Böbrek taşı oluşumu önlenebilir mi?

Böbrek taşı oluşumu önlenebilir mi?
Konya Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Gönen,yaptığı yazılı açıklamada böbrek taşı oluşumunun tamamen ortadan aldırılamamasına rağmen, yaşam ve beslenme tarzında yapılacak birkaç değişiklik ile ta

 

GÖNEN : “AZ TUZ, BOL SIVI ( GÜNDE 15 BARDAK )

TÜKETİMİ YAPILMALI, YOĞURT SUYU AZ TÜKETİLMELİDİR”

 

Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı  Yrd. Doç. Dr. Murat Gönen, bunun için, hastaların yüksek miktarda sıvı almaya teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, “ Bol sıvı alımı, bileşimi ne olursa olsun bütün idrar yolu taşlarında geçerli bir öneridir. Erişkin bir insanın 24 saatlik idrar hacmi 2 litrenin üzerinde olmalıdır. Sıvı alınması 24 saat içerisine eşit olarak dağıtılmalı ve sıvı kaybı varsa özellikle dikkatli olunmalıdır. Suyun kaynağının önemi yoktur, hastalar özellikle bazı kaynak sularının taşı düşürdüğünü veya erittiğini düşünürler ancak bu durumun bilimsel dayanağı yoktur. Hastalarda aşırıya kaçmamak koşuluyla bütün besin gruplarını içeren karma ve dengeli bir beslenmeye ihtiyaç vardır. Lif içeren besinler ve faydalı etkileri nedeniyle sebze, meyve tüketimi teşvik edilmelidir. Ancak oksalat bakımından zengin olan sebze ve meyvelerden (ıspanak, kakao, çay yaprakları, ceviz, buğday kepeği) sakınmak gerekir. Bu önlem özellikle idrarında yüksek miktarda oksalat bulunan hastalarda önemlidir” dedi.

 

 

“GÜNLÜK HAYVANSAL GIDA ALIM MİKTARI 150 GR’I GEÇMEMELİDİR”

 

Hayvansal proteinlerin aşırı miktarda tüketilmemesi gerektiği ifade eden Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ürolog Murat Gönen, “Her gün tüketilen hayvansal protein miktarının 150 gr/gün olarak sınırlandırılması önerilmektedir. Alınan kalsiyum miktarı, bu yönde önerilerde bulunmak için güçlü bir neden olmadıkça sınırlanmamalıdır. Diyetle her gün alınması gereken kalsiyum miktarı 800 mg.dır ve genelde bunun 1000 mg. olması önerilmektedir. Yemeklerle birlikte ilave kalsiyum alınmasını gerektiren enterik hiperoksalüri dışında kalsiyum takviyesi önerilmemektedir. Hiperürikozürik kalsiyum oksalat taşı hastalığında, ayrıca ürik asit taşı hastalığı olanlarda ürat bakımından özellikle zengin olan besinlerin (karaciğer, böbrek, kümes hayvanlarının derisi, ringa balığının derisi, sardalya, hamsi ) tüketilmesini sınırlamak gerekir. Diyetteki ürat miktarı günde 500 mg.’ı aşmamalıdır” diye konuştur.

 

Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Gönen, güncel taş oluşumunu önleme diyeti için özetle şu 5 maddeye dikkat çekti :


1. SIVI ALIMI TEŞVİK EDİLMELİ

Günlük idrar miktarı en az 2 litre olacak şekilde yani 3 litre/gün sıvı alınmalıdır. Bir su bardağının yaklaşık 200 cc. olduğu göz önüne alınırsa alacağınız sıvı miktarı 15 bardak olacaktır.
b) Sıvı alımı süt ve çay dışında olmalı, alınan sıvı miktarının en az yarısı (yani 8 bardağı) su olarak seçilmeli ve gün içine uygun şekilde dağıtılmalıdır. Su dışında alınacak sıvının meyve suyu olarak alınması faydalıdır.
c) Sıvı alımı konusunda bir diğer önemli nokta da sıvı alınamaması nedeniyle idrarın daha konsantre olduğu uyku saatlerinde sıvı alımının yeterli düzeylerini korumaktır. Bu nedenle akşam yemeğinden sonra alınan sıvı miktarı uykuda iken sıvı alınamayacağı düşünülerek arttırılmalıdır.

2. TUZ TÜKETİMİ AZALTILMALIDIR..

3. Hayvansal proteinlerden zengin gıdalar (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta vb.) aşırı miktarda alınmamalıdır. Mümkünse hayvansal proteinlerden zengin gıdaları tek bir öğünde alınız.

4. Kalsiyumdan zengin gıdalar aşırıya kaçmadan alınmalıdır. Ayrıca kalsiyumdan zengin gıdalar genellikle hayvansal proteinlerden de zengin olduğundan bu konuda dikkatli olunmalıdır. YOĞURT SUYU Kalsiyumdan Zengindir. Az Tüketilmelidir!!!

5. Limonata gibi Narenciye Ürünleri Sitrat bakımından zengindir  Bu Nedenle Limonata İçilmesi Önerilir. (Ev Yapımı Limonatalar Tercih Edilmeli, Şeker İlavesi Az Olmalı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.