Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

HAYIR’lısı Böyleymiş!

Bir seçimi daha geride bıraktık. Ülkede kısa bir süre sonra tekrar tek partili iktidar dönemi başlayacak.

7 Haziran’da halktan uyarı alan Ak Parti erken seçimi nasıl gündeme getiririm diye düşünürken Ak Parti’nin imdadına, ufukta koalisyon görünür görünmez MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yetişti.

Sayın Bahçeli, Ak Parti’nin hükümet kuracağı parti olarak ilk adresinin HDP olduğunu, HDP ile kuramazlar ise CHP’ye gitmeleri gerektiğini, o da olmazsa erken seçimi işaret ederek Ak Parti seçmeninin de sıcak baktığı Ak Parti-MHP koalisyonunun önünü kapatmış oldu.

Ak Parti seçmeninin CHP ve HDP koalisyonuna sıcak bakmaması, Bahçeli’nin 7 Haziran sonrası Kırmızı çizgileri, HAYIR’cı tutumu ülkenin yeniden erken seçime gitmesinde etkili oldu.

7 Haziran sonrası Halkta belli kaygılar oluştu.

Çözüm süreci sonrası terör olaylarının tekrar tırmanması,

Ekonomideki gerilemeye dayalı olarak dolar, avro, altın ve borsadaki dalgalanma,

Bunun gibi daha bir çok neden halkta belli kaygı oluşturdu. Buna parelel olarak Ak parti milletvekili seçimlerindeki halkın tepki gösterdiği kişileri iyi etüt etmiş onları liste dışı bırakarak onların yerine yeni adaylar gösterdi. Buna bir de 3 dönemin tecrübeli isimlerini bir kısmını tekrar listeye alarak tekrar 1 Kasım’da halkın karşısına çıktı.

Ekonomik vaatler

Ak Parti’nin ekonomik olarak açıkladığı seçim beyannamesinde Asgari ücretliye 1300 TL, Emekliye müjde, çiftçiye Yemde ve gübrede KDV’yi kaldıracağız. 16 Polar Pancar’ın KG fiyatı 19 kuruş olacak demesi oyların Ak Parti’ye kaymasına neden oldu.

Bu Hayır’lı seçim döneminin sonucunda Ak Parti ezici bir üstünlükle tekrar tek başına iktidar oldu.

Ak Parti’de oy şampiyonu yine Eskil oldu.

Gelelim Eskil siyasetine

Ak Parti 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi Aksaray genelinde en çok oy oranı ile desteği Yine Eskil’den gördü. Eskil Ak Parti’ye %78 gibi bir destek vererek Ak Parti’ye olan vefasını gösterdi.  Eskil’i Sırası ile Ağaçören ve Sultanhanı izledi.

Eskil’de oylarında En dikkat çeken ayrıntı CHP’nin kalesi olarak bilinen Bozcamahmut ve Bayramdüğün köyünde CHP seçmeninin belli bir kısmının Oylarını Ak Parti’ye kayması  oldu. Nitekim hem Bozcamahmut’ta hem de Bayramdüğünde Ak Parti 1. Çıktı. 7 Haziran seçimlerinde sandıktan Bozcamahmut’tan Ak Parti, Bayramdüğün’den MHP çıkmıştı. Bayramdüğün’de son seçime göre Ak Parti 109 CHP 76 MHP 30 oy aldı.

Eskil istatistiki sonuç

Partiler

2011 Aldığı Oy

2015 7 Haziran Aldığı oy

2015 1 Kasım Aldığı Oy

Ak Parti

9187

8735

11180

CHP

2045

3732

866

4626

867

2861

MHP

1687

3760

1994

 

Bu seçimde Eskil adına önemli sonuçları da ortaya koydu. Yukardaki tabloda da görüldüğü gibi;

Eskil 2002 yılından başlayan Ak Parti iktidarına %78 oy oranı ile Hem Eskil ve hem de Aksaray’ın oy rekorunu eline geçirdi.  %78 Aksaray’da Rekor….

Ak Parti Eskil’de En sert düşüşü 7 Haziran 2015’de yaşadı. Bu düşüşte Eskil’in eniştesi Cenap Aşçı ile 4 adaydan bir tanesinin bile aday gösterilmemesi Eskil seçmeninde oy tercihinde değişiklik oldu.

Ak Parti iktidarlarında MHP ve CHP’de en iyi yükselişini 7 Haziran’da, En sert düşüşünü 1 Kasım seçimlerinde yaşadı.

Aksaray; 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran’da Milletvekili olarak tanıdığı kısa sürede halkın sempatisini kazanan Turan Yaldır’ı kaybetti. Bunda’da en büyük etken Sayın Bahçeli olarak görülüyor.

Gerçekten 07 Haziran seçimleri sonucu bir arkadaşımın yorumu aynen çıktı. “Bu seçimde Aksaray MHP milletvekili adayları, il-ilçe yönetimleri, ülkü ocakları yöneticileri tüm Aksaray’ı ilçe ilçe, köy köy, mahalle mahalle kapı kapı dolaştılar aylarca adeta tırnaklarıyla kazıyarak bir vekil çıkardılar. “Tekrar seçime” diyen Bahçeli bu insanlarının emeğine de mi saygı duymuyor. Yarın bu insanlar aynı ekonomik gücü nerden bulacak ve insanların karşısına çıktıklarında ne söyleyecekler? Diyen arkadaşımın ifade ettiği gibi oldu ve sonuç Türkiye genelinde olduğu gibi Aksaray’da da MHP için hüsran.

Ne diyelim Hayır’lısı Böyleymiş….

Yapılan bu seçimin ülkemize huzur getirmesini temenni ediyorum…

Bu yazı toplam 1709 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum