ESGİLİMİZDE DÜĞÜN

Durum her iki tarafa dinilir nişan yapılırdı. bundan soona oğlan imkanı yok gız evine varamadığı gibi aşşa yukarı o koyden bile geçemezdi. hatta dinilirki oğlan nişannısının koyünden esgazara geçmiş. bu sırada gızlarda cıngırık guyusundan su almaya gelmişlerimiş. gıza dimişlerki; bakale, nişanın velesbitinen buradan geçti gordünmü. gızda dimişkine
                  Velesbiti sarıca
                  Geldi geçti carıca
                   İyice goremedim amma 
                   Gaşı gozü garaca ……diyi ağnadılar.
Bundan sona  bu iki aile hısım oldularya bi tarafdanda gız evi naz evi misali, oğlan tarafı; yok gelingız gormeymiş, yok ısdarımış, yok pancarımış, yok harmanımış gider gelir. Şerbetiidi, adediydi, lokumuydu dirken duğün gelir çatar bitaklip duğün gunü alınır.
Esgiden ince uzun bi bezin içine birez garaüzüm, bir ikide çay şekeri gonur, sıkıca duğümlenip davetiye niyetine dağıtılırdı. nirdee  şimdiki gibi davetiye.(gençler bu meseleyi bi sorun böyüklerinize)
Duğün hazırlıkları yapıla dursun, gız tarafından koyün gençleri İÇKİ dii tuttururlar. Oğlan tarafından amcası yada dayısı bu resti gorüp: ondan mı gorkacağız kopeklerinize gadar içireceğiz siz yiterki goyun kesip diyip resti gorü. bu sırada koyün imamı; yapmayın beyler siz ne yaptıınızı sanıyorsunuz günahdır, ayıpdır, Bi ailenin temelini  ALLAHın haram kıldığı şekilde atmayın ve de daha çok gozel bişşiler diyip durumu dadlıya bağlar.
Gazan açmaydı, kapı bekenmeydi, sandığın üstüne oturmaydı daha bilmem neler gaynatayı baya bi şekilde yorallar gerçi bu adetlerimiz hala yapılmaktadır. neyse zabak namazını müteakip gelin evden alınır. çaat çaat çat dabancaydı tüfeeedi dirken baya bi şennik olur. gelinin annesiyle babasının gonlü alınır. ALLAHım gavuştursun yirine yakıştırsın. hatta gadınlardan bazıları; eee anam nevarda ne ağlan alıynan puluynan gelin idin ne mutlu sana diller.
Bizde hep dua ediyoruz.esgilimizin duğünlerinde Allahın yasakladığı Şiiler bek olmuyor. duğünlerimiz çok gozel oluyor. gerçi bazı yanlışlarımız var inşallah bunlarda zamanla galkar. mesela hocalarımız diyorki; guve gapama dinilen adet çok yanlış, çünkü bu olay çok mahrem bi durum aslında kimsenin haberi olmaması lazım amma biz ne yapıyoruz guve kapanacağında toplanıyoruz damadı önce zımzıklıyor sonra içeriye gatıyoruz. Eskilde bi hocadan dinnediydim; muheterem Müslümanlar bu adet yanlış hemde günah güveyi gapatıyorsunuz öbür odaya da siz oturuyorsunuz, her negadar pancardan turpdan gonuşsanızda herkezin beyni öbür odayla ilgileniyor demişdi.
Bide esgilimizde yimek konusunda çok israf var. yimekler boşaadiyor. boşuna masarıf yapılıyor. bunun dışında duğünlerimiz gozel oluyor. bu vesileynen bi araya geliyoruz, halhatırımızı soruyoruz. Esgilimizde bildiğim gadarıytnan başlık parası yok bu çok gozel.
Velhasıl niyetlerimiz iyi olsun. herne olursa olsun yaptığımız işlere kuran ve sünnet çerçevesinde bakalım. ALLAHın emirlerinden ayrılmayalım dua edelim işte geldik işde gidiyoruz dünya ahretin tarlasıdır bu dünyada ne ektik, öbür tarafda onu biçeceğiz. cenabı ALLAH cümlemizi hidayedden, sıratı müstegımden ayırmasın(amin)

Bu yazı toplam 2187 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum