Az Görenlere Yardım Cihazı

Az Görenlere Yardım Cihazı
Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şansal Gedik az gören hastaların ‘Az Görenlere Yardım Cihazları’ndan istifade edebileceğini açıkladı.

 Doç. Dr. Şansal Gedik, gören ve göremeyen insanların yanı sıra bu iki grubun arasında bir de az gören insanların olduğunu belirtti. Göz hastalıkları uzmanı Gedik, “Körlük terimi insanları korkutan ve üzen bir terimdir. Az görme ise hem kişinin kendine göre görme düzeyinin yetersiz olduğunu belirtir hem de hastaları körlük terimi kadar korkutmaz. Az görme gözlük, kontakt lens veya göz içine yerleştirilen merceğe rağmen görme keskinliği istenilen düzeyde olmaması olarak tarif edilebilir. Tüm az görme hastalarında kayıp çok belirgin olsa da bir miktar kullanılabilir görme mevcuttur. Bu hastaların kullanılabilir görsel ipuçları olmayana kadar kör olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir.”

 

 

Az görmeye akraba evlilikleri, annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu hastalıklar gibi birçok sebebin olduğunu anlatan Doç. Dr. Şansal Gedik, “Doğuştan sebepler ve glokom göz tansiyonu), diyabet, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), optik atrofi, travmalar gibi sonradan kazanılmış hastalıklar neden olabilir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olguların giderek artan kısmını oluşturmaktadır.” zedhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.