Gebe kalmaktan korkuyorlar!

Gebe kalmaktan korkuyorlar!

Konya’da Yüksek Gerilim Hattı Gebe Kadınlarda Düşüklere Neden Oldu İddiası

 Erkan PARLAK

 

Konya’nın Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi sakinleri mahalenin içinden geçen yüksek gerilim hatları yüzünden bebeklerini düşük yaparak kaybettiklerini iddia ettiler. Bebeklerini kaybeden mahalle sakinleri ve aileler gebe kalmaktan korktuklarını ve tedirgin olduklarını söylediler.

 

Konya Merkez Meram ilçesi Hasanköy mahallesinde 2009 yılından bu yana ard arda gebeliklerde meydana gelen düşükler mahalle halkını tedirgin ediyor.

 

Meram ilçesi Hasanköy mahallesinde bugüne kadar gebe kalan 7 ailenin ard arda çocuklarını düşük nedeni ile kaybettiği öğrenildi.

 

Mahalle sakinlerinin ve doktorların bir anlam veremediği olaya mahalle sakinleri bir an önce yardım elinin uzatılmasını istediler. Mağdur olduklarını dile getiren mahalle sakinleri gebeliklerde düşüklerin neden olduğu yönünde hiçbir çalışma yapılmadığını ilk başlarda bu düşükleri normal bir olay gibi karşıladıklarını fakat düşüklerin artması üzerine tedirgin olduklarını dile getirdiler. Olayın tam manası ile ne olduğunu bilemediklerini söyleyen mahalle sakinleri Doktorların mahalle içinde bulunan baz istasyonu veya yüksek gerilim hatlarının radyasyon yayması sebebi ile sularda bir etki yapacağını, düşüklerin bu sebeple olabileceğini tahmin ediyoruz dediğini ve buna karşın biran önce önlem alınmasını istiyoruz şeklinde şikâyetlerini dile getirdiler.

 

Hasanköy Mahallesi muhtarı Ali Özbek görev yaptığı 2009 yılından bu yana 7 anne adayının 4–5 aylık hamile iken düşük yaptıklarını ve hala nedeninin ne olduğunu bilmediklerini söyledi.

Özbek “ Uzun yıllardır bu mahallede oturuyorum düşüklerin nedeni olarak su gösterildi. Fakat uzun zamandır burada yaşadığımız için su nedeni ile olacağına ihtimal vermiyoruz. Daha çok mahalle içinde bulunan yüksek gerilim hatlarından şüpheleniyoruz. 2009 yılının başlarından itibaren şuana kadar 6- 7 ailede bu olay meydana geldi. Şuanda aileler aynı olayın bir daha meydana geleceğinden korktukları için çocuk düşünmüyorlar’’ diye konuştu.

Bütün gebelerin doktor kontrolünde tedavi gördüklerini dile getiren Hasanköy Mahallesi muhtarı Ali Özbek “3 çocuk babasıyım 2009 yılına kadar bir sorun yoktu fakat bu yıldan sonra Aynı düşük olayı eşimin de başına geldi ve 4–5 aylık iken bebeğimizi düşük nedeni ile kaybettik. İlk başlarda meydana gelen düşükleri normal bir düşük olarak gördüğümüz için bir araştırma yapmadık. Fakat bu düşüklerin git gide artması ve aynı mahallede meydana gelmesi üzerine mahallede yaşayanlarda bir tedirginlik var’’ dedi.

Konya Merkez Meram ilçesin Hasanköy mahallesinde meydana gelen gebelerde düşükler ve buna etkili olacak sebepler hakkında konuşan Konya Özel Anıt Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op.Dr. Jule ESEN gebelikte İyonize ve Noniyonize’den uzak durmak gerekiyor dedi. Esen “iyonize radyasyon denilen klasik x ışınları, rontgen ışınlarıdır. Bunlar belli bir zamana kadar gebelikte doktor iznine tabi olmak üzere yapılabiliyor. Noniyonize ışınlar ise cep telefonları, elektromanyetik dalgalar, yüksek gerilim hatları, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, kablosuz modemler gibi teknolojik aletlerden yayılabiliyor bu ışınlardan gebelik süresince uzak durmak gerekiyor’’ dedi.

 

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op.Dr. Jule ESEN hamilelikte ve normal hayatta Yüksek gerilim hatlarının yan etkileri olduğuna dikkat çekti. Esen“Yeditepe Üniversitesinde bu yönde çalışmaların yapıldığını iyonize radyasyonun daha çok kromozom kırıkları ve düşükler ile bağlantılı olunduğu bilinmektedir. Fakat bir yüksek gerilim hattının altında oturmak sureti ve çok fazla elektromanyetik alan yayan ortamlarda uzun süre oturmanın da gebelik kayıpları, düşükler ve daha sonrasında çocuklarda öğrenme bozuklukları ve hiperaktif çocuklara neden olduğu gözlenmektedir’’ diye konuştu.

 

15 gün öncesine kadar bu tip vaka ile gelen bir hastası olduğunu ifade eden Esen “ Hastamızın ifadelerinde oturdukları mahallelerinde 8 ile 10 civarında ailenin gebelikte düşük yaptığını ve şuana kadar kendi sağlığında bir problem olmadığını fakat bu durumdan kaygılandığı için başvuruda bulunduğunu, hastamız diğer gebeliklerde düşük yapan hastalardan bahsetti ve mahallelerinde yüksek gerilim hatlarının olduğunu, kadınların yüksek gerilim hattı çevresinde oturduklarından bahsetti, hastamız genelde bu çevrede oturan hastalarda gebelik kayıplarını gözlemlemiş ve kendisinin yüksek gerilim hattından uzak oturduğunu ve dışarı fazla çıkmadığını bu sebeple kendi sağlığında şu zamana kadar bir sıkıntı çekmediğini fakat kaygı içinde olduğunu belirtti’’ şeklinde konuştu.

 

Hastamızı bu çerçevede değerlendirdik ve 14 haftalık sağlıklı bir gebeliği var diyen Esen “ Hastamız şuanda bir panik atak bozukluğu yaşıyor ve psikolojik olarak bozuk tabi bu daha önceki hastalar içinde geçerli ve o çevrede gebelikte düşük yapan hastaların dosyalarının tekrar taranması ve risk faktörlerinin devam edip etmediğini belirlemek ve buna ön ayak olmak gerekir’’ diye ifade etti.

 

ZED

Bu haber toplam 1772 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık