Böbrek sağlığına dikkat

Böbrek sağlığına dikkat

Türk Nefroloji Derneği, böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek için başlattığı kampanya kapsamında Konya’ya gelen özel olarak hazırlanmış Böbrek Sağlığı Otobüsü halkı bilgilendiriyor

Türk Nefroloji Derneği (TND) kuruluşunun 40. yılında, Roche Müstahzarları San. A.Ş.’nin katkıları ve Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile hem böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek hem de böbrek sağlığı ile ilgili kontrollerini yaptıramayan vatandaşlara bu tahlilleri kolayca yaptırma imkânı sağlamak için, Türkiye çapında 21 ili kapsayan bir bilinçlendirme kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında özel olarak hazırlanmış Böbrek Sağlığı Otobüsü Konya’ya da geldi. Alaaddin Bulvarı Eski Adliye binasının bulunduğu yerde kontrol yapmaya başlayan otobüste sağlık personeli ile böbrek sağlığı konusunda bilgilendirmenin yanı sıra, böbrek sağlığı teşhis testleri de yapılıyor. Konyalı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği böbrek sağlığı otobüsündeki programa Türk Nefroloji Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki Tonbul, dernek yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk da katıldı. Otobüsün 3 gün Konya’da kalacağını belirten Türk Nefroloji Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki Tonbul, “Bu süre zarfında ücretsiz olarak Konyalı vatandaşlarımızın böbrek taraması, tansiyon ölçümü, kan ve idrar tahlillerinin kontrolleri yapılarak kendilerine böbrek sağlığı konusunda aydınlatıcı bilgiler verilecek. Tüm Konyalı vatandaşlarımızı bu aktiviteye katılmaya davet ediyoruz” dedi.
Kronik böbrek hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de arttığına dikkat çeken Başkan Tonbul, “Çok sinsi seyreden bir hastalık olan böbrek rahatsızlığı, geciktirildiği takdirde böbreklere zarar vermekte ve hasta diyalize girmek mecburiyetinde kalmaktadır. Toplumumuzda her 6-7 kişiden birinde böbrek hastalığı tespit edilmiştir ancak çoğu vatandaşımız kendisinde böbrek hastalığının olduğunu bilmemektedir” diye konuştu.
Böbrek yetmezliğinin en büyük sebeplerinin başında şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalığının geldiğine dikkat çeken Tonbul, “Bu sebepten dolayı tansiyon ve kan şekerimizi düzenli olarak kontrol ettirmeliyiz. Böbrek hastalığında diğer risk grupları da obezite, sigara, uygunsuz ağrı kesici ilaçların kullanımı, böbrek taşı rahatsızlıkları da gelmektedir” dedi.
Ülke genelinde yaklaşık 70 bin kişinin diyalize girdiğini de hatırlatan Prof. Dr. Tonbul daha sonra şu bilgileri verdi: “Bu hastalarımızdan 7 bini nakil, 56 bini hemodiyaliz, 5 bini de periton diyaliz hastasıdır. Konya’mızda da yaklaşık olarak bin 400 hemodiyaliz, 300 nakil ve 200’de periton diyaliz hastası bulunmaktadır. Bunlar tabiî ki buz dağının görünen yüzü. Muhtemelen Türkiye’de 6-7 milyon, Konya’mızda da 150 bine yakın insan ise bu hastalığa yakalandığını bilmemektedir. Basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri kullanılarak erken saptandığında, önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karşın, farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok olguda buna olanak vermemektedir. Hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, yüksek sakatlık ve ölüm oranları ve kötü yaşam kalitesi ile hasta sağlığını, uygulanması gereken yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.”

Bu haber toplam 1758 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık