Hakan Sinan

Hakan Sinan

Esgilde hastalıklar

Esgilde hastalıklar

Gelvelakin biz insanlar doğru durmuyoruz yaradılmışlara zalimce davranıyoruz. Ondan soonada bu belalar niye başımıza geldi dii söylenip duruyoruz.
Akşamları evlerde oturuyoruz iki yarennik idiyoruz. Tarana cuucük yidikden soona mısdıyemmi diyorki bugün ha şöyle tarlalara doğru giddim bi tilki gordüm; bi admada vurdum diyor.
Niye vurun mısdıyemmi yazık değimli? diyorum
Pel pel yüzüme bakıyor.ekip digdiklerimizede ilacıdı, gübreydi,hormonudu dirken gözelim zebzelerinde dadını gaçırıyoruz ondan soonada hasdalıgdan başımızı alamıyoruz.
Esgiden böyle hasdalıglar yoğudu hatta turp gibiydik golay golay hasdalanmazdık.hiçmi bişşi olmazdı hakan emmi dirseniz tabi esgilimizdede bazı hasdalıklar varıdı amma yüce rabbim dermanınıda viridi.isterseniz bazılarını size diyyim.
          KENGİ;üşüdmeden mütevellid,iki küreğin arasından sokulur hatta bacaklara doğru iner. Valla Tosun'da pancar emmi, Eskil'de Abdurrahman Gırgıl Emmi  rahmedlikler öğcelerdi amma sanırım her koyde bi oğceleyen olurdu. hatta bazıları hastayı bağırda bağırda oğceler ondanda zevk alırdı sanki.
          GULUÇ; genellikle boyun, sırt, döş, yav işde nireyi ceryana gabdırdıysan orası guluç olur. ısıcak dutacan bunu eline geçen öğcelersede kimi yir ocak olur, onnarın elinden geçer  amma ellinliğini unudmayın.
           İLANCIK; kimi insannardan kemik düşerimiş, işde ilancığı onnar keser. Esgilde Adivaala keser amma aşşa yukarı her koyde bi kesen var. hacıdan gelme bigaç daş var. içinde un bulunan bi gutunun içinde duruyor. ilancık oılan kimse gelince alnında boynunda gezdiriyor. daş dutarsa ilancık var dimekdir, iki öğceliyor biiznillah geçiyor. yav işde galbini sağlam dutacan.
           SARILIK: bu meret hastalık heralda iki şekilde oluyor bi sarı sarılık bide gara sarılık. gara sarılık diliyin amaan diliyin dimissim üst dodayın altında olur. Esgilde rahmetlik garamısdıyemminin samininen gobreci ali keser. Bide sarı sarılık var bundada insan sanki bi derdi tasası varımış gibi sapsarı oluyor. gubulü recebemmi, gadıninge ve bazı koylerde keseller.
           SURGUBET: bu hasdalık genelde galçalarda bi sızı oluyor, nirdeyse adam yörüyemiyor. Goçlarda gara dayza bıçaklardı amma oda rahmedlik oldu şimdi orası ocak olduğundan varanı boş çevirmiyollar.
          Bu hasdalıkların dışında gırk kesme. gobleme gibi çocuk hasdalıkları var. bide eğer çocuk umarsa memmed, memmed gezdiriller yani memmed ismi olan yidi evden ekmek neyim toplalar çocuk onu nyiyince iyileşir.
         Bunarın dışında nazar gibi durumlardada başda sırmalı hoca, rahmedli tekemi gibi zatlar bişekilde el atalardı.       
         Çok muhterem haberfark okuyucuları, siz şimdi bunnara kah gulecek ,kah düşünecek, kah saçma bulacak, kahda doğru bulacaksanız. ama şurası bi gerçekki esgiden her şey doğal olduğu için böyle hasdalıklar olmazdı. Maşallah uzunda yaşalardı. şimdi doğaya zalimce müdahele idince adı sanı duyulmadık hasdalıklar ortaya çıkdı. zannidersem hepimiz hasdayız. hatta size bişşi diyimmi daha çocuk anne garnındaykan hasda oluyor. hayret iddiniz değimli valla duyunca bende hayret iddim bu ne arkadaş.
         Müslümanlık dimek, kuran ve sünnete gore bi yaşama biçimidir. nasıki bi eşya aldığımız zaman içinden bi gullanma kılavuzu çıkuyor o ürünü kılavuzda yazılı şekilde gullanırsak virim alabiliyoruz işde bizim kılavuzumuzga kurandır amaaaan aman başınızı ağrıdamayım. ne mutlu kılavuzu kuran ve sünnet olannara.hakan emminizede dua idin olmazmı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hakan Sinan Arşivi