Günde beş porsiyon meyve tüketin!

Günde beş porsiyon meyve tüketin!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Semahat Altuhul, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin günlük hayatımızdaki önemi hakkında bilgiler verdi

 

Taze sebze ve meyve, metabolik  bütün faaliyetlerin sürdüğü canlı   hücrelerden   oluşmuştur. Yani taze bir elma, hala canlı hücrelerden oluşur ancak tazeliğini   kaybettiğinde ve  pişirildiğinde bu canlı hücreler yaşamını  yitirir.

 

Meyve ve sebze içerisinde bulunan bu canlı hücreler, hücre duvarı denilen  organellerle  birbirine  bağlanır. Bu maddeler  bizi kalp  damar  hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi en  çok  öldüren  hastalıklardan   koruyan    posalardır. Örneğin beyaz ekmek,  bitkinin  rafine edilerek  söz konusu  posanın  çıkartıldığı bir besin maddesi iken, kepekli ekmek ise topraktan çıkan buğdayın  en  az  işlem  görmüş, yani doğal halidir.

 

Sebzelerdeki besin öğeleri oldukça değişkenlik gösterir. Havuç, patates gibi sarı   sebzelerle ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler A vitaminin öncü maddelerinden, iyi bir  antioksidan olan Beta Karoten  içerir. Brüksel  lahanası, biber ve domates gibi sebzelerin C  vitamini içeriği yüksektir. Taze bezelye gibi bazı sebzeler, vitamin  içerikleri  düşük  olmasına  karşın kompleks karbonhidratların iyi  kaynaklarıdırlar. Bu  tür   sebzeler hem posa yönünden hem de  folik  asit açısından zengindirler.

 

 Günlük Sebze Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

 

·          Günde 3-5  porsiyon  sebze  yemeği ve  salata  tüketin.

·          Beta  Karoten’i yüksek sebzeleri  (Roka, kıvırcık, tere, maydanoz gibi)  salatalarınızda kesinlikle kullanın.

·          Her zaman yediğinizin dışında, yeni sebze ve salatalar deneyin.

·          Hergün  yediğiniz yiyeceklere sebze eklemeyi deneyin. (Makarna, pilav, sandviç)

 

Sebzelerde olduğu gibi meyve grubunda yer alan besinler de değişen oranlarda A ve C   vitamini  kaynağıdırlar. Turunçgiller, karpuz, kavun, çilek gibi meyveler C vitamini,    kayısı, kavun, şeftali A  vitamini  yönünden   zengin   besinlerdir. Kabuklu meyvelerin  posa  içeriği zengin olmakla birlikte,  potasyum  ve  folik  asit   miktarları  da yüksektir.

 

Günlük Meyve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

 

·          Günde 5 porsiyon meyve tüketin.

·          Atıştırmak için kuru meyveler iyi birer seçimdir. (Kayısı, erik, üzüm gibi)

·          Özellikle C vitamini olan bir meyveyi günlük öğünlerinizden eksik etmeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum