Diyanet Vakfı, konuk öğrencilere kucak açtı

Diyanet Vakfı, konuk öğrencilere kucak açtı
Diyanet Vakfı Türkiye’ye gelip İlahiyat Fakültesi’nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere ücretsiz yurt hizmeti sunuyor

Diyanet Vakfı Konya Erkek Öğrenci Yurdu yabancı uyruklu öğrencilere ve yerli öğrencilere sağladığı imkanları ile ilgili yurt binasında düzenlediği basın toplantısında bilgi verdi. Toplantıya Diyanet Vakfı Konya Erkek Öğrenci Yurt Müdürü Yücel Kemandi ve yurtta kalan yabancı uyruklu öğrenciler ile Türk öğrenciler katıldı. İlahiyat Fakültesi’nde okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin yurtta ücretsiz barındığını belirten Müdür Yücel Kemandi, “Diyanet Vakfı Yurdu vakıf yurdu olması nedeni ile kâr amacı gütmeden hizmet vermektedir. Türkiye genelinde 10 tane yurdumuz bulunmaktadır. Şehrimize İlahiyat Fakültesi’nde okumaya gelen yabancı uyruklu öğrenciler yurdumuzda ücretsiz olarak kalıyor. Ayrıca aylık cep harçlığı oranında 150 lira harçlık veriliyor. Diyanet İşleri’nin diğer ülkeler ile yaptığı anlaşmalar doğrultusunda yabancı uyruklu öğrenciler İlahiyat Fakültesi’nde okumak için ülkemizi seçiyorlar. Yurtta kalan yerli öğrencilerden aylık yurt ücreti 360 lira alınıyor. Ancak aylık her öğrencimize 75 lira burs veriyoruz. Yurdumuzda yabancı uyruklu öğrencilerin uyum süreçlerinde onlara yardımcı oluyoruz ve Konya’ya uyum süreçleri uzun sürmüyor” dedi. Yurtta 143 yabancı uyruklu öğrencinin barındığını belirten Yücel Kemandi, “Ülkelerinden Türkiye’ye İlahiyat Fakültesi’nde okumaya gelen öğrencilerimiz ile Türk vatandaşı öğrencilerimize aynı oranda ilgi gösteriyoruz. Şu anda yurdumuzda Afganistanlı, Azerbaycanlı, Rus, Kazakistanlı, Kırgızistanlı, Kuzey Kıbrıslı, Makedonyalı, Pakistanlı, Özbekistanlı, Romanyalı, Tanzanyalı, Tataristanlı, Nijeryalı, Gürcistanlı, Moğolistanlı, Kosovalı toplam 143 yabancı uyruklu öğrenci kalmakta” diye konuştu. Bir öğrencinin aylık masrafının bin lira olduğunu belirten Kemandi, Diyanet Vakfı Yurdu’nun diğer yurtlardan çok önde olduğunu söyledi. Diyanet Vakfı Yurdu’nun öğrenciye birçok imkân sağladığını bildiren Kemandi, “Yurdumuz 60 bin metrekare alanda bulunan yurdumuzda bir çok sosyal aktiviteye imkan sağlıyor. Futbol, basketbol, voleybol sahaları ile öğrencilerimizin hizmetinde. Haftanın 7 günü öğrencilerimize 3 öğün yemek vermekteyiz. Yurdumuzda çalışma salonlarından, kütüphaneye birçok imkân sunuluyor. Öğrenciler ile birebir ilişkiler kuruluyor ve aile ortamında yaşamları sağlanıyor” diyerek sözünü bitirdi.
YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER TÜRKÇE SORUNU YAŞIYOR
Yabancı uyruklu öğrencilerden yeni gelenlerin Türkçe konusunda sıkıntı yaşadıkları görüldü. Ancak üst sınıfta bulunan yabancı öğrenciler Türkçeyi çok iyi konuşuyor. İlahiyat Fakültesi’nde okumak için bu yıl gelen Tanzanyalı Recep Fazıl, Türkçe olarak kendini ifade etmekte güçlük çekti ve arkadaşının yardımı ile anlattığı kadarı ile Türkiye’de kendi ülkelerine oranla çok iyi eğitim verildiğini ve Türk insanını samimi, cana yakın, sevecen bulduğunu söyledi. Pakistanlı Raca Akif ise yeni geldiği için Türkçe konuşmakta güçlük çekiyor, ancak Türk yemeklerini çok sevdiğini ifade etti. Tataristanlı Ahmet Zarif ise yeni gelen öğrencilerden biri ancak Tatar dilinin Türkçeye yakın olduğundan dolayı Türkçe konuşmakta güçlük çekmediğini belirtti. Tatar Ahmet Zarif, Tatar kültürü ile Türk kültürü arasında çok farklar olduğunu ve yemeklerde değişik tatlar bulunduğunu, tam olarak Türk yemeklerine alışamadığını söyledi. Türkiye’de erkek ve bayanın yan yana yürüyebildiğini söyleyen Ahmet Zarif, Tataristan’da erkek ile bayanın yan yana yürüyemediğin ifade etti. Yabancı uyruklu öğrenciler Türk öğrenciler ile arkadaşlık kuruyor ve aralarında sorunlar yaşamıyorlar. Yemekte bir arada oturan Pakistanlı, Tataristanlı ve Türk öğrenci güzel bir arkadaşlık örneği sergiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.