Gözyaşlarıyla karşılandık

Gözyaşlarıyla karşılandık
Afrikadaki Kakuma Kampına giden ilk yardım derneği olduklarını belirten Tamer Kalender, kampta kalanların Türkiyeden geldiklerini öğrendiklerinde gözyaşları ile karşılandıklarını ifade etti

RİDA İnsani Yardım Derneği Afrika’da gerçekleştirdikleri yardımlar hakkında bilgi verdi. Dernek binasında basın toplantısı düzenleyen RİDA İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kalender, kuraklık ve açlıkla mücadele eden Afrika halkına Konya olarak yardım ulaştırdıkları için mutlu olduklarını söyledi. Afrika’nın yardım gitmeyen bölgelerinin olduğunu ifade eden Tamer Kalender,  Kenya’nın Uganda-Sudan sınırındaki Turkana bölgesindeki Kakuma Kampına giden ilk yardım derneği olduklarını belirtti. Kampa vardıklarında gözyaşlarıyla karşılandıklarını ve kampta yaşayanların 18 yıldır Türkiye’den gelecek yardımı beklediklerini dile getiren Kalender, “Kampta Kongo, Sudan ve Somalili mülteciler kalıyor. Yabancı misyoner ve yardım kuruluşları kampta son derece etkili. Birkaç tane kilise mevcuttur. Fakat insanlar Türkiye’den geldiğimiz öğrenince bizi gözyaşlarıyla karşıladılar. Kurban Bayramında kurbanlar kestik. Bölgeye iki adet mescit yaptırıp ibadete açtık. Şu anda üç adet medrese ve bir adet aşevi inşaatına da başlamış bulunuyoruz. Yaklaşık 750 adet yetim çocuk ile yerel dinlere mensup 250 adet Turkanalı çocuğumuza bu medreselerde ders verip aşevimizden de sıcak yemek yardımı yapacağız” dedi.

1 yıl önce, kitlesel ölümlerin başlayacağını öngördüğü Somali’nin başkenti Mogadişu’ya giden ilk yardım kuruluşu olduklarını da aktaran Kalender, “Hatta 2011 yılı Ramazan ayından öncesinde Mogadişu’da büyük bir yardım dağıtımı yapmıştık. Kenya sınırındaki Dadap kampında da büyük bir yardım organizasyonu gerçekleştirdik. Toplam 60 bin kişiye bir ay yetecek gıda yardımı yapmıştık. Dadap Kampına yönelik derneğimizin çalışmaları aralıksız sürmektedir. Gıda yardımı ile girdiğimiz Dadap Kampında aradan geçen süre zarfında 1 adet Mescit, 1 adet Aşevi ve 2 adet medrese hizmete açtık. Şu anda medreselerimizde toplam 700 adet yetim çocuğumuz ders veriyoruz. Yetimlerimiz başta Kur’an Kerim olmak üzere, hadis, fıkıh gibi beş adet konuda eğitiliyor. Ders bitiminde hem kendilerine hem de ailelerine götürülmek üzere aşevimizden pişen yemekler veriliyor. Şimdi hedefimiz, bu medreselerimize ilkokul öğretmenleri tutarak aynı zamanda ilkokul haline getireceğiz. RİDA İnsani Yardım Derneği olarak karınlarını doyurduğumuz yetimlerimize ayrıca, hem elbise hem de kırtasiye yardımı yapıyoruz. Dernek yönetimi olarak aldığımız karar doğrultusunda kampın diğer bölgelerine de medreseler açarak, yetim öğrenci sayısını 3 bine çıkartmak istiyoruz. Şuanda üç medresemiz yapım aşamasındadır. Kamptaki tek kesimhane ise, bizim olup burada da kurban organizasyonları yapıyoruz” dedi.          

Şubat ayı içinde ise Dadap Kampına yakın Garissa bölgesinde 50 yetim çocuğun kalacağı bir yetimhaneyi hizmete açtıklarını dile getiren Kalender, şunları kaydetti: “Yetimlerimizi yaklaşık bin metrekarelik bir alandan özel olarak seçtik. Yaşları 8 ila 10 arasında değişmekte olup, ortak özellikleri çok zeki ve Somalili yetimler olmalarıdır. Bu çocukları lider insanlar olarak yetiştirmek istiyoruz. Yetimhanemiz yetimlerimize, bölge şartlarının son derece üstünde imkanlar sağlıyor. Bu arada gelen talep doğrultusunda ikinci yetimhanemizin çalışmalarına da başladık. Dernek olarak en kısa zamanda bölgeden 10 yetim ve zeki çocuğumuzu üniversitede okutmak üzere Konya’ya getireceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.