Bilinçlenelim

 

Burada da tabii ki her çiftçinin yüzü gülmüyor. Bir yanda kurak alanlarda dönüme (2500 m2)  bin 500 kg verim alan çiftçiler, diğer tarafta ise sulak alanlarda 600 kg’da kalanlar.

 

Aradaki farkın en önemli sebebi hiç şüphesiz bilinçsizlik.

 

Bilinçsizlik denince de çiftçiye bilimsel metotlarla üretim yaptıracak Tarım Gönüllülerini arıyor gözler…

 

Gözler aramasına arıyor ama, insanın her aradığını bulamadığı gibi onları da bulması mümkün olmuyor.

 

Sahada onları göremeyen gözler; bilimsellik yerine çiftçinin çoğu zaman doğayı, toprağı, suyu hiçe sayarak günübirlik verimin peşinde koştuğuna şahit oluyor.

 

Diğer taraftan testi kırılmadan uyarmamıza rağmen biçer döver mağduriyetini birçok köyde iliklerine kadar yaşayan çiftçiler yine sitemlerini dile getirmekten geri durmuyorlar.

 

Örneğin biçer döverin ezme haline getirdiği buğdayını satmakta zorlanan bir çiftçi, “ağlamak istiyorum ağlamak istiyorum” diye 90’lı yıllarda Avrupa Kupası maçlarını anlatan spikerler gibi sonuna kadar bağırmak istiyordu.

 

Biçer döverlerle ilgili sıkıntılı bir durumda biçer döver fiyatları, hemen batı komşumuz Konya Obruk bölgesinde dönümde 19 lira olurken Eskil’de bu rakam abartılı bir hale alıp 35 Liraya kadar çıkmakta.

 

Bu konuda da İlçe Tarım Müdürlüğü ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’na çiftçinin hakkını koruma noktasında da önemli görev düşüyor.

 

Bu süreçte aktif olması gereken bir diğer kısım ise imamlar…

 

Halka özellikler öşürü anlatma noktasında yoğun çaba göstermeliler. Burada da başta Müftü Bey olmak üzere tüm diyanet camiasının, bereketli harman sezonunun ardından 11 ayın sultanı Ramazan Ayı’nda gecesini gündüzüne katıp halka ötekinin; mağdurun, yetimin, öksüzün, güçsüzün, garibin hakkını anlatmalı.

 

Evet bilinçli bir toplum olmanın yolunda ziraatçısından imamına kadar farklı meslek gruplarından yetkililere önemli görevler düşüyor. Bununla birlikte en önemli görev de insanımıza düşüyor. Kendilerine yol gösteren görevlilere karşı açık olup her çiçekten bal almaları dileğiyle herkesin Ramazan Ayını tebrik ederim.

Bu yazı toplam 2127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum