Çay ve kahvedeki tehlike...

Çay ve kahvedeki tehlike...

Çay ve kahve aşırı tüketildiğinde uykusuzluğa, sindirim ve mide problemlerine neden olabiliyor.

Yemekten 45 dakika önce veya sonra içilmesi durumunda etteki demirin emilimini engelliyor...

Kurban Bayramı’nda beslenmedeki değişikliklerin başında et tüketiminin artması geliyor. Bayram boyunca kalabalık ve çok keyifli olan aile yemeklerinin daha sık olması, yenilen yemek miktarının artması, özellikle tatlı gıdalar, hamur işleri, kızartmalar ve et tüketiminin fazla yapılması nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kilo Kontrolü ve Obezite Tedavi Merkezi’nden Dyt. Yasemin Sancak, beslenme sosyal bir ihtiyaç olduğu için, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece (Diyabet, alerji vb.) besinlere yasak koymanın mutsuzluk yaratacağını kaydetti. Sancak, yasak olmadan sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

BAYRAM KAHVALTIYLA BAŞLAR

Günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunun altını çizen Sancak, “Kahvaltıda; tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta (Haşlanmış, sebzeli menemen halinde veya peynirle omlet yapılmış), zeytin, eğer şeker hastalığı gibi bir sakıncası yoksa aşırı tüketmemek kaydıyla doğal reçel, bal veya pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşilbiber, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşillikler, tüketilebilir” dedi. Bunun dışında kahvaltıda karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren; tam tahıllı besinlerin protein ve yağ kaynağı olarak ise, orta yağlı süt, yoğurt, peynir çeşitleri veya yumurtanın da tercih edilebileceğin anlattı.

ATIŞTIRMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Bayramda yediklerini dengeleyebilecek düşük enerjili ama tok tutacak atıştırmalar yapılmasını tavsiye eden Sancak, “Örneğin 2 saatte bir 1-2 adet diyet bisküvi ya da light yoğurda eklenecek meyve de doğru ara öğün seçeneği olabilir” dedi.

ÇAY VE KAHVENİN KURALI

Diyetisyen Yasemin Sancak, bayram sofralarında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: Günde ortalama 8-10 bardak su içmeniz gerekir. Kızartmalardan, kavurmalardan vb. şekerli içeceklerden, aşırı yağlı börek ve ağır hamur tatlılarından uzak durmalısınız. Ağır, yağlı yiyecekler içermeyen öğünler planlanmalısınız. Çay, kahve, kola gibi içecekler, aşırı tüketildiğinde uykusuzluğa, sindirim ve mide problemlerine, kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.

Ayrıca, yemekten 45 dakika önce veya sonra içilmesi kuralına uygun davranılmadığında kırmızı ette bulunan demiri bağlayarak, emilimini engeller." Tüm bireyler, özellikle de kalp-damar hastalığı, kolesterol yüksekliği, diyabet (şeker hastalığı), hipoglisemim yatkınlığı, yüksek tansiyonu ve mide rahatsızlığı olan kişiler, Kurban Bayramında sonrasında da, "Tıbbi beslenme tedavisi" önemi taşıyan diyetlerini bozmamalılar. Doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltmak için, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, sakatatlardan kaçınmalıdırlar.

İÇ ORGANLARI TÜKETİLMELİ Mİ?

Kurbanlık hayvanların iç organları yani sakatatları kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesini önerme-mekteyiz. Etlerin çok yağlı kısımlarının tüketilmesinin, hayvanın iç yağlarının yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılması uygun değildir.

ANA ÖĞÜNLER NASIL OLMALI?

Öğlen veya akşam öğününden birinde hafif besinler tüketilmesini öneren Sancak, diğer öğünde ise, ızgara et ve bol salata yenilebileceğini aktardı. Sancak, "Salatada karbonhidrat içeren mısır, havuç, patates ve bezelye yoksa 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilebilir. Tercih ettiğiniz etlerin, bayramda kırmızı et tüketimi artmış olabileceğinde, kırmızı etten ziyade beyaz et olmasına özen gösterin”dedi.


Bugün

Bu haber toplam 1525 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık