Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

İslam Dininde Model İnsan

İslam Dininde Model İnsan

KIYMETLİ OKURLARIM:
İnsan düşünebilen, konuşabilen bir varlıktır. En güzel yaratılmış, akıllı ve sorumluluk taşıyan, aynı zamanda Allah 'ın halifesidir. Allah 'a itaatle memur edilmiştir. Allah 'ın muhatabı insandır.
K.K, Allah kelimesiyle başlar (NAS) insan kelimesiyle sona erer. Kâinattaki her şey Allah tarafından insanın emrine amade kılınmıştır. Kâinata baktığımız zaman gece ile gündüzün gelmesinde, denizde yüzen gemilerde, su da, rüzgârlarda pek çok deliller vardır. Bugünkü teknoloji aklın ürünüdür.
Dünya da insanlar birbirinden ne ile üstün olurlar, elbette akıl ile. İnsanlar Allah 'ın verdiği akıl oranında amel ederler, sonra amellerine göre mükâfatlandırılırlar.
Aklı olan din ile yükümlüdür, aklı olmayanın dini yoktur, yani sorumlu tutulmazlar. Bütün dinlerde var olan beş şey zaruridir. Bu beş şeyin korunması gerekli görülmüştür.
1. Aklı koruma: Akla zarar veren uyuşturucu ve içki kullanmak, içki insanın aklını başından alır, sarhoş olunca akli dengesi bozulur.
2. Dini koruma: Dini vecibeleri yerine getirmesi ve dinde yasaklanan hususlardan sakınması gerekir.
3. Nefsi koruma: Nefsini her türlü tehlikelerden korumakla yükümlüdür.
4. Nesli koruma: Bu da evlenmekle olur.
5. Malı koruma: İsraf etmemekle olur.
İnsan beşerdir şaşar, günah işleyebilir, insanı günah işlemeye sevk eden nefsidir. Kuranın ifadesiyle nefis daima kötülüğü emreder. Âdemoğlunun hepsi günah işler. Günah işleyenlerin en hayırlısı tövbe edenlerdir.
İnsanlar hayatları boyunca doğru kararlar verebileceği gibi, yanlış kararlar da alabilir. Her insanın hata yapabileceği hatırdan çıkarılmamalıdır. Önemli olan insanın hatasını anlayıp pişman olması, özür dilemesi, tövbe etmesidir. Tövbe etmek, yapılan bir yanlışın farkına varmaktır. Kuranı Kerime göre model insanın özelliği bir günah işlediği zaman derhal tövbe edip günahta ısrar etmemesidir. Mümin, imanı, ibadeti ve ahlakı davranışlarıyla örnek insandır. Hayatına kuran ve sünnete göre yön veren insandır.
Kuranın ilk emri “OKU” olduğuna göre, ilme değer veren bilgisiyle insanlığa hizmet eden insandır. Model insan, daima iyiliği tavsiye edip kötülüklerden alıkoymaya çalışan insandır. İnsan haklarına saygılı olan, geçimli, uyumlu, birleştirici, ayrılıklara pirim vermeyen insandır. Şunu unutmamalıyız ki, dünya ve ahirette bizi ancak kuran ve sünnete göre yaşamamız kurtaracaktır. İnsanların hayatı dine bağlıdır. Bu yüzden insan istediğini değil, istenileni yapmakla mükelleftir. Allah Kuranı Kerimde insana cennetler vaad ediyor.
“ Beni şeytan aldattı.” Deyip, yaptığı suçu şeytana yüklerler. Peygamberin peşini bırakmayan şeytan, bizim de peşimizi bırakmaz. Şeytanın içimizdeki ajanı olan nefsin isteklerine gem vurup, aklın yolunu keşfetmek durumundayız. “Beni şeytan aldattı.” demesi makul karşılanmaz. Şeytanın günahı zaten başından aşmış. Hırsızın biri, cami ayakkabılığına şu notu bırakmış. Ayakkabılarınıza sahip olun, beni günaha sokmayın. Siz de kendinize hâkim olun, şeytana günahı yüklemeyin efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Sanlav Arşivi