Mevlüt Keskin

Mevlüt Keskin

Belgemen İddialı

Belgemen İddialı

İnsanımızın, sivil toplum kuruluşlarına ne kadar uzak olduğunu ifade etmek içinde ilk akla gelen İsveç örneğidir.

Nüfusu 8 milyon 875 bin olan İsveç'te yaklaşık 36 milyon Sivil Toplum Kuruluşu üyesi bulunmaktadır. Bu rakam (15 yaş ve üstünü baz alırsak) bir kişinin en az 6-7 farklı sivil toplum kuruluşuna üye olduğunu göstermektedir. Ülkemizde ise sivil toplum kuruluşlarına katılma oranı değil nüfusumuzu birkaç kez katlamak, mevcut nüfusun % 10'una bile karşılık gelmemektedir.

Eskil eski Belediye Başkanı Necati Belgemen, Eskil Ziraat Odası’nı kurarak Eskil çiftçisinin birleşip güç oluşmasında önemli bir adım attı.

İlk önce “ziraat odasına ne gerek vardı” diye tepki gösteren çiftçiler, Anayasa Mahkemesi’nin 29.01.2009 tarih ve 27125 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tarım Müdürlüklerinde işlem yapabilmeleri için ziraat odasından çiftçi belgesi alma zorunluluğu getiren kararı ile Eskil’de oda olmasını önemsediler, çünkü Eskilli işlemlerini yapabilmek için Aksaray’a gidip gelecek ve Eskil Ziraat Odası’na ödenen aidatlar Aksaray Ziraat Odası’na gidecekti.

Peki günümüzde gelinen nokta ne?

Modern tesisler kazandıracağız
Belgemen, bilinçli tarım yapan, projeler ile kırsal kalkınmayı gerçekleştiren bir kitle hedefliyoruz. Şeklinde konuşurken sözlerini şöyle sürdürdü “Çiftçiyi bilinçli hale getirmek için çalışacağız, bunun için Eskil’e yakışır bir oda binası ve toprak analizi için çiftçinin Aksaray ve Konya’ya gidip gelmesini önleyecek, ucuz ve kaliteli hizmet sunan laboratuar kuracağız. Çiftçiden aldığımız aidatlar yine onlara hizmet olarak geri dönmektedir, bu iki tesis bize 200 Bin Liraya mal olacaktır.” Dedi.

Ayçiçeği teşviki sadece bizde

“Çiftçinin hakkını korumak için çalışmalar yapıyoruz. Aksaray bölgesinde ayçiçeği teşvik kapsamında olan tek bölge Eskil’dir. Ayçiçeğinde kilograma 210 Lira alan hemşerilerimiz önümüzdeki yıl 250 Lira teşvik alacaktır. Bunda da bizim Ankara’da yaptığımız görüşmeler etkilidir. Bir diğer husus Türkiye’nin her yerinde hububat üreticisi 19 Kasım 2009 tarihinde prim desteklemelerini alırken Eskilli hala Tarım Kredi Kooperatifi’nde oluşan problemden dolayı desteklemesini alamamıştır. Bu noktada da çiftçimizin hakkını arayan biz oluyoruz.” Şeklinde konuştu.

Eğitimde çifte hedef

Necati Başkan’la paylaştığım diğer bir husus ise geçtiğimiz hafta kurulan Eskil Eğitim Derneği oldu. Eskil’deki sıkıntıların eğitimle aşılacağını ifade eden Belgemen, “Bu dernekte çalışmaları iki aşamada düşünüyoruz. Birincisi Eskil’e iki önemli eğitim kompleksi kazandırmayı düşünüyoruz. Eskil’den çok daha küçük ilçelerde yüksek okullar olduğunu görüyoruz. Amacımız ilçemize Fakülte düzeyinde eğitim verebilecek modern bir bina yapmak. Bununla birlikte Anadolu Lisesi yapıp ilçemizin ekonomisini canlandırmayı hedefliyoruz, ayrıca ileriki süreçte Eskil’in okuyan evlatlarına burs vermek gibi bir amacımız da var.”

Sayın Belgemen’e kendisinin siyasi bir yönünün olduğunu bu durumun toplumun her kesiminin kucaklamasında sıkıntı oluşturacağını düşünüyor musunuz? Diye sorduğum soruya verdiği cevap ise şu şekilde.

“Biz öncelikle Aksaray Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Necdet Sağlam’ın, alt yapısı ve binası hazır olduğu durumda ilçelere fakülte ya da yüksekokul verilmesinin söz konusu olacağını açıklaması ile bir vatansever olarak heyecan duyduk ve bu duyguların önüne geçmek, ket vurmak mümkün değil, tamamen bu duygu ile adım attık. Siyasi bir yön arayanlara yönetim kurulunda yer alan isimleri irdelemeleri yeterlidir, yönetim kurulumuzda halkın her kesiminden insan mevcuttur.”

Dernek çalışması ile kendisi gibi birçok Eskillinin de heyecan duyduğunu ifade eden Belgemen, beni yurt dışından bile hemşerilerimiz arayıp yardım etmeye hazır olduklarını ifade ediyorlar bu da bende ayrı bir heyecan oluşturuyor. Amacımız bir an önce kazmayı vurarak inşaata başlamaktır. Şeklinde konuştu.

Otobüs ısrarı

İki hafta önce köşeme taşıdığım Başaran köyünden vatandaşlarımızın Eskil Belediyesi’nden otobüs isteği oldukça ses getirdi. Bu kervana “bizde isterüük” diye katılan Güneşli, Çağlak, Bozyer gibi köy ve yaylalardan hemşerilerimiz, haftanın sadece iki günü Eskil’e köylerinden minibüs gittiğini zaruri bir durum olmadıkça da Eskil’e gelmediklerini belirtiyorlar. Buna gerekçe olarak da 7 Lira olan otobüs ücretlerini gösteren vatandaşlar, Başkan Alçay’ın seslerine kulak vererek köylerine otobüs seferlerini başlatmalarını bekliyorlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mevlüt Keskin Arşivi