibi karşımızda duran. Tabi o kadar har vurup harman savurmamıza rağmen hala peynir ekmek bulabiliyoruz. Türkiye’nin bu zenginlikleri olsa bile koruyacak ve değerlendirecek güçte olmamasından dolayı ilerlememize mani olmuştur. Bizde İskandinavya ve Japonya gibi fakir araziler üzerinde doğmuş olsaydık o yokluk bizi de onlar gibi araştırmaya sevk edecekti. Yani yaşamak için acımızdan ölmemek için beklide teknolojiye hız verecektik. Şimdi ise aylarca kahvehanelerde taş döven boşa zamanını harcayan insanın bile karnı doyuyor.  İşte burada oturup düşünmek gerekir.

Çok zengin bir ülkenin fakir insanları, fakir milleti ve fakir devletiyiz. Amma bu böyle gelmiş böyle gitmez.

Muzaffer YAYAR / TRABZON

Bu yazı toplam 1414 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.