Vakıf haftası başladı

Vakıf haftası başladı
Vakıfların önemine dikkat çekmek için kutlanan Vakıf Haftası etkinlikleri başladı. Programda vakıflara hizmet etmiş olanlara da ödül verildi



3-9 Mayıs tarihleri arasında kutlanan 27. Vakıf Haftası etkinlikleri başladı. Anıt alanına çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen etkinliklerle devam etti. Etkinliğe Vali Aydın Nezih Doğan, İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, vakıf kurumlarının başkanları, temsilciler ve davetliler katıldı. Programda vakıflara hizmet etmiş olanlara da ödül verildi. Vakfı, bir kimsenin parasını, malını veya birkaç gayeye ebediyen tahsis etmesi olarak tanımlayan Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, insanlığın tarih boyunca sahip olduğu en ulvi ve en büyük müessesenin vakıf müesseseleri olduğunu ifade etti. “Vakıf müessesinde insan yaradılış içgüdülerini aşarak kendisinden sonra gelecek diğer insanların yardımına ve hizmetine koşmaktadır” diyen Genç, şöyle konuştu: “Tarihimizde çok sayıda sosyal hayatımızı ilgilendiren doğumevi, süt evi, aş evi, ticaret hanları, bedesteni, camii, mescit, çeşme, kervansaray gibi vakıf eserleri yapılmıştır. Devletler yıkılmış, saltanatlar sönmüş, yeni sistemler kurulmuş fakat vakıf müesseseleri devre dışı kalmamıştır. Cumhuriyet devrinde de vakıf dokunulmaz müessese olarak varlığını devam ettirme imkanı bulmuş ve bütün hayatı kucaklayarak nerede bir boşluk görmüşse o yarayı sararak sosyal hayatın çatlak vermesini önlemiştir” dedi.  Vali Aydın Nezih Doğan da, tarih boyunca insanların öldükten sonra da isimlerinin toplumda hatırlanmak ve baki kalabilmek için vakıf eserleri yaptırdığını belirtti. Vakıf eserlerinin Osmanlı Devleti’nde genellikle devlet adamları tarafından yapıldığını aktaran Vali Doğan, “O yıllarda devlet adamları miras bırakamazdı. Bu nedenle askerler, bürokratlar hem topluma faydalı olmak hem de vefat ettikten sonrada baki kalabilmek için yollar, çeşmeler, medreseler, kervansaraylar, yollar gibi vakıf eserleri yaptırmıştır. Günümüzde ise vakıf eserlerini varlıklı aile ve kişiler sosyal sorumluluk adı altında baki olabilmek için yapıyor.  Her ne şekilde olursa olsun toplumun faydası için vakıf eserleri yaptıranlara teşekkür etmek ve birçok kişiyi de vakıf eseri noktasında teşvik etmek gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından 20 yıl vakıflara hizmet eden Mehmet Araba’ya Vali Aydın Nezih Doğan ödül verdi. Vakıflar Haftası’na dikkat çekmek amacıyla da Sahip Ata Müzesi’nde Eski Eser Restorasyon sergisi açıldı. Bugün de Vakıflar Haftası dolayısıyla Büyük Selçuklu Vakfı tarafından vakıf binasında gıda dağıtımı yapılacak.
HASAN AYHAN merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.