Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Çanakkale Ruhunu Anlamak!

Dün Türk Milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgeleyen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Gününün 100. Yılında büyük komutanlarımızı ve aziz şehitlerimizi hatırlamanın sevincini ve hüznünü yaşadık.

Türk tarihine altın harflerle kazınan, düşündükçe insanın içinde derin bir his uyandıran bu zaferin tarihi başarısı herkes tarafından biliniyor. Ben tarihi başarılarından daha çok bıraktığı maneviyata değinmek istiyorum.

100 yıl geçmesine rağmen hale bugün yaşanmış gibi Türk halkını duygulandıran bu zaferi “Bir güç değil bir ruh” Türk ruhu kazandırmıştır. Bir avuç toprağını bile vermem diyen Türk ruhu kazandırmıştır. Bu Zafer’in Kazanılmasında Kurtuluşumuzun mimarı Mustafa Kemal’inden, Cemal Paşa’ya, Çobanlı Cevdet paşasından Enver paşaya, Talat paşaya En önemlisi kahraman Türk ordusuna şu an onlara ne kadar dua etsek azdır.

Hele biri var ki yaptıkları 7-70’e herkesin takdirini kazanan benimde bu zafer içerisinde, beni en çok etkileyen kişi;

 Seyit Onbaşı,

Seyit onbaşı, tarihi kaynakların yazdığı 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alınmış,  1912′de Balkan Savaşları’na katılmıştır. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi’nde görev verildi.

İşte burada Çanakkale Savaşları’nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı.

“18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası’nda ayakta kalabilen tek top vardı. Onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı. Bu da savaşın kazanılmasında en büyük etkenlerden biridir.”

Bakınız istiklal marşımızın yazarı Mehmet Akif istiklal marşının bir dörtlüğünde Çanakkale zaferini ve bu günü ne güzel özetliyor.

***        ***        ***

Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı,

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı,

Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı,

Verme dünyaları alsanda bu cennet vatanı.

***        ***        ***

Diyerek Çanakkale savaşına ve burada verilen şehitlere vurgu yapmış, bu toprakların ne kadar değerli olduğunu, bu toprak parçalarını şehit kanları ile alındığını sende yani bize bu toprak vatanı ne olursa olsun başkalarına verme diyerek bu toprakları cennet vatanı olarak vurgulamıştır.

Türk vatanının ve milletinin ebedî varlığı ile devletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna Milli Mücadeleyi Başlatan Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, şükran ve rahmetle anıyorum.

Allah yaşanan bu duyguyu hiçbir zaman içimizden eksik etmesin…

 

Bu yazı toplam 1522 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.