Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Evlenilmesi Caiz Olmayan Erkekler 1

 

Evlenmesi caiz olmayan erkek ve kadının evlenmelerini Kur’an ve Sünnet, en açık şekilde ortaya koymuştur. Ben Müslüman’ım diyen kişi Allah’a iman eden,  Ondan başka ilah kabul etmeyen, onun ölçüleri dışında hiçbir ölçü tanımayan, Onun Resulünü ölçü ve model alarak hayatını sürdürmek isteyen erkeği, Saliha kadın tercih etmeli, aynı şekilde Salih olan erkekte bu inançta olan kadını tercih etmelidir.

Yüce Rabbimiz âyet-i kerimede: (Ey mü'minler!) “…İman edinceye kadar (Allah’a) ortak koşan erkeklere de (mü’min kadınları) nikâhlamayın. Hoşunuza gitse bile, (Allah’a) ortak koşan (put perest) bir adamdan, îmanlı bir köle elbet daha hayırlıdır. (Çünkü) onlar sizi cehenneme çağırırlar. Allah ise, sizi kendi izniyle ve yardımıyla cennete ve mağfirete çağırır ve düşünüp gereken dersi alsınlar diye, insanlara ayetlerini (böyle) açıklar.” (Bakara Sûresi, 2/ 221)

Ayette belirtildiği üzere evlenilmesi caiz olmayan erkeklere kız vermek büyük bir vebaldir. Bu hususta kızın babası veya velisi, damat adayını iyice araştırmalıdır. Damat adayının soyunu, ahlakını, dindar olup olmadığını, davranışlarının tutarlı olup olmadığını iyice öğrenmek gerekir.  Kızını ahlaken veya fiziki yönden çirkin, dini zayıf veya kızının hakkını edâ etmek­ten âciz bulunan yahut da nesep (soyu sopu) bakımından kızına denk olmayan birisiyle evlendirmemelidir.

Kızını fâsık (hayâsız ve iffetsiz) bir kimse ile evlendiren anne - babalar, kızından gelecek nesli bozmuş olur.  Yine kızını bile bile içki müptelası olan birine verirse daha dünyada iken cehenneme atmıştır. Onun için kızın velisi, kızını vereceği kimsenin huyuna vakıf olmak durumundadır.

Kız verirken ihtiyatlı hareket etmek çok daha mühimdir. Çünkü kadın nikâh ile köleliğe benzetilmiştir ki, kendisi için olumsuzlukları gidermek zordur. Koca, her an boşamaya muktedirdir. Bir baba kızını zalim, fâsık, bid’atçı veya içkici bir kimse ile evlendirirse dinin emrine uymamış olur. Dolayısıyla dâmat seçme hakkını kötüye kullandığı için Allah’ın şiddetli kahrına maruz kalır.

Nitekim anne ve babalar veya sorumluluk taşıyan vâsiler hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: “Bir kimse kızını fasıklardan birine nikâhlarsa o kimsenin üzerine günde bin kere la­net iner. Ameli semaya yükselmez, duası müstecap olmaz, farz ve nâfile ibâdeti kabul olmaz.” (Şir’atül İslam, S.113, H. : 861)

Yine Allah’ın Yüce Resûlü bu hususta: “Kızını fâsık bir kimse ile evlendiren, kızı ile olan akrabalık bağını kesmiş­tir.” buyurmaktadır. (Münavi, Kenzül İrfan: S. 133 H. N o: 861) 

Efendimiz (s.av) buyuruyorlar ki:  “Size dininden ve huyundan memnun olduğunuz bir kimse kız istemeye gelince ona kızınızı veriniz. Eğer münasibine vermezseniz, yeryüzünde fitne ve büyük bir fesat çıkar. Yâ Resûlallah, dediler eğer onda  (fakirlik ve asaletsizlik) varsa?  Size dindarlığını ve huyunu beğendiğiniz bir adam (kız istemeye gelince onu evlendiriniz.) buyurdu ve bunu üç defa tekrar etti.” (Et-Tac  C. 2, Sh. 284)

Bir kimse zenginliğe imrenerek veya makam ve şöhretine bakarak kız evladını “dinden, İman’dan” habersiz, fasık (hayâsız ve iffetsiz) bir kimseye verirse böyle anne ve babalar kız evladını mânen katletmiş, dünya ve âhiret selâmet ve mutluluğunu yıkmış demektir.

Anne ve babalar, kız ve oğlan çocuklarını evlendirirken mesleğini, kabiliyetini, niyet ve arzularını göz önüne alarak hareket etmelidirler. Çünkü kız olsun erkek olsun istekler ve arzular farklı farklıdır. Eğer bu hususlar göz önüne alınarak hareket edilmezse sonunda pişmanlık fayda vermez.

Yine anne ve babaların çocuklarını evlendirirken göz önünde bulunduracağı özelliklerden biri de yaş durumudur: Akıl baliğ olan erkek ve kız çocukları evlenmeye her ne kadar müsait iseler de birçok yönden küçük yaşta evliliğin sorumluluklarını bilmeden evlendirilmeleri mahzurludur. Mesela; küçük yaşta evlendirilen erkek çocuğu ilmi tahsilden, istikbalini kazanacak güzel sanattan mahrum olur. Bunun için, İmam-ı Âzam Hz. talebesi olan İmam-ı Ebû Yusuf’a nasihatinde: İlmi öğrenmeden, ihtiyaçlarını temin etmeden evlenme, ilk önce ilmi tahsil et, sonra helâlinden mal kazan, ondan sonrada evlen. demiştir. (İslam da Evlilik ve Mahremiyetler  Sh: 20)

Bu yazı toplam 2622 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum