Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Adayların Birbirini Görmesi ve Konuşması-3

Adayların Birbirini Görmesi ve Konuşması-3

 Nitekim mühim işler için Resûlüllah (s.a.v.) bizlere istihare yapmamızı emretmiştir. Bu hususta Hz. Ali (r.a.) şu hadis-i şerifi rivâyet etmiştir; " Ey Ali istihare eden hüsrana uğramaz,  istişare eden pişman olmaz, tutumlu olan muhtaç olmaz.” (Buhari; Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, II, ... Hatıb Hz. Âliden Ramuz’ül Ehadis. H. No. 6198)

Yalnız kendisiyle istişare edilen kişi, istenilen kıza yakın biri olmamalı ki, kızda bulunmayan vasıfları mübalâğalı bir şekilde söylemesin veya haset eden bir kimse de olmamalı ki, onun iyi vasıflarını saklayıp olmayan kötü hallerini var gibi göstermesin. Yalnız bu hususta çok dikkat edilmeli çünkü normal hareket edipde doğru söyleyen kimse pek azdır.

Evlendikten sonra hanımından sâdece sünnet-i yaşamasını isteyen ve­ya çocuk talep eden veyahut da evin tedbirini almasını arayan bir kimseye gelince; eğer bu kimse güzellikten sakınır, sâdece yukarıda sayılan özellikleri dikkate alırsa olgunluğa daha yakın bir hareketi seçmiş olur. Böyle olmak bir kısım kimseler için din hususunda yardımcı olursa da herkes için geçerli değildir.

Bir Hikâye

                   Zengin bir aile, oğlu için Müslüman bir ailenin kızına bakmaya giderler ve beğenirler, kızı oğullarına isterler. Kız tarafı da zengin aile olunca hiçbir şey konuşmaya gerek duymadan kızlarını verirler.

                   Düğünden bir müddet sonra  kızları baba evine ziyarete  gelir; ama kızlarının morali oldukça bozuktur. Anne sorar: Kızım hoşa gitmeyen bir durum mu var, yoksa kocandan memnun değil misin, diye sorar. Kız zorlanarak, evet, cevabını verir annesine. Eşimle beraber olunca o hiç yıkanma ihtiyacı duymuyor, kendisini birkaç defa uyardım. Beni tehdit etti ve  siz bana İslâmî yönde herhangi bir şart koşmadınız. Ben de size her hangi bir şart koşmadım. Onun için sen benim işime karışma. Bizim aile yaşantımız böyle, dedi.

                   Nitekim bazı kimseler, usûle uygun olmaz düşüncesiyle, bu konuları konuşmazlar. Ama, nihâyetinde birçok şart ve tatsız olaylar sonradan ortaya çıkabilir. Nitekim önceden konuşup anlaşmadan yapılan evliliklerde, mutlaka sıkıntılar olacaktır. Bunları telâfi etmek güç olacağından daha baştan iyi konuşup anlaşmak  en güzelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Şükrü Başarıkan Arşivi