Ayakkabı deyip geçmeyin

Ayakkabı deyip geçmeyin

Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Spor hekimliği Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Mustafa YEL, Sivri burunlu, yüksek topuklu, ayakkabı ve çizmeler görsel olarak hoşa gitsede bazen ciddi sağl

Yanlış ayakkabı seçiminin getirdiği rahatsızlıklar ve dikkat edilmesi gerekenler' hakkında bilgi veren;Yel, Önemli olanın ayakkabı seçerken estetik kadar ayak sağlığını da gözetmek olduğunu söyledi.

 

Dr. Mustafa YEL, Ayak problemlerinin önemli bir bölümünün yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklandığını vurguladı. Bilinçli ayakkabı seçimi ise yaşam süreci içinde oluşabilecek bazı sağlık problemlerini engelleyebilir. Ayak sağlığı için, öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabılar seçmeye özen göstermek gerekir. Rast gele, "Sonradan genişler" düşüncesiyle alınan ayakkabılar ayak sağlığını olumsuz etkiler. Bu tür  ayakkabılar parmaklarda şekil bozukluğu, basma bozukluğu, tırnak batması, nasır,  yorulma, bilek burkulması, ayak, bacak ve bel ağrısına neden olabilir.

 

Ayakkabının Model Ve Renkten Önce Rahatlığına Bakın

 

Dr Mustafa YEL, Ayakkabı seçerken model ve renkten önce ayakkabının rahatlığına, doğal veya kaliteli malzemelerden imal edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemlerine yol açtığını vyrguladı. Ayakkabı seçerken kişinin çalışma koşullarını da göz önünde bulundurması gerekmektedir. Çok yürüyen veya çok ayakta duranların tabanı yumuşak ayakkabı- mümkünse spor ayakkabıları tercih etmesi gerekir.

 

Yüksek Topuklu Ve Sivri Burunlu Ayakkabılardaki Tehlike

 

Dr. Mustafa YEL, Özellikle yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabı tercih eden bayanların ayak başparmağında dışa doğru yönelme, ayağın iç yan kenarında da kemik çıkıntısı oluştuğunu belirtti (halluks valgus). Bu sorunun ayakkabı tercihleri nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 5 kat fazla görüldüğünü vurguladı.

“Bu tür hastalar doktora ağrılı iç ayak çıkıntısı, ikinci parmağın ayakkabının tavanına sürtmesi, ayak tabanında ağrılı nasır bulunması, ayakkabıda hızlı deformasyon, ayağın göze kötü görünmesi gibi nedenlerle gelirler. Halluks valgusun ilerlemesi başparmak ekleminde kireçlenme (osteoartrite) neden olur. Yürüme olumsuz etkilenir. Birçok tedavi seçeneğinin söz konusu olduğu bu sorunun çözümünde hasta-hekim iletişimi önemlidir. Hastalığın derecesine göre parmak arası makara, gece atelleri, metatarsal petler, ayakkabı içi tabanlıklar, uygun ayakkabılar ve çeşitli ameliyatlar (yumuşak doku-kemik) söz konusudur.”

 

Ayakların Hava Almaması Ameliyata Dahi Neden Olabilir

 

Dr Mustafa YEL uygun olmayan ayakkabılar, ayağın yeterli şekilde havalanmasını engelleyen çorap ve ayakkabılarla, yanlış tırnak kesiminin başparmakta tırnak batmasına neden olduğunu ekledi. Böyle bir durumda şiddetli ağrı, enfeksiyona bağlı aşırı duyarlılık, akıntı, batan tırnak çevresinde kızarıklık ve şişlik meydana gelir. İlerleyen vakalarda kemik iltihabı gelişmesine yol açabilir.

Tırnak batmasını önlemek için, uygun ayakkabı giymek, tırnakların uzun eksenlerine dik bir açı ile ve belirgin köşeler bırakacak şekilde, çok kısa olmayacak şekilde kesmek önemlidir. Bunun yanında Ayak temizliğine özen göstermek, (steril ayak bakım ürünleri yada yalnızca kişiye özel aletlerle) düzenli ayak bakımı yapmak gerektiğini vurguladı. Özellikle ilerlemiş vakalarda ameliyat kaçınılmazdır. Tırnak çekimi bir yöntemse de, nüks oranı yüksek olduğundan kalıcı çözüm sağlayamamaktadır. Diğer bir  yöntem, batan tırnağın kısmi çıkarılmasıyla birlikte, ilgili tırnak yatağının çıkarılması ameliyatıdır. Bu ameliyat, soruna kalıcı çözüm sağlamakla birlikte, parmak ve tırnak estetiği de zarar görmemektedir.

 

Yanlış Ayakkabı Seçiminin Getirdikleri

 

YEL, Çekiç parmak: Parmaklar, ayakkabının ucuna doğru itildiğinde, biçimsiz olarak kıvrılır ve parmağın orta eklemi bükülerek oluşan şekil bozukluğu, ayakkabının üst kısmına baskı sonucu ağrıya neden olur.

Nasır oluşumu: Ayakkabı ile ayağınız arasındaki sürtünme sonucu derinin sertleşip kalınlaşmasıyla nasır oluşur. Daha çok parmak altında veya parmak aralarında görülür.

Ayak bileği incinmeleri: Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde vücudun ağırlık merkezi öne kayar ve insan parmak ucunda yürüyormuş gibi olur. Ağırlığı destekleme alanı daraldığı için de dengenin çabuk bozulması sonucu düşme, ayak burkulması ve ayak bileğinde incinmeler meydana gelebilir.

Bacak ağrısı: Yüksek topuklu ayakkabı zamanla, baldır kaslarında kısalmalara neden olur. İlaveten vücut ağırlık merkezinin öne kayması nedeniyle bacak kaslarında aşırı zorlanma ve ağrılar görülebilir.

Diz ağrısı: Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücudun ağırlık merkezini öne kaydırarak dize ilave yük bindirir. Bu da dizlerde ağrı ve ileri yaşlarda kireçlenmelere neden olur.

Bel ağrısı: Vücudun ağırlık merkezinin öne kayması belde kavis artışına neden olur. Bu da bel kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı yapar. Fazla kilolar, bu ağrıyı daha da çoğaltır.

 

Ayakkabı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Ayakkabılarınızı akşama doğru alın. Gün boyu ayaklarınıza yük bindiği için akşama doğru ayaklar şişer ve genişler. Böylece akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu giydiğinizde rahatsız etmez.
Ayakkabının uzunluğu ve genişliği ayağınızla orantılı olmalıdır. Yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayaklar uzar ya da genişler, bu nedenle ayak numaranızı aralıklı olarak kontrol edin.
Ayakkabı ayakta üzerine basarak denenmelidir. Çünkü yük bindiğinde ayak genişler ve uzar. Ayakkabı alırken her iki ayakkabı da denenmeli, çoğu kişide, iki ayağın boy ve genişliği aynı değildir.
 Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu olanları tercih edin. Ayakkabının topuk yüksekliği 2,5 cm'yi aşmamalı. Ayakkabı seçerken altının "şok alıcı” özelliği olmasına dikkat edin. Tahta veya benzeri çok kalın ve esnek olmayan ya da çok ince olan ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur. Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı ve ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalı.
Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı.
Kesinlikle satıcının, ayakkabının açılıp ayağınıza uyacağı sözlerine kanmayın. Ayağınızın hava almasına izin veren doğal deri malzemeleri tercih edin.

Bu haber toplam 2093 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Sağlık