Yağışlı bir kış mevsiminin ardından sulanan ekinler neden susuzluk çekiyor? İşte cevabı

Yağışlı bir kış mevsiminin ardından sulanan ekinler neden susuzluk çekiyor? İşte cevabı

Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde;

Son günlerde Arpa başta olmak üzere, hububat ekili alanlarda sulu arazilerde, sulama yapılmasına rağmen hala bitkilerin gelişimlerinin zayıf olduğu susuzluk belirtileri göstermeye devam ettiği şeklinde belirtmeler yapılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde özellikle açık düz alanlarda yoğun lodosun etkisiyle bitkiler transprasyonla bünyelerinden oldukça fazla su kaybı yaşadılar. Fakat buna karşın toprakta nem ve sulama olmasına rağmen abiyotik stres koşulu nedeni ile bitkiler mevcut suyu kullanmada zorluk yaşamaktadır.

Topraktan kökler vasıtasıyla su adsorpsiyonu için en uygun Toprak sıcaklığı 30 santigrat derece ve daha yüksek sıcaklıklardır. Ancak Köklerin bulunduğu Toprak katmanlarındaki sıcaklık yaz aylarında bile bu derecelerin oldukça altında seyredebilir. Toprakta yeterli su veya nem bulunmasına rağmen bitkinin bunu kullanamamasına fizyolojik kuraklık denir. Bitki hücrelerinin yüksek protoplazma viskozitesine sahip olmaları, aynı şekilde suyun yoğunluğunda yüksek olması toprak ve bitki bünyesindeki hareketinin yavaşlaması bitkilerde su bilançosunun ayarlanmasını güçleştirir ve bitkide fizyolojik kuraklık ortaya çıkar. haberfark.net

1223543.jpg35f73059-0d4f-433b-b798-1e4baeb78f69.jpg

Bu haber toplam 2489 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.