Hakan Sinan

Hakan Sinan

ESKİLİMİZİN YİMEKLERİ

ESKİLİMİZİN YİMEKLERİ

 
Gendimize de buğday ekerdik harman sonu buğdayın bigısmı satılır üsbaş gorülür, galanının bigısmını buğday guyuları olurdu evel oaraya gomer, diğer galanınıda un, cuucük, tarana, bulgur yapardık onun uçu esgilin yimekleride genelde bu mamüller üzerine olurdu.
PİLAV:esgiden bulgur pilavı bişiridi annemiz içerisine bi adet tam soyulmamış amma buturlu daşa sürtülmüş patatis doğranırdı yuka ekmeğin üzerine dokülüp yinirdi tabi yanında samırsaklı ayran hele birezde Nevşehir turşusu olursa allaaaah en sonunda annemiz aşlı ekmeğini dürer herkeze eşit paylaşdırıdı şanslıysan sana orta kısmından deggelsin uçları az guru olur da.
BOĞURCE: Gundüzden goyun gıyınan ekmek idilir, ekmekden gakıldı mı boğurceyi annemiz çömleğe goyardı ağzınıda hava almasın dii hamurlardı. Siz diyin yarım gun, ben diyim bi gun bişerdi. Bu arada içine geçen sene gurbandan galan guneşde gurumuş bir iki eğe parçası atılırdı yav valla diyom bak çok zelletli olurdu.
TİRİT:büyük sahanın içerisine önce samırsaklı yoğurt soona da evin nüfusuna gore tandır doğranır başka bi tencerede de gızarmış yağın içine patatis, soğan, biber yav işte etten başga Allah ne virdiyse, bi güzel gaynar soona da doğranmış tandırın üstüne dokülür çapadan, pancar kesmeden ya da harmandan gelince ala yorgun argın iyi yinirdi.
PAPARA: Aşşa yukarı tirit gibi bişer gelvelakin bu da doğranmış yuka ekemeğin üstüne dokülür dedem ırahmetli; PAPARA, GULAĞINI GOPARA der gülüşürdük.
DOKME: Tavaya yağ gonur, ekmek gızartılır içine yumurta gırılır en sonundada birez şeker atılır al sana dokme. Daa ne olacak o zamannar evlerde bişşi yok. Tavuk yumurtlayacak da çoban gelince onu sahanda gıracan şimdi ne var herşiiler var aman şukrümüzü eda idelim.
GIZARTMA: Gazana çokca süt gonur, içinede bi tane tavukdan horazdan bişşi kesilir gaynaya gaynaya gızartma olur siz bunu bilemediyseniz annelerinize bi sorun. yimek bişerken yağınan beraber ıccıgda gızartma atılır bazan ekmeğinen dürünürdük burcuuu burcu kokardı.
AŞIR:bizim zamanımızda aşır böyle bişirilmezdi şimdiki datlı oluyor içine şeker gatılıyor. Esgilimizde aşır bişerken içinde pek çeşit olmazdı bol sulu bişerdi. bizler çocukduk o zaman nirde aşır bişdi koyün çocuğu oraya toplanırdık.bikeresinde hiç unutmam biyirde aşır bişirmişler gopduk oraya tömeğin üstüne oturduk. Bir iki tasınan masınan getirdiler bakdılar olmayacak hiç unutmam helva ileğininen goydularıdı doymazımıssık dimek.
HOŞMERİM: Datlı olarak yinirdi. yağın içine un gonur un hemen hemen şöyle gahverengi oluncaya gadar gızarıdı onun üstünede şerbet dokülürdü eğer misafir varısa bi tabağa dokülür yimek gaşşığıyınan süs yapılırdı heeey gidi gunler hey haydi sizde diyin.
Bunların dışında Esgilimize ait nice yimeklerimiz vardır annelerinize sorun hele misafir gelince bi gayret olurdu. Mmisafir odalarımız olurdu yaz gunü serin olur, gapının üstünde kokar yonca olurdu. Misafire önce çorba gonur sonra diğer yimekler arada bi yavrım arkası varısa değişdirin dillerdi yimek yindimi  iliyen ırbık elsuyu gelirdi. Bazı misafirler elini yıkarkan fena  sümkürürdü ama olsun ben ha ıccık gulün dii didim hani şindi misafir... misafir yok berekedde yok.
Esgilimize aid daha çok yimekler var zabak gahvaltı olmazdı annelerimiz garın doyuracam dillerdi yani ocak yakılıp hamır işi sıkma, dürüm yapılırdı. Akşam olunca bişmiş bişirecem dillerdi öğlen çok acıkırsak annem bi tomatis şaklardı tamam ama ne zelletli olurdu valla dadı hala damağımda. Şimdi bi pilav bişiriyoruz aynı gumun üstüne su dokmüş gibi bizim zamanımızda tereyağının kokusu te nirden kokardı hele bi üstüne bulşasın valla yıka yıka çıkaramazdın.
Neyse gelecek seferede esgilimize ait bazı örf, adetlerimizi yazacam olursa. haydi ALLAHA EMANET OLNUZ.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hakan Sinan Arşivi