Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

Kibir

Kibir

Allah’ın sevmediği sosyal hastalıklarımızdan biride kibirdir, büyüklenmedir.

 

Yüce Allah kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Allah büyüklük taslayan her zorbanın kalbini mühürler” (Mümin 35). “ O büyüklük taslayanları sevmez.”Allah’ın rasulü son peygamber, bütün insanlığın önderi Hz. Muhammed’de  (s.a.s.)kibirle, büyüklenme ile ilgili olarak çok veciz ve özlü hadislerini bizlere birer ikaz ışığı şeklinde miras bırakmışlardır. O şöyle buyurur; “ Kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulunan cennete giremez. Kalbinde hardal tanesi kadar iman olan cehenneme giremez.” O bir başka mübareek sözlerinde şu açıklamayı yapmıştır. “ Üç şeyden uzak olduğu halde ölen cennete girer. Bunlar kibir, borç ve azgınlıktır.”

 

Kibir konusunda Hz. Ebu Bekir’in altın değerlerinde bir sözü nakletmek istiyorum. “ Müslümanlardan hiç kimse hiç kimseyi tahkir etmesin, hakaret etmesin. Zira hakir görülen insanlar, Allah katında büyük olurlar.” Allah bütün dertlerimizin devasının bulunduğu kitabı Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır. “ İnsanları küçümseyip yüz çevirme, yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü Allah kendini beğenip övünen kimseyi asla sevmez.”

 

Kibir tedavi edilmesi gereken, ferdi ve icmai yapıyı yıkıcı, yıpratıcı, gelişmeyi önleyici ahlaki bir hastalıktır.Bir kısım insanlar peygambere karşı kibir gösterirler. Bunlar kendileri gibi bir insana uymayı tercih ederler. Allah’a ve rasulüne karşı kibirlenmenin ilacı Allah’a ve Rasulüne iman ve onların buyruklarını benimseyip kabullenmek ve uygulamaya koymaktır.

 

Her hastalığın bir çaresi, her derdin bir devası vardır. Kibrin çareside kamil bir iman, samimi içten bir ibadet ve her zaman tek büyüğün Allah olduğu inancıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi