Hey gidi günler hey!

Haberfark.net yazarlarından Cüneyt Eskil’in yazıları bizi geçmişe götürüyor. Dünya telaşı içinde ve bazen sıkıldığımız anlarda bu tür yazılar bir mola gibi geliyor, şöyle bir nefes alıyoruz.

 

Size bu yazımda 1990’lı yıllardan bahsetmek istiyorum.

 

Sohbetlerde konuşulur “Efendim artık mevsimler de değişti” gibisinden. 1990’lı yılların başında çokça kar yağan bir kışı hatırlıyorum. Öyle yağmıştı ki, hatırlayan olacaktır, tipi ile beraber kar evlerin damıyla düz olmuştu. Evden çıkmak bile çok zordu. O zamandan bu yana öyle kar yağmadı. Gerçekten zaman değiştiği gibi mevsimler de değişiyor.

 

Soğuk ve kar yüzünden o kış günlerinde tek eğlencemiz yeni çıkan özel kanallardı. Magic Box-İnterstar ilk çıktığında Aksaray’dan karasal yayını vardı. Damdaki antenler dallarla oldukça yükseklere çıkarılmaya çalışılırdı. Moda olan “T” antendi. Bu anten hem hafif hem de yükselticisi sayesinde daha net gösteriyordu. Eğer görüntünün yanında hışırtısız ses de varsa, keyfimize diyecek olmazdı. Ufak tefek pullamalar, pullama sayılmazdı.

 

Sonra teleon kanalı çıktı. Millet çok beğendi. TRT’de yasak yüzünden ekranda yer bulamayan birçok sanatçıyı seyredebiliyorduk. Eskil’de top on’da bir numara “Emmoğlu” şarkısı idi. Sonra Kibariye’nin “Ah İstanbul” ve Selda BAĞCAN’ın “Zilleri taktı” şarkısı geliyordu.

 

TRT’de o zaman ki adıyla TV 1’de “Ne iyi ettiniz de geldiniz” devrik cümlesiyle programı açan Çetin ÇEKİ ile Ceylan PALAY’ın sunduğu “Bir başka gece” programı sahiden başka bir programdı.

 

En sevdiğimiz dizi tabi “Kara Şimşek” dizisiydi. Daha sonra Cuma akşamları biraz da geç vakitte çıkan “Zorlu İkili” dizisi polisiye film sevenlerin favorisiydi.

 

Pazar günleri öğle saatlerinde TRT’de canlı lig maçı verilirdi. Ta ki Star Tv’nin naklen yayın hakkını almasına kadar. Yine TRT Radyo 1’de maç anlatılırdı. İzmir’de oynanan Altay-Karşıyaka maçı için sunucu Necati KARAKAYA’ya bağlanılır, o da kalın ve yavaş bir ses tonuyla maç anlatırdı: “İzmir Atatürk Stadı’ndan iyi günler. İzmir’de bahardan kalma bir gün yaşıyoruz. Maça Altay başlıyor. Ülken soldan bindiriyor, zor pozisyonda ortasını yapıyor. Ortaaaaa, Ramazannnn, kafaaaaa. O da neeeeee. Kaleci Şanver muvaffak olamıyor.” Daha sonra anlarız ki Altay 1-0 önde.

 

Bu arada da Adana’ya bağlanılır. Maç anlatan spikerin sesi tam ortada kesilir ve bir anons “Adana 5 Ocak Stadı’ndayız”. Bu durumlarda biliriz ki mutlaka ya gol ya penaltı var. Karşınızda Orhan AYHAN. “Sevgili dinleyenler, Beşiktaş 10. golünü Adanademirspor ağlarına gönderiyor. Rıza solda topu aldı, şöööyle bir arkadaşlarını kontrol etti. Ceza sahasının sol tarafının penaltı noktasıyla kesiştiği yerin sağ çaprazından içeri girdi, gerildi, gerildi ortasını yaptı. Feyyaz kafayla golünü yazdı. “

 

 Bir hayal gibi hayat gelip geçiyor. Eski bir şarkıda söylendiği gibi “Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.”

Bu yazı toplam 1813 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar