Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

İSlam ve Değişim

İSlam ve Değişim

Peygamber efendimizin tebliğ edip açıklandığı Allah kelamı olan KUR’AN varlığını ve rehberliğini dünya durdukça sürdürecek olan, çağları kucaklayan ve açan daima tazeliğini ve güncelliğini koruyan insanları geriye değil hep ileriye götüren bilimsel ve teknik gelişmelerle asla çatışmayan bir kitaptır. Bu kitabın insanlığa sunduğu öğüt ve ilkeler, Hüküm ve tavsiyeler helal ve haramlar emir ve yasaklar zamanın geçmesiyle asla değişmez eskimez ve değerini yitirmez. Bu hususu yüce yaratan Kur’an-ı kerimde en’am süresinin 115 inci ayeti kelimesinde şöyle bildirmektedir.<<Rabbinin sözü (Kur’an)hem doğruluk hem de adalet bakımından tamamlanmıştır. Onun sözlerini değiştirebilecek kimse yoktur.

Kıymetli okurlarım;

İlim, geçmişi ve geleceği kuşatan Allah’ın kelamı olan Kur’anın değişmezliğine Evrenselliğe çağları kucaklayan insanları her zaman en doğruya götüren bir kitap olduğuna inancımız tamdır. İmanımız ise sonsuzdur. Kur’an ayetleri değişmez ancak insanlar ilim kültür ve teknik bakımından geliştikçe Kur’anın anlaşılması ve hayata geçirilmesinde gelişip değişebilir. Kur’an da temizlik emredilmiştir. Bu bir ilkedir. Bu ilke değişmez ama temizlik vasıtaları her zaman değişebilir. Mesela yakın bir zamana kadar İlçemizden bir Müslüman vefat ettiği zaman onun temizliği yıkama işlemleri bir çadır içinde yapılıyordu. Su ısıtma sistemi kazanda yapılmaktaydı, ama şimdi su ısıtma sistemi içinde bulunan cenaze arabası yapılmış, tertemiz bir ortam, Kur’an da insanın avret yerlerini örtmesi farzdır. Bu farz değişmez fakat avret yerlerini örtecek giysilerin kumaşı şekli ve biçimi değişebilir. Kur’an da düşmanlara karşı gücümüz yettiği kadar kuvvet ve cihat için bağlanıp beslenen atlar hazırlayın(enfal 60) buyrulmuştur. Ayette geçen ‘’at’’bir vasıtadır. Bu vasıta değişebilir. Şimdi bu çağda atın yerini motorlu vasıtalar tanklar, uçaklar ve füzeler almıştır. Dolayısıyla bu vasıtalar her zaman gelişip değişecektir. Misalleri çoğaltabiliriz. Vurgulamak istediğimiz gerçek ayet ve hadislerin değişmezliğidir.

Değerli okurlarım;

İslam’ın bütün emir ve yasakları insanların mutluluğu içindir. Hepimizin hem dünyada, hem ukrada mutlu olması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Sanlav Arşivi