Çiftçiye prim müjdesi!

Çiftçiye prim müjdesi!

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri'nin açılışında yaptığı konuşmada, çiftçiye bayram müjdesi verdi. Bakan Eker, çiftçiye bayram öncesi 130'u süt primi, 150'si de hububat primi olmak üzere toplam 280 milyon TL dağıtacakl

Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde Sütaş'ın Orta Anadolu Sütçülük Projesi kapsamında 100 milyon dolara mal olan ve bin 500 kişiye istihdam sağlayacak olan Aksaray Entegre Tesisleri'nin açılışı, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihan Ergün'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

 

BAKAN NİHAT ERGÜN: "KÖYLÜ OLMAKTAN ÇİFTÇİ OLMAYA DOĞRU GEÇMELİYİZ"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, insanların kendi ihtiyaçları için tarım ve hayvancılıktan bir şeyler üretmek zorunda olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onun için bunları korumak ve güçlendirmek başlıca vazifemiz olmalıdır. Bunlar vazgeçilemez konulardır. Gıdaya, suya olmasa da olur diyemeyiz. Bu konuları büyük bir titizlikle takip etmemiz gerekiyor. Karayolu, demiryolu, havayolu, enerji ve diğer alt yapılar da Aksaray'ın gelişimine paralel devam ediyor. Bu tesis bunun bir göstergesidir. Sanayi, tarım kesiminin gelişmesine öncülük edecek bir olgudur. Harran Ovası'na suyu götürdük. Ama sulama teknolojilerini götüremediğimiz için buraya götürdüğümüz su ovayı çöle çevirdi. Şimdi orayı kurtarmak için yeni bir proje yapılıyor. İşte bir projeyi, imkanı götürürken onun bilgisini onun teknolojisini de götürmek gerekiyor."

 

BAKAN MEHDİ EKER: "HAYVANCILIĞA BÜYÜK ÖNEM VERDİK"

Bakan Mehdi Eker'de, Ak Parti hükümeti olarak hayvancılığa önem verdiklerini, görevi devraldıklarında yüzde 4 olan hayvancılık desteğini yüzde 22'ye çıkardıklarını söyledi.

Süt hayvancılığının geliştirilmediği taktirde, et hayvancılığının da gelişmeyeceğini belirten Bakan Eker, Türkiye'de 7 yıl içinde 8 milyon ton süt üretiminden 12.5 milyon ton süt üretimine çıktığını ifade etti. Eker, "Türkiye tarım sektöründe, 70 milyon insanı besliyor. 30 milyon turist ağırlıyor. 11 milyar 200 milyon dolar gıda ve tarım ürün ihracatı gerçekleştiren tarım üreticisi bir ülke. Dünyanın tarımsal ekonomik değeri açısından 8'inci sırada." dedi.  

Bakan Eker, 7 yıl önce 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan 4 bin 300 işletmeye sahipken, bugün bu işletme sayısının 18 bin 600'e çıktığını söyledi.  Yarından itibaren süt tozu konusunda bir çalışma başlatacaklarını da belirten Bakan Eker, "Sanayicimizin bir yılda ihtiyaç hissettiği 18 bin ton süt tozunun tamamının Türkiye'nin içinde üretilmesi için destekleme programı başlattık. 2011 yılı başından itibaren 18 bin ton yıllık süt tozu üretiminin tamamını biz destekleyeceğiz. Sanayicimizi, üreticimizi  destekleyeceğiz. "dedi. 

 

ÜRETİCİYE MÜJDE

Bakan Mehdi Eker, "Hayvancılık destek ödemelerini yılın içinde ödeyemiyorduk. Bu hafta içinde yarından itibaren, bu senenin 2010 yılının ilk 6 ayındaki icmaller toplandı. 130 milyon lira süt primi bu hafta içinde ödeniyor. Hububat primlerinde de 150 milyon lirayı, bayram öncesinde ödüyoruz. 280 milyon lira bayramdan önce çiftçinin cebine nakit para giriyor. Helal hoş olsun. Bundan sonra her 3 ayda bir süt primlerinin parası ödenecek. 3 aylık  icmaller yapılacak, 4'üncü ayın başında ödenecek. Bir yılda 4 defa ödenecek." dedi. 

 

250 MİLYON TL YATIRIM

 

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da,"35 yılda sadece sütçülüğe odaklandık. Süt ürünlerinin özünü doğal lezzetini koruyarak çağdaş tüketicilerin beklentisine uygun bir şekilde ürettik ve pazarladık" dedi. Sütçülüğün kendileri için kutsal bir iş olduğunu da kaydeden Yılmaz, çiftçilerin ve çalışanların eğitimine büyük önem verdiklerini anlattı. Sütaş'ın yatırımlarından bahseden Yılmaz, "2 yılda önemli yatırımlar yapacağız. Entegre tesis sayımızı 4'e çıkarmak için 2012 yılının sonuna kadar 250 milyon lira yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Yarattığımız istihdamın 5 bin kişiyi aşmasını bekliyoruz. " dedi. Yılmaz, Aksaray'a 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2 bin 250 damızlık süt sığırı  üreteceklerini sözlerine ekledi.  

Bakan Eker ve Ergün, açılışın ardından davetlilerle birlikte fabrikayı gezdi.

Bu haber toplam 1504 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.