Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

Gıybet

Gıybet

. Kuran-ı Kerim'de yüce Allah şöyle buyurur. “ Ey iman edenler zanın bir çoğundan kaçının. Zira zanın bir kısmı günahtır. Birbirimizin gizli yönlerini araştırmayın. Biriniz ölmüş kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte bundan tiksindiniz, iğrendiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah tevbeleri kabul eden çok merhamet edendir. ( Hucurat 12).
Değerli okurlarım;
Bizim dinimiz iyilik ve güzelliği hedef alan, ilahi emir ve yasaklarıyla bütün hayatı kuşatan, insanları ahlak ve edep sahibi kılmaya çalışan son dindir. İslamın yasakladığı haram kıldığı kötü huyların en yıkıcılarından biridir Gıybet. Müslümanların arasını açan, onları kardeşlik şuurundan uzaklaştıran büyük bir beladır Gıybet. İslama göre ölmüş kardeş etinin yenmesidir Gıybet. Akıllı şuurlu olan hiçbir insanın özellikle Müslüman bu gıybet belasından uzak olması lazımdır.
Kıymetli okurlarım;
Bir gün peygamber efendimiz ashabına bilirmisiniz, Gıybet Nedir? Diye sordu. Ashab-ı Allah ve onun Rasulü daha iyi bilir dediler. Peygamber efendimizi ( Gıybet) din kardeşini hoşlanmadığı bir vasıf ile anmanızdır” buyurdu.
Ashabta eğer söylediğimiz şeyden kardeşimiz de varsa diyenler olunca peygamberimiz ( S.A.V) söylediğimiz şey varsa Gıybet olur. Şayet yoksa o zaman iftira olur” buyurdu.  İnsanların gıybeti dil ile yapıldığı gibi kaş,göz işaretiyle de yapılıyor. Kuran-ı Kerim'de Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor. “ ( İnsanları) diliyle çekiştiren, kaş ve gözüyle işaretler yapıp onunla alay edenin vay haline…” Sizlere ve nefsime tavsiyem şu; Huzur bozmaktan kardeşliği yıkmaktan, cemiyet düzenini alt üst etmekten bir çok cinayetlere sebep olmaktan başka hiçbir işe yaramayan Gıybetten uzak duralım. Gıybet edenleri uyaralım. Gıybetsiz Ramazanlar dileğiyle hepinizi selamlıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi