Çiftçiye haciz kıskacı

Çiftçiye haciz kıskacı
MEDAŞa olan eskiye dönük sulama borçlarını ödemekte zorlanan çiftçilerin başta tarlaları olmak üzere traktör, araç gibi tüm mal varlıkları haciz edilmeye başlandı

“BORCUTAKSİTLE ÖDEMEK İSTEDİK OLMADI”

MEDAŞ’a olan geçmiş sulama borçlarını ödeyemeyen çiftçiler tüm mal varlıklarının haciz edilmesi ile şoka girdi. Mallarının haciz edildiğini öğrenen çiftçilerden Abdurrahman Sarı, 23 bin TL’lik borcunun faizi ile birlikte 80 bin TL’yi geçtiğini ifade ederek, “Borçlarımızı ödemek istesek bile bu durum karşısında ödeyemeyiz. Çünkü ne ekecek tarlamız kaldı ne de satacak evimiz ve traktörümüz” dedi.

ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 50’Sİ HACİZLİ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Derviş Davaslı da MEDAŞ’ın özeleştirilmesinin ardından Konya’da tarımın bitirildiğini söyledi. MEDAŞ’ın elektrik borcu yüzünden kuyuları kapattığını belirten Davaslı, bölgede çiftçilerin yüzde 50’sinin elektrik borcu yüzünden hacizli olduğunu kaydetti. Davaslı, bin dekar arazisi olmasına rağmen tarlasının bir dekarını dahi elektrik borcu yüzünden ekemediğini de aktardı.

“MÜRACAAT EDEN ÇİFTÇİYE KOLAYLIK SAĞLARIZ”

Haciz ile ilgili görüşlerini aldığımız MEDAŞ yetkilileri ise çiftçilerin borçlarının bir kısmının özelleştirmeden önce hukuka intikal ettirildiğini söyledi. Yetkililer, “Özelleştirmenin ardından resmi daireler, belediyeler ve tarımsal sulama borçlarının bir kısmı devlette kaldı hukuka intikal ettirilen borçlar da bizlere devredildi. Çiftçilerimiz bizlere müracaat etmeleri halinde her türlü kolaylığı sağlarız” dedi.

Konya genelinde hemen tüm bölgelerde çiftçilerin geçmişe dönük sulama borçlarının haciz yolu ile tahsil edilmeye başlanması tarım sektöründe ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden oldu. Sulamaya bağlı olarak elektrik borcu bulunan çiftçiler haciz şokuyla karşı karşıya kaldı.  Malları haciz edilen çiftçiler, “MEDAŞ’a olan eski sulama borçları sözde devlete devredilmiş ve çiftçilerden taksitle alınması planlanmıştı. Ancak biz böyle bir uygulama beklerken haciz şoku ile karşılaştık” dedi.

BORCUTAKSİTLE ÖDEMEK İSTEDİK OLMADI

Altınekin Yenice mahallesinde sulama borcu nedeniyle tüm mallarının haciz edildiğini ifade eden çiftçi Abdurrahman Sarı, “MEDAŞ’a geçmiş dönemlere ait 26 bin TL civarında sulama borcumuz vardı. Bu borç uygulanan faiz ile birlikte 83 bin TL olmuş. Biz borcumuzu belirlenen bir taksit uygulaması ile ödemeyi istemiştik. Ancak beklediğimiz olmadı. Sulama borcuna bu kadar yüksek oranda faiz uygulanması bizi zor durumda bıraktı. Ramazan Bayramı öncesi bu borcumuza karşılık 2 evimiz, 350 dekar tarlamız, bir traktörümüz ve bir arabamızın haciz edildiğini öğrendik. Bu bizleri şok etti” dedi.

Borcun yeniden yapılanması ve faizinin indirilmesi halinde borçlarını ödemek istediklerini de dile getiren Sarı, “Ben borcumu inkar etmiyorum. Ödeyip kurtulmak istiyorum. Ancak taksit imkanımız elimizden alındı. Borcumuzun anaparasını ödemek için arabamı satacaktım ama haciz edildiği için satamıyorum. Bu durumda olan sadece Altınekin bölgesinde çok sayıda çiftçi var. Bunun yeniden düzenlenmesi, harman ve pancar da ödemek şartı ile yeniden taksitlendirilmesini istiyoruz. TEDAŞ’ın bu konuda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Sayın Milletvekillerimiz de bu konuda yardımcı olursa seviniriz” diye konuştu. Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven de 2009 yılında özelleştirilen MEDAŞ'ın tarımsal sulamaya büyük darbe vurduğunu dile getirerek elektrik borcu yüzünden çok sayıda çiftçinin hacizli durumda olduğunu vurguladı. Hacizlerle ilgili hukuki mücadele yapmak için çalışmalara başladıklarını kaydeden Güven, “Konuyla ilgili olarak birçok açıklama yaptık fakat MEDAŞ hiçbir açıklamamıza cevap vermedi. Şuanda borcu olan çiftçilerin tüm malları haciz altında bizde mücadelemizi hukuki yollarla sürdüreceğiz. Hukuki mücadele için gerekli evrak ve belgeleri toplamaya başladık” dedi.

50 BİN TL’LİK BORÇ 350 BİN TL OLDU

Kendi bölgelerinde çiftçilerin yüzde 50’sinin elektrik borcu yüzünden hacizli olduğunu belirten eski Karatay Ziraat Odası Başkanı Derviş Davaslı, MEDAŞ’ın özeleştirilmesinin ardından Konya’da tarımın bitirildiğini söyledi. Bin dekar arazisi olmasına rağmen tarlasının bir dekarını dahi elektrik borcu yüzünden ekemediğini ifade eden Derviş Davaslı, şunları kaydetti: “MEDAŞ borcum yüzünden kuyumu kapattı. Borcumu ödüyorum bu seferde eski borcumu öne sürüp kuyuyu açmıyor. Şuanda ekimim yapamaz duruma geldik. Su olmadığı için 100 dekarda ekili olan pancarım kurudu. Durumu MEDAŞ’a anlatıyoruz fakat borç ödenmeden açmıyor. Özelleştirmeden önce MEDAŞ hiç değilse kuyuları açıyor ve bu sayede tarımsal sulamamızı yapıyorduk. Şuanda tarıma büyük bir darbe vurulmaktadır. Hacizli çiftçilerin yüzde 25 ancak sulama yapabiliyor. Onlarda belli bir süre sonra tarıma bırakmak zorunda kalacak.” Borçlardaki gecikme faizlerinin çok yüksek olduğunu aktaran Davaslı, 50 bin TL’lik elektrik borcunun faizle birlikte 350 bin TL’ye çıktığını ve özelleştirmenin ardından devlet eliyle bitirildiklerini söyledi. Davaslı, traktörünün, evinin, arazisinin hacizli olduğunun altını çizerek, “Tarım yapacak gücüm kalmadı. Çünkü ekemedikten sonra, toprağım kuruduktan sonra nasıl tarım yapacağım. Çiftçi arkadaşlarım çoğu tarımı bıraktı ve başka işlerle meşgul olamaya başladı. Konya’da tarıma büyük bir darbe vuruldu. Bu darbenin acısını ise herkes en kısa zamanda hissedecektir” dedi.

HACİZLİ BORÇLARIN ÇOĞU TEDAŞ’A AİT

Çiftçinin yaşadığı haciz ile ilgili görüşlerini aldığımız MEDAŞ yetkilileri ise haciz edilen borçların özelleştirmeden önce hukuka intikal ettirilen borçlar ve özelleştirmeden sonra çıkartılan faturaların ödenmemesinden kaynaklanan borçlar olduğu söyledi. Yetkililer, “Çiftçinin şu anda yaşadığı haciz olayının tamamı bizden değil özelleştirmeden önce haciz edilerek hukuka intikal ettirilen borçlar yüzündendir. Özelleştirmeden önce resmi daireler, belediyeler ve tarımsal sulama borçlarının bir kısmı devlete intikal ettirilmişti. Bu borçların tamamı da bizlere ait değil. Bazı abonelerin borçları TEDAŞ’ın olduğu için bizim her hangi bir haciz işlemi yapmamız mümkün değil. Birçok çiftçimizin haciz işlemi MEDAŞ tarafından değil TEDAŞ tarafından takip edilen borçlar. Bizim ile ilgili borcu olan çiftçilerimiz de bizlere müracaat etmeleri halinde kendilerine yardımcı oluruz” diye konuştu.

Borçlu olan çiftçilerin mağdur olmamaları için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da dile getiren yetkililer, “Tarımsal sulama borçlarına uygulanan yüzde 2 oranında faiz 19 Kasım tarihinden sonra 1,95 oranına çekildi. Biz çiftçimize her konuda yardımcı olmak istiyoruz. Ancak bazı borçlar çok eskiye dayandığı için çok fazla bir şey yapamıyoruz. Bu durumda olan arkadaşlarımızın bizlere müracaat etmeleri halinde yetkilerimiz ve imkanlarımız ölçüsünde her türlü kolaylığı göstermeye hazırız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum