Gençler, Konya TYB’de Sezai Karakoç’u Konuştu

Gençler, Konya TYB’de Sezai Karakoç’u Konuştu

Gençler, Konya TYB’de Sezai Karakoç’u Konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Anadolu Mektebi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği; Konya Büyükşehir, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyelerinin katkılarıyla gerçekleşen “Sezai Karakoç Bize Ne Söylüyor?” başlıklı panel programı, video konferans yöntemiyle yapıldı.

Paneli düzenleyen Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Üyesi ve Konya İl Koordinatörü Atilla Yaramış, panel öncesi yaptığı konuşmada Sezai Karakoç’un son yüzyıldaki en büyük fikir ve sanat isimlerinden biri olduğunu ifade ederek bu büyük isme dair Anadolu Mektebi mensubu gençlerimizin her birinin çok önemli konuşmalar gerçekleştireceklerini kaydetti.

Panel başkanlığını Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Sena Nur Yüğrük’ün yaptığı programın ilk konuşmacısı yine Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi olan Kübra Gül Dağlı idi. “Aslın Dirilişi Asrın Dirilişi” başlıklı konuşmasında Sezai Karakoç’un eserlerini inceleyerek, ruhun ölümü, ruhun dirilişi, insanlığın dirilişi, İslam’ın dirilişi ve hakikat kavramlarını anlattı. Çağın dirilişi için gerçekleşmesi gereken şartları özetleyip aslımıza nasıl döneceğimizi de sözlerine ekledi.

İkinci konuşmacı Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi öğrencisi Feyza Nur Karademir oldu. “Diriliş İdeali ve Gençlik” başlıklı konuşmasında şunları söyledi, “Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi şahsiyetlerin ortak ideali, öncü bir nesil oluşturmaktır. Onlar tereddütsüz inanmışlardır ki genç insan umuttur. Diriliş ideali, bir gençliğin somutlaştırılması olarak düşünülmelidir. Sezai Karakoç’un Büyük Doğu’daki faaliyetlerini yirmili yaşlarında bir genç iken göstermesi, biz gençlere bir mesaj vermelidir. Bize düşen şey, diriliş ilkelerini mesuliyetlerimiz görerek; ‘Diriliş bende başlar!’ düsturuyla hareket etmektir.”

Üçüncü konuşmacı ise Karatay Dr. Ali Rıza Bahadır Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eda Nur Yalçın oldu. Karakoç’un inceleme eserleri üzerine konuşmasını gerçekleştiren Yalçın; “Şair ve yazar Sezai Karakoç, mütefekkir ve sanatkâr kimliği ile kendinden sonraki kuşakların zihin evreninin oluşmasında büyük bir yere sahiptir. Yakın dönem edebiyatımızın bu mühim kalemi, şiir dışında hikâye, deneme ve çeşitli konularda düşünce yazıları yazmıştır. Ayrıca kendisi yapıtlarında inceleme eserlerine de yer vermiştir. Karakoç’un inceleme kitapları eserlerinin içinde ayrı bir yere sahiptir. Zira bunlar sanatkârın savunduğu ideallere ve düşünce sistemine ışık tutar.” dedi.

Panelin son konuşmacısı olan Necmettin Erbakan Üniversite Eğitim Fakültesi öğrencisi Ebrar Albayrak da “Sezai Karakoç ve Anadolu” başlıklı konuşmasında “Günümüze kadar Anadolu coğrafyası üzerinde pek çok medeniyet kurulmuş, farklı dinlere, ırklara ev sahipliği yapmış ve gelen her medeniyet de Anadolu’da kendinden bir parça iz bırakmıştır. Buradan ise Anadolu kültürü oluşmuştur. Karakoç’un dediği gibi “Anadolu’nun antropolojisi ve arkeolojisi, bize, Allah’ın, zaman kılıcıyla, deprem silahıyla ve tarih rüzgârıyla silip süpürdüğü medeniyetlerin, insan tiplerinin üst üste yığılmış, iç içe geçmiş, adeta nonfigüratif bir biçimler kompozisyonu oluşturmuş geçmiş zaman fikir, eşya ve olay müzesini sunar.” Var olan bu izleri takip ederek okumak, Anadolu’nun geniş perspektiften görülebilmesi ve kültürel, sosyolojik anlamda Anadolu’daki çeşitliliğin fark edilmesi için önem taşımaktadır.” dedi.

haberfark.net

Bu haber toplam 2141 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kültür ve Sanat