TYB’de Vefatının 40.Yılında Selçuk Es’in Konyası  Konuşuldu

TYB’de Vefatının 40.Yılında Selçuk Es’in Konyası Konuşuldu

TYB’de Vefatının 40.Yılında Selçuk Es’in Konyası Konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi tarafından vefatının 40. Yılı dolayısıyla “Selçuk Es’in Konya’sı” başlıklı program, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gülsün Koçer’in anlatımıyla ve Covit 19 salgını sebebiyle çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Hatice Hilal Seyhan’ın düzenlediği programın başında Selçuk Es’in hayatından kısaca bahseden Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Koçer, onun doğma büyüme Konyalı olduğunu ve Konya Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş Musa Kazım Gürel’in oğlu olduğunu belirterek eğitim hayatı hakkında bilgiler verdi.

Selçuk Es’in 1962-1980 yılları arasında Konya basınında yer alan 1000 civarındaki yazısını değerlendiren Koçer, onun hatıra yazılarından ve bu yazıların Konya kültür tarihi açısından öneminden bahsederek Es’in tarih ve folklor çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Koçer, Selçuk Es’in Konyalı bir araştırmacı olarak Mevlâna Hazretleri hakkında pek çok yazı kaleme aldığına vurgu yaparak söz konusu yazıları “Mevlâna’nın Felsefesi ve Tanıtımı Hakkında Olanlar”, “Çelebiler Hakkında Olanlar” ve “Mevlâna Türbesi ve Çevresi Hakkında Olanlar” başlıkları altında anlattı.

Koçer şöyle dedi: “Selçuk Es (1911-1980) Konya kültür tarihinin en önemli isimlerinden biridir. 1962-80 yılları arasında Konya gazetelerinde yayımladığı bini aşkın yazı ve tefrikası on yıla yakın süren Büyük Konya Ansiklopedisi ile Konya kültürüne eşsiz bir katkı yapmış ve şehrimiz hakkında yapılan araştırmalara büyük ölçüde kaynaklık etmiştir. Selçuk Es’in gazete yazılarının önemli bir bölümü hatıralarından oluşur. Es, bu yazılarında, 1.Dünya Savaşı, Milli Mücadele dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Konya’nın çok yönlü bir portresini çizmiştir.

Selçuk Es’in yazılarının bir kısmı da Konya kültürüne katkı yapmış şahsiyetlerle ilgilidir. Yazar, aralarında Konya basınının büyük üstadı Mazhar Bey, İzzet Koyunoğlu, İhsan Hınçer, Feridun Çölgeçer gibi pek çok ismin de bulunduğu otuz civarında ismi yazılarında anlatmıştır.

Yazarın Konya folkloru ile ilgili de pek çok çalışması vardır. Konya efsaneleri, ninnileri, manileri, tekerlemeleri, yemekleri ve Konyalı halk sanatçıları hakkında araştırmalar ve derlemeler yapan Selçuk Es bunları gazetelerde yayınlayarak kayıt altına alınmalarını sağlamıştır. Folklorun yanında tarih çalışmaları da yapan yazar 1284-1304 tarihleri arasındaki Salnâmelerilatinize ederek yayımlamış ve Konya’da görev yapan hükumet ricali, Millî Mücadeleye katılan ve yardım eden Konyalılar, Konya’da yatan valiler gibi konuları gazete sayfalarına taşımıştır.

Selçuk Es’in çalışmaları bunlarla da sınırlı değildir; yazarın, Mevlana Hazretleri, Konya’da bulunan cami, çeşme, kervansaray ve konaklar hakkında da kayda değer çalışmaları vardır. Çok çeşitli konularda titizlikle çalışan Selçuk Es’in yazıları birçok yönden değerlidir. Gündelik hayattan bahsettiği yazılarında bile geçmişe dair bazı bilgiler bulmak mümkündür.

Geçmişin Konyasını onun kaleminden öğrenmek, onun tanıklığına ve yaşadıklarına başvurmak, bu kültürü araştıranların işlerini bir hayli kolaylaştırmıştır.”

Son olarak Es’in Hicaz anılarını değerlendiren Koçer, Selçuk Es’in yazılarında Konya yakın tarihi, kültürü, mimarisi, folkloru ve şehrin önemli şahsiyetleri hakkında geniş bilgi verdiğini ve Konya hakkında çalışma yapacak olan bütün araştırmacılar için eşsiz bir kaynak oluşturduğunu söyledi.Dr. Gülsün Koçer  “Konya sevdalısı Selçuk Es’in vefat gününde (5 Eylül 1980) onun anılmasına vesile olan Türkiye yazarlar birliği Konya Şubesi’nin başkanı ve yönetimine de ayrıca şükranlarımı sunuyorum “. Dedi.

 

Bu haber toplam 1377 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat