Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Boyun Fıtığı Olmayan Gelsin

 

 

      Büyük bir ahenk içerinde işleyen düzenin parçaları arasında oluşacak sorunlar bir süre sonra sistemin bozulmasına sebebiyet verecektir. İnsan vücudu kendi içerisinde gelişmiş bir sistem olarak çalışır. Her bölge ve organın kendi içerisinde ve tüm vücut içinde işlevi vardır. Bu işleyiş zincirinin kopmadan devam etmesinin adı sağlıklı yaşamdır. Sağlıklı yaşam için tüm sistemin en iyi şekilde işlemesi gerekir. Bu sistemde çeşitli sebeplerden meydana gelecek anormal durumlar halkanın işleyişi bozacaktır. Bu sistemin bozulmasını boyun bölgesinden ele alacağız. Özel bir konumu ve önemli bir yeri olan bu bölgenin sağlığı bizim için oldukça önemlidir.

            Boyun bölgesi sağlığının korunması önemlidir. Boyun bölgesinin karmaşık bir yapısı vardır. Kafayı gövdeye bağlaması bölgenin önemini ve etki aralığını daha da genişletmektedir. Bu bölgedeki kas yapısının iyi öğrenilmesi kuvvetlendirme ve germe gibi egzersizlerin doğru yapılması elzemdir. Boyun bölgesinde eklem yapısı itibariyle çok yönlü hareketlere izin verir. Rotasyon hareketlerinin yanında her düzlemde belirli açılarda hareket söz konusudur. Bu hareket açıklıklarının korunması günlük yaşam aktivitelerimiz için önemlidir. Yaşam içindeki çoğu işlerimiz özellikle görme ve baş kontrolü bu bölge hareketleri ile ilintilidir. Hareket kabiliyeti sayesinde baş pozisyonlanması, görme açısının ayarlanması ve farklı düzlemlerde vücudun hareketi sırasında bölge konumlandırılması yapılır. Boyun eklemlerinin de özel bir yer vardır. Bölgenin hareketlerinin sınırlandırılması ve serbest bırakılmasında önemli fonksiyonlara sahiptir. Bu yapıların korunması çeşitli rahatsızlıklara mahal verilmemesi gerekir.

            Boynun kas, eklem ve bağ yapılarının yanında damarlar ve sinirler bakımından zengin olması bölgenin hassasiyetini son derece artırır. Bu kadar hassas bir bölgenin sağlığının korunması için de özel bir takım yöntemlere ihtiyaç vardır. Bölge deki sağlık sorunlarının hiçbirinin olmadığını varsayarsak bölgenin koruyucu sağlık yaklaşımı açısından değerlendirmek gerekir.  Koruyucu sağlık yaklaşımı olarak fizyoterapi son derece önemlidir. Bölgede ki yapıların iyi bir değerlendirilmesinin yapılması gerekir. Bu değerlendirme sonucu ortaya çıkan veriler analiz edilerek yaklaşan tehlikeler tespit edilir. Örneğin boyun bölgesindeki yapıların arasında herhangi bir sebepten dolayı ilişki bozulması ile fıtığa yol açacak olan düzleşmeye doğru bir gidiş söz konusu olabilir. Burada boyun fıtığı olmadan önce koruyucu fizyoterapi ile sağlıklı bireyin gerekli müdahaleler ile bu gidişin önlenmesi amaçlanır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. İyi bir postür analizinden sonra omurgadaki doğal eğriliklerin durumunun değerlendirilmesi de elimize ileride oluşabilecek sağlık sorunları hakkında bilgi verebilir.

            Sonuç olarak boyun bölgesi bizim için çok işlevsel ve hayati öneme sahip bir yapıdır. Burada meydana gelecek fıtık, düzleşme, kireçlenme vb. gibi sorunları hayatımızın zorlaşmasına sebep olacaktır. Bu tür rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmamak için koruyucu fizyotetapinin önemi iyi kavramalıyız.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Bu yazı toplam 1348 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.