Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Aile Reisinin Görevi

Aile Reisinin Görevi

 Şimdi bu husustaki ilâhi vahyi ele alalım.

Allah zü’l-Celâl, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “Erkekler, (ailenin genel sorumlusu olarak) kadınlar üzerine yönetici ve koruyucudurlar. Bu da Allah’ın kimini kimine (cihat, imamet ve aile reisliği gibi şeylerde) üstün kılması ve bir de erkeklerin (onlara) mallarından sarf etmesi (görevinin bulunma) sebebiyledir…” (Nisâ Sûresi, 4/ 34.) Âyete göre erkekler evlerinin, eşlerinin aile ve çocuklarının dünyevi ve uhrevi tüm işlerini titizlikle yürütmek, onları görünen, görünmeyen her türlü tehlikelerden olanca gücüyle korumak, iki cihan saâdetlerini basiretle sağlamak görevine yüce Allah tarafından tayin edilmişlerdir.

Toplumun en küçük şubesi olan âile teşkilatının ahenkli çalışması için, “hanım ve erkek aralarında iş bölümü” yapmaları gerekir. İşte İslâm dini, bunu bir esasa bağlamış, hanım ve erkek arasında iş bölümü yapmaları gerektiği hükmünü getirmiştir. Dolayısıyla aile ocağında, kadın erkek arasında fiziki yapılarına, maddî, manevî durumlarına ve kabiliyetlerine göre vazife taksimi yapmış; kocayı aile teşkilatının başkanlığına getirmiş, ağır olan dış işlerini, ailenin mali yükünü kocanın üzerine yüklemiştir. Kadına da ev işlerini vererek herkesin görebileceği ve yapabileceği vazife ile görevlendirilmiştir.

Efendimiz (s.a.v.), kadının kocası üzerindeki hakları hususunda şöyle buyuruyor: Ebu Hüreyre (r.a.) anlatıyor, Resûlüllah (a.s.) buyurdular ki: "Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan eğri hâlde kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz." (K. SitteTerc ve Şerhi.C. 9, Sh, 293. H, No: 1) Anlaşılıyor ki, kadın erkeğin kaburgasından yaratılmış başından değil. Eğer başından yaratılsaydı taç edilirdi. Ayağından da yaratılmadı, öyle olsaydı da ayaklar altına alınırdı. Dolayısıyla kolun biraz altında korunsun diye… Kalbinin biraz yanında yaratılmış ki, sevilsin diye.  

Müslimin rivayetinde ise: “Kadın kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Hep seni hoşnut edecek şekilde davranamaz. Eğer ondan faydalanmak istersen bu haliyle de faydalana bilirsin. Şayet doğrultayım dersen kırarsın. Kadının kırılması da boşanmasıdır.” (Müslim, Rada, 59)  devam edecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şükrü Başarıkan Arşivi